Negyedik a női kardcsapat a belgiumi Vk-n

márc 19, 2023 | Hírek

Negyedik helyen végzett a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású női kardcsapat a belgiumi Világkupán. A mieink egyetlen tusra voltak a finálétól, végül így alakult…

Érdekes tény, de tény – a jelenkori magyar női kardcsapat története során előbb lett világbajnok, mint Világkupa-verseny győztese. Tavaly júliusban, Kairóban emlékezetes viadalon tört fel a fegyvernem rendkívül fiatal kvartettje a csúcsra. Ha nem is a semmiből, de bántás nélkül kijelenthető, hogy meglepetésre, nagyon-nagyon kellemes meglepetésre ért fel a válogatott a dobogó tetejére. 

Szűcs Luca is sokat tett hozzá a csapat negyedik helyéhez.

A megérdemelt ünneplést a munka követi, no meg a mindig oly nehéz bizonyítás – mely szerint igenis, ott a helyünk a világ legjobbjai között. Nos, a szezon eddigi három Vk-versenyén egy 4., egy 5. és egy 10. hely volt a mieink mérlege, most nagyon, de nagyon közel voltunk egy fényes medálhoz, végül újabb, egyáltalán nem lebecsülendő negyedik helyezés lett a vége. 

A sint-niklaasi Világkupán Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállításban lépett pástra a válogatott, és az első meccsen az a lengyel válogatott volt az ellenfél, amelytől a legutóbbi, athéni Vk-n a 9. helyért vereséget szenvedtünk. A visszavágáshoz kétség sem férhetett, az első asszótól az utolsóig vezetve, 45:37 lett a nyolcaddöntő vége. A negyeddöntőben viszont a nagyon erős spanyolok következtek, akiknek két vívója is a mieink előtt áll a jelenlegi egyéni világranglistán. Az ibériaiak kezdték jobban az első kört, ám a másodikban a térdét fájlaló Márton Panka helyett beálló Szűcs Luca és Pusztai Liza egy pazar fordítással eldöntötte a meccset – még akkor is, ha a befejező asszóban Liza egy kicsit ránk ijesztett. 

Akadt ok az örömre a sint-niklaasi Világkupa-versenyen.

A vége 45:41 lett ide, és következett az elődöntőben Korea, amely ellen egyáltalán nem számítottunk esélytelennek, elvégre az ázsiaiak válogatottja jelentősen átalakult a tokióihoz képest. Itt az első kör sikerült rosszabbul (9:15), ám a folytatásban egyre zárkóztunk, és amikor a nyolcadik asszóra ismét beálló Panka vívott egy 5:1-et, és ezzel 40:34-nél váltottunk, közelinek érezhettük a finálét. 44:40-nél is, mert Liza ennyire vezetett Jeon ellen, a befejezés viszont az oly sokszor remeknek bizonyuló hajráembernek ezúttal nem sikerült, 44:45 lett a vége. 

A negyedik helyezett csapat: Márton Anna, Szűcs Luca, Battai Sugár, Pusztai Liza.

Így a bronzmeccs következhetett Ukrajna ellen, amely a világranglista tizennyolcadikjaként (!) jutott el idáig – lesznek itt még meglepetések az olimpiai kvalifikációban… -, és az ismét egyre lelkesebben és motiváltabban vívó, négyszeres egyéni világbajnok Olga Harlan vezérletével 45:41-re nyertek az ukránok. Az értékes, jelen körülmények között mégis kicsit hiányérzetet keltő negyedik helyezést követően Gárdos Gábor válogatott edző így nyilatkozott honlapunknak: “Hadd kezdjem a hétvége értékelését az egyéni versennyel! Nyolc vívónk volt a 64-ben, öt a 32-ben. Fiatal a csapatunk, és azt hiszem, ez az eredmény egy olyan szakmai visszajelzés, ami igazolja, hogy jó úton haladunk. A csapatverseny…? Rendkívül kiegyenlített a mezőny, rendre más csapatok jutnak mostanában a négy közé. A pozitívum az, hogy mindenki tett hozzá a válogatottunkból az eredményhez, és hogy két, viszonylag magabiztosnak mondható győzelemmel kerültünk az elődöntőbe. Ott is közel jártunk a sikerhez, és Liza annyiszor volt már sikeres befejező ember, nem gondolom, hogy most kritizálni kellene őt a történtekért. A bronzmeccsre meg már úgy éreztem: a vívók mellett a bírók is elfáradtak kissé. Várjuk az olimpiai kvalifikációt, nem lesz könnyű dolgunk, de senkinek sem lesz az…!”

Eredmények. Női kardcsapat Világkupa, Sint-Niklaas, 27 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Lengyelország 45:37 (Battai +9, Pusztai +2, Márton -3).

Negyeddöntő: Magyarország-Spanyolország 45:41 (Szűcs +7, Battai 0, Pusztai 0, Márton -3).

Elődöntő: Magyarország-Korea 44:45 (Márton +4, Battai -1, Szűcs -2, Pusztai -2).

A 3. helyért: Magyarország-Ukrajna 41:45 (Pusztai +1, Márton -1, Szűcs -1, Battai -3).

Végeredmény: 1. Korea, 2. Olaszország, 3. Ukrajna, 4. Magyarország (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca). 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Tovább tart a böjt

Keresztes Ádám szerepelt a legjobban a magyarok közül a kadet és junior világbajnokság junior párbajtőr egyéni versenyszámában. A tatai vívó nyolcaddöntőig jutott.

Közgyűlés következik

Május 17-én tartja a Magyar Vívó Szövetség az évi rendes, egyben tisztújító közgyűlését a Magyar Sport Házában.

Ötödik a férfi, 12. a női tőrcsapat

A rijádi korosztályos világbajnokság tőr számának zárónapján a férfi csapat az 5., a női a 12. helyen végzett – következnek a párbajtőrözők. Hajrá, magyarok!

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Élő eredmények

Közelgő események