Négy magyar a padovai férfi kard GP főtábláján

máj 21, 2022 | Hírek

A kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellé Gémesi Csanád és Péch Miklós jutott a padovai kard Grand Prix versenyének főtáblájára. Vasárnap mindkét nem 64-es folytatása és a döntő következik.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Decsi Tamásnak már a padovai Palaindoorba belépve gratulálni lehetett, noha még meg sem kezdte versenyét a kard Grand Prix selejtezőjében. Hunor fia ugyanis aranyéremmel kezdte karrierjét a szombati, budapesti diákolimpián, jelezvén, hogy érkezik a “harmadik generáció”… 

A verseny egyébként a maga jellegzetes módján csordogált. A GP-k első két napja a selejtezőkről szól, szinte minden érdekesség a vasárnapi főtáblákra jut, még ha ezzel természetesen az éppen érintett vívók és mesterek nem is értenek egyet. A helyiek érdeklődése sem verdesi egyelőre az egeket, ugyan szinte minden olasz a sportról beszélgetett az egyre fülledtebb levegőjű csarnokban, ám egyelőre még nem a vívásról… Vasárnap dől el a scudetto, azaz az olasz futballbajnoki aranyérem sorsa. Itt mindenki Milan-sikert vár, elvégre a piros-feketéknek egy pont is elég, Inter-tippel nem is találkoztam. Sofőrünk húzásai láttán pedig azonnal Leclercet emlegettek a helyiek, elvégre a Ferrari ismét legszebb napjait éli, márpedig ez errefelé nemzeti ügynek számít. 

Mi azonban térjünk vissza a pástok világába, elvégre 12 magyar indult harcba a 198 vívó között. Pontosabban szombaton csak tíz, elvégre két klasszisunk, Szilágyi Áron és Szatmári András a kiemeltek között szerepelt. És ha már Decsi Tamással kezdtük, folytassuk is vele, ugyanis elképzelhető, hogy Hunor fia által “sarokba lesz állítva” otthon, ezúttal ugyanis nem sikerült neki a verseny. Tegyük hozzá, okkal védekezhet azzal, hogy a csoportkörből történő kiesés legutóbb akkor történhetett meg vele, amikor kisfia még meg sem született. 

Gémesi Csanád a legjobbak között folytathatja vasárnap.

A másik kardfamília legjelesebb vívó képviselője viszont vette az akadályokat, Gémesi Csanád kvalifikálta magát a legjobb 64 közé, miután “ázsiai ágán” az üzbég Mamutovot 15:6-ra, a koreai Lee-t 15:13-ra győzte le. Ezt követően pedig a következőket nyilatkozta honlapunknak: “Ez a mezőny sűrűbbnek tűnt számomra a madridinál. Itt sokkal kevesebb volt a ‘töltelék’ vívó, nem is sikerült túl jól a csoportköröm. Két vereséggel kezdtem, és egy-három után még a továbbjutásomért is küzdenem kellett. Utána sikerült összekapnom magam, de a vasárnapi első meccsem minden bizonnyal egy erős ellenféllel szemben lesz. Nem baj, ő sem fog örülni, ha meglátja a nevemet maga mellett a sorsolásnál…”

Péch Miklós okkal mosolyog, ott van a legjobb 64 között.

Ha már Csanád említette, akkor nevesítsük, az illető a korábbi világranglista első amerikai Dershwitz lesz. Jár a dicséret Péch Miklósnak, aki ha nem is klasszisokat, de legalábbis kellemetlen ellenfeleket búcsúztatva jutott ugyancsak a főtáblára, a spanyol Madrigalt 15:8-ra, a francia Lambert-t 15:13-ra verte. 

A többieknek ugyanez nem sikerült. A junior korú Horváth Gergőt egyetlen tus választotta el a főtáblától, míg Puy Sebestyén egy asszóra volt ugyanettől. Nem sikerült a 96 közé jutás Iliász Nikolásznak és Rabb Krisztiánnak, míg a csoportkörben búcsúzott a már említett Decsi Tamás mellett Galgóczy Tamás, Vigh Benedek és Pápai Roland.

A padovai Grand Prix vasárnap a 64-es főtáblával és a döntőkkel folytatódik, hajrá, magyarok!

Eredmények. Férfi kard egyéni Grand Prix, Padova, 198 induló. A csoportmérkőzéseken: Szilágyi Áron és Szatmári András (kiemeltek), Puy Sebestyén 4 győzelem/2 vereség, Péch Miklós 3/3, Rabb Krisztián 3/3, Iliász Nikolász 3/3, Gémesi Csanád 3/3, Horváth Gergő 2/4 (továbbjutottak), Galgóczy Tamás 2/4, Decsi Tamás 1/4, Vigh Benedek 1/5, Pápai Roland 1/5 (kiestek).

A legjobb 96 közé jutásért: Puy-Te Velde (amerikai) 15:12, Horváth-Kajor (lengyel) 15:9, Gémesi-Mamutov (üzbég) 15:6, Péch-Madrigal (spanyol) 15:8, Iliász-Kindler (német) 12:15, Rabb-Rea (olasz) 14:15.

A legjobb 64 közé jutásért: Gémesi-Lee (koreai) 15:13, Péch-Lambert (francia) 15:13, Horváth-Rea (olasz) 14:15, Puy-Sbragia (olasz) 9:15. 

Vasárnap a legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Ji (amerikai), Szatmári-Riccardi (olasz), Gémesi-Dershwitz (amerikai), Péch-Curatoli (olasz).

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események