Névadó és teremavató Szombathelyen

szept 25, 2020 | Hírek

Az egyéni olimpiai kilencedik helyezett tőrözőről, Komatits Józsefről nevezték el Szombathely impozáns vívócsarnokát. Az avatót péntek délután tartották, az MVSZ 158 millióval támogatta a beruházást.

A Szombathelyi Vívóakadémia vívócsarnokának építése 2018-ban kezdődött, a tervekről akkoriban szövetségünk honlapja is beszámolt. Az építkezés az idei év első  negyedévének végén készült el, ám ekkor az avatóünnepség a koronavírus-járvány kitörése miatt elmaradt. 

A létesítmény igazi XXI. századi, minden igényt kielégítő sportkomplexumnak tekinthető. A nagyjából 1000 négyzetméter alapterületű csarnokban tizenkét, szabályos vívópástot hoztak létre, földbe süllyesztett dobokkal. A versenypástok mellett felszereltek további edzéspástokat is. A vívóterem mellett konditerem, több öltöző, szertár és klubszoba is épült. A beruházáshoz a Magyar Vívó Szövetség a sportágfejlesztési alapból 158 millió forinttal járult hozzá. 

Komatits József özvegye és lánya, valamint Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke vágta át a nemzeti szalagot a szombathelyi vívóterem átadásán. 

A vívóakadémiának jelenleg közel 100 versenyzője van, a szeptemberi kezdőcsoport 30 gyerekkel indult, a nagy létszám nyilvánvalóan már a nagyszerű körülményeknek is köszönhető. Hetven fiatal részese a Sulivívó programnak, a szakmai munkát Igaly János vezetőedző irányítja két fegyvernemben, tőrben és párbajtőrben. Utóbbiban a közelmúltban a szakosztály két olyan fiatalt nevelt, Bakos Bálint és Bende Bence személyében, akik korosztályos világversenyeken érmeket nyertek. 

Babós Csaba, a Szombathelyi Vívóakadémia elnöke, és kollégái a halasztás miatt úgy határoztak, hogy az avatást most összekötik a névadással. A péntek délután rendezett ünnepségen a csarnok Komatits József nevét kapta. Komatits József a szombathelyi vívás legismertebb alakja. A Vas megyei székhelyen született, és katonaéveit leszámítva, az egész pályafutását a város klubjának színeiben tőrözte végig. Hosszú éveken át volt a férfi tőrválogatott meghatározó tagja, az 1976-os montreali olimpián egyéniben a 9. helyen végzett. 

Csampa Zsolt elnök mondott beszédet a szombathelyi teremavatón.

A névadó ünnepségen többek között ott volt és beszédet mondott Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke, helyettes államtitkár, Vitályos Eszter, a Magyar Vívó Szövetség elnökségi tagja, államtitkár, és Nemény András, Szombathely polgármestere. Ugyancsak jelen volt az ünnepségen Komatits Zsuzsa, Komatits József özvegye és Komatits Gertrúd, a névadó leánya.

Kapcsolódó hírek

A felnőttek is belevágtak!

Mátraházán, illetve az ausztriai Ramsauban megkezdődött felnőtt vívóinknak is a válogatott program. A végcél természetesen a párizsi olimpia, reméljük, minél többen jutnak odáig. Hajrá, magyar vívás!

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Újpest a roadshow újabb állomása

Az újpesti Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium lesz az újabb állomása az “Aranyos lányok, aranyos fiúk” roadshow-nak. A vendég ezúttal Gémesi Csanád és Vajda Oszkár lesz.

BSU 2023/2024-as képzések

SPORTEDZŐ, SPORTOKTATÓ, SPORTSZERVEZŐ

Tíz magyar arany a veterán nemzetközin

Huszonkilenc ország 319 vívójának részvételével zajlott a hétvégén a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban a veterán Budapest bajnokság. A 23 versenyszámban 10 magyar aranyérem született.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM