Nemzetközi zsűrivizsga – sportdiplomáciai csúccsal

szept 29, 2022 | Hírek

Budapest volt a házigazdája a Nemzetközi Vívó Szövetség zsűrivizsgájának. Ide költözött a teljes vezérkar, a több mint 50 vizsgázóból 3 magyar tett szert nemzetközi liszenszre. Vizsgariportunk itt.

Különleges látvány fogadta azt, aki csütörtök reggel a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok kis vívótermébe tévedt. A sokszor vívókkal és melegítős, mesterplasztronos emberekkel telt helyiségben, a tőrözők itthoni főhadiszállásán ezúttal négy kardozó állt beöltözve. Ez még hagyján. Körülöttük ugyanis vagy tucatnyi elegáns úriember beszélgetett, történetesen a nemzetközi vívóélet legmagasabb szintű vezetői… 

A FIE elnöke, sportigazgatója és a bírói bizottság elnöke is Budapestre látogatott. Balról Dieter Lammer, Irina Knysch és Emmanuel Kaciadakisz.

Budapest volt ugyanis a házigazdája a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) európai zsűrivizsgájának, melynek a kard szekció gyakorlati részére látogattunk el. Ott volt többek között a görög Emmanuel Kaciadakisz, a FIE jelenlegi elnöke; a német Dieter Lammer, a testület sport és technikai igazgatója; a dél-afrikai Irina Knysch, a FIE bíró bizottságának elnöke; a román Marius Florea, a bizottság tagja – egyben a román szövetség elnöke -; a tunéziai Salah Ferjani és a moldáv Olga Cojocari, a bizottság tagjai; az izlandi Nikolay Mateev, a FIE marketing bizottságának elnöke – egyben kandidálója az európai szövetség elnöki posztjára; valamint a bolgár Vaszil Milencsev, akit az elmúlt években többször választottak a világ legjobb kardbírójának. 

Tamás Henriette gardírozta egy hétig a rangos vendégeket, képünkön a főtitkár Nikolay Mateev és Vaszil Milencsev társaságában.

A nemzetköz vezérkart a héten Tamás Henriette, a magyar szövetség főtitkára gardírozta, aki így “vezette fel” az eseményt. “Mindig szívesen vagyunk partnerei a nemzetközi szövetségnek, felkérésükre örömmel vállaltuk el a rendezvényt. Így ráadásul több magyarnak nyílt lehetősége arra, hogy sikeres vizsgát tegyen, és ezzel hárman élni is tudtak. Arra pedig büszkék vagyunk, hogy Budapestre rendszeresen ellátogatnak a FIE vezetői, ez azért azt jelzi, hogy jól érzik itt magukat.”

Nagy Martin vizsgafeladata – Godó és Péch asszója.

A három magyar, akire célzott a főtitkár, Piecs Adrienn és Mészáros Tamás – ők tőrben tettek sikeres vizsgát -, valamint Nagy Martin, akinek ez alkalommal kellett bizonyítania tudását. “Most nem vagyok ideges, de az elméleti vizsga előtt izgultam, ezt nem is tagadom. Szerencsére az sikerült, a pást mellett, remélem, már nem lehet gond” – mondta Nagy Martin néhány perccel a szereplése előtt. 

Péch Kornélnak a Nemzetközi Vívó Szövetség elnöke ad éppen gyakorlati útmutatót…

A páston eközben érdekes szituációra lehettünk figyelmesek. Maga a FIE első embere, Kaciadakisz úr instruálta kadet Eb csapat aranyérmes kardozónkat, Péch Kornélt, hogy milyen akciókat mutassanak be a páston, melyek alapján jobban el lehet bírálni a zsűri alkalmasságát… Nos, nem tudni, mit mondott az elnök, de Péch és Európa-bajnok csapattársa, Godó Frigyes többek között éppen honfitársuk, Nagy Martin dolgát “nehezítették meg”. A vizsgaasszóban voltak dubióz együttesek, feltartó szúrás, de még pást végi technikai találat is. Martin azonban tökéletesen megoldotta a feladatot, és ő is csatlakozhatott a fentebb említett két magyarhoz – sikeres nemzetközi zsűrivizsgát tett. 

Irina Knysch, Emmanuel Kaciadakisz, Olga Cojocari és Marius Florea diskurzusa.

A gyakorlati rész végeztével Irina Knyscht, a bírói bizottság elnökét kértük meg arra, mesélje el, hogyan épül fel egy ilyen vizsga, illetve számoljon be a budapesti adatokról. “A vizsgázók először elméleti részt teljesítenek. Tizenöt tesztkérdést állítottunk össze, melyből tíz általános, öt fegyvernem-specifikus. Két hibát lehetett véteni a továbblépéshez. A második körben tíz videós feladat következett, itt szintén két hiba fért bele. Aki átment a rostán, annak jöhetett a gyakorlati rész. Budapesten körülbelül ötven jelölt vizsgázott, mintegy nyolcvan százaléka sikerrel. A FIE-nek és a nemzeti szövetségeknek is fontos a bírói utánpótlás, különösen most, amikor a covid miatt két évig nem volt hasonló esemény.”

A budapesti esemény szombaton kezdődött és csütörtökön ért véget, gratulálunk és sok sikert kívánunk a sikeres magyar vizsgázóknak!

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Minden napra jutott érem 

A csütörtökön Nápolyban befejeződött kadet és junior Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Négy kardozónk folytatja Padovában

A férfi kardozók olaszországi Világkupáján a kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád és Rabb Krisztián folytathatja a legjobb 64 között.

Öten az athéni 64-ben

A négy milánói világbajnok (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) női kardozó, továbbá Keszei Kira jutott a legjobb 64 közé az athéni Világkupán.

Két bronzérem a zárónapon

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Arany és ezüst a hölgyektől

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Élő eredmények

Közelgő események