Női párbajtőr: ezüst, bronz, 7. hely!

febr 28, 2020 | Hírek

Remekeltek junior női párbajtőrözőink a poreci Európa-bajnokságon. Büki Lili ezüst-, Muhari Eszter bronzérmet nyert, míg Borsody Emma a hetedik helyen végzett. Gratulálunk a vívóknak és a mestereknek!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Büki Lili és Muhari Eszti egyaránt elsőéves junior. Kadet korukban Eszti gyakorlatilag mindent megnyert, amit csak lehetett, és kétszer került szembe Lilivel világverseny elődöntőjében. Utóbbinak pedig a bronz jutott. Most, itt Porecben, első “tiszta junior” szezonukban a két évvel idősebbek között is bejutottak a junior Európa-bajnokság négyes döntőjébe, megint egymással kerültek szembe – ám ezúttal Lili győzött!

Persze, addig történt egy s más. A valamennyi magyar számára sikeres csoportkör után a legjobb 64 között Borsody Emma és Kardos Edina egymással került szembe, aminek azért nem örültünk, és valószínűleg így voltak ezzel ők is… Emma szoros meccsen győzött, míg Eszter és Lili sikeréhez kétség sem férhetett. Ezt követte két hibátlan kör! A 32, majd a 16 között 6:0-ra verték a magyarok a külföldieket, úgy, hogy a legyőzöttek között volt olasz, izraeli, német és ukrán ellenfél is. Lili az ukrán Mazurt végül szoros meccsen, de végig vezetve győzte le 15:14-re, majd az olasz Ferracutinak esélyt sem hagyott. Eszter a svéd Wramnert, majd az izraeli Feigint verte taktikus vívással 15:10-re, illetve 15:13-ra. Emma pedig az izraeli Bogdanovnál, majd a német Zittelnél bizonyult jobbnak 15:13-ra. A negyeddöntőben már az érem volt a tét, és Lilinek, illetve Eszternek egyaránt orosz ellenfél jutott, márpedig csapatban ők vezetik a korosztályos világranglistát… Ám ezúttal tehetségeink taroltak, a tatai 15:9-re verte Zsarkovát, a honvédos pedig 15:10-re Bekmurzovát. Emmának nem sikerült a négybe jutás, az egyéni világranglistát vezető olasz Traditi győzte le őt 15:7-re. Ezzel hetedikként zárt, ami, pláne figyelembe véve azt, hogy két és fél hete Dijonban bokasérülés miatt csapatban alig vívhatott, szép eredmény. Gratulálunk neki és mesterének, Kovács Ivánnak!

Ezüstpáros: Plásztán Attila és Büki Lili.

Ezzel jutottunk el az első bekezdésben említett Muhari-Büki elődöntőhöz, ahol ezúttal utóbbi győzött, gyakorlatilag végig vezetve 15:13-ra. Így Eszti annyi kadet arany után a juniorok között egy bronzzal tette le névjegyét, jár a gratuláció! Miként a mesternek, László Istvánnak is! Lili ellenfele a fináléban némi meglepetésre a cseh Bieleszova lett, és rendkívül fordulatos meccset vívtak a hölgyek. Sokáig Lili irányított, 8:5 volt a javára legnagyobb különbség. Innen viszont a cseh feltámadt, mi több, 13:10-re el is húzott. Ám most a magyar kapcsolt magasabb sebességbe, és végül 14:14-nél egyetlen tus döntött. Egy meglepő és látványos lábszúrással azonban az aranyat a cseh szerezte meg! Ám Büki Lili ezüstje előtt így is le a kalappal!

Büki Lili az eredményhirdetés előtt így kommentálta a napját: “Ahhoz még kicsit közel van ez az egyetlen tussal elveszített döntő, hogy felhőtlenül örüljek. De az bizonyos, hogy már most sem vagyok szomorú, nagyon jó eredmény ez az ezüstérem! Egész nap élveztem a vívást, és még annyira sem izgultam, mint máskor szoktam. Legyőztem ukrán, olasz és orosz vívót is a táblán, tehát nem is volt könnyű ágam. A Bieleszova elleni döntőt sajnálom, de be kell valljam, szép tussal nyerte meg az aranyat a cseh. Jöhet a csapatverseny!”

Bronzpáros: László István és Muhari Eszter.

Muhari Eszter pedig így nyilatkozott bronzérmét követően honlapunknak: “Úgy érzem, hogy koncentráltan és jól vívtam egész nap. Valamiért a junior korosztályban eddig nem ment úgy, ahogy szerettem volna, de most elégedett vagyok. Főleg azért, mert csak magyartól szenvedtem vereséget. Lilit két elődöntőben legyőztem, járt most neki a siker… Csapatban el kell higgyük ezek után, hogy jók vagyunk! Ha fejben rendben leszünk, akkor bármi összejöhet!”

Büki Lili mestere, Plásztán Attila pedig érthetően elégedetten nyilatkozott kettős szerepében, mivel a tatai tehetség mellett a remeklő fegyvernem válogatott edzője is: “A nap folyamán két olyan asszó volt, amikor a direkt kieséses táblán legyőzött egy külföldi egy magyart. Azt hiszem, ez mindent elárul arról, milyen jól sikerült ez az egyéni Európa-bajnokság! Lili rendkívül összeszedetten és jól vívott, de mindenkit csak dicsérni tudok. Persze, az emberben még ott motoszkál a kisördög, hogy mi lett volna ha 14:14-nél mi adjuk a döntőben az utolsó tust, de inkább foglalkozzunk a csapatversennyel, nagyon bízom a lányokban!”

Junior férfi tőrben nem mi számítottunk a favoritok közé, és ezt az állítást nem cáfolták meg a mieink. Igazából az is figyelemre méltó, hogy a legjobb 32 közé Szemes Gergő, Mihályi Andor, Tóth Gergely és Maior Mátyás egyaránt bejutott. Ráadásul tették ezt kifejezetten simán, Tóth Geri vívta a legszorosabb asszót egy 15:11-gyel, de Andor például 15:3-ra győzött. A következő kör azonban már nem volt sikertörténet. Andor 15:9-re kapott ki a későbbi érmes cseh Totusektől, Tóth 15:8-ra a lengyel Jurkiewicztől, Maior pedig 15:5-re a dán Winterberg-Paulsentől

Újdonsült kadet Európa-bajnokunk, Szemes Gergő viszont sikerrel vette ezt az akadályt is, 15:10-re verte az Oroszországban készülő szerb Cukot. A nyolcaddöntőben azonban a junior korosztály egyik klasszisa, az orosz Anton Borodacsev várt rá, aki ikertestvérével, Kirillel uralja a húszévesek korosztályát. Gergő ellene is helyt állt, ám ez annyira volt elegendő, hogy 15:10-es vereséget szenvedjen. Az FTC tehetsége így is remekül teljesít az Eb-n, harmadik versenynapján áll helyt, reméljük, a negyediken, a csapatversenyben is így lesz!

A junior Európa-bajnokság utolsó egyéni versenynapját rendezik szombaton, a női tőrözők és a férfi kardozók lépnek pástra. Hajrá, magyarok!

Aranynégyes!

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Porec.

Junior férfi tőr egyéni, 73 induló. A csoportmérkőzéseken: Mihályi Andor 5 győzelem/1 vereség, Tóth Gergely 4/1, Szemes Gergő 4/2, Maior Mátyás 3/3 (valamennyien továbbjutottak). 

A legjobb 32 közé jutásért: Tóth-Sármány 15:11, Maior-Sirb (román) 15:7, Mihályi-Diaz Escalona (spanyol) 15:3, Szemes-Hoida (ukrán) 15:5.

A legjobb 16 közé jutásért: Szemes-Cuk (szerb) 15:10, Tóth-Jurkiewicz (lengyel) 8:15, Maior-Winterberg-Poulsen (dán) 5:15, Mihályi-Totusek (cseh) 9:15.

Nyolcaddöntő: Szemes-A. Borodacsev (orosz) 10:15.

Végeredmény: 1. Borodacsev (orosz), 2. Borodacsev (orosz), 3. Maciej Bem (lengyel) és Marek Totusek (cseh), …14. Szemes Gergő, …19. Mihályi Andor, …22. Tóth Gergely, …30. Maior Mátyás.

Junior női párbajtőr egyéni, 90 induló. A csoportmérkőzéseken: Muhari Eszter 5 győzelem/0 vereség, Büki Lili 5/1, Kardos Edina 4/2, Borsody Emma 3/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Muhari-Enache (román) 15:9, Büki-Kulesova (ukrán) 15:5, Borsody-Kardos 15:13. 

A legjobb 16 közé jutásért: Muhari-Wramner (svéd) 15:10, Büki-Mazur (ukrán) 15:14, Borsody-Bogdanov (izraeli) 15:13.

Nyolcaddöntő: Muhari-Feigin (izraeli) 15:13, Büki-Ferracuti (olasz) 15:8, Borsody-

Negyeddöntő: Muhari-Bekmurzova (orosz) 15:10, Büki-Zsarkova (orosz) 15:9, Borsody-Traditi (olasz) 7:15.

Elődöntő: Büki-Muhari 15:13.

Döntő: Büki-Bieleszova (cseh) 14:15.

Végeredmény: 1. Veronika Bieleszova (cseh), 2. Büki Lili (edző és válogatott edző: Plásztán Attila), 3. Muhari Eszter (edző: László István, válogatott edző: Plásztán Attila) és Gaia Traditi (olasz), …7. Borsody Emma (edző:Kovács Iván, válogatott edző: Plásztán Attila), …38. Kardos Edina.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Petschauer Attila emlékének adóztunk

A tragikus sorsú, kétszeres olimpiai bajnokról emlékeztünk meg – többek között válogatott vívók, Izrael nagykövete és Csampa Zsolt elnök társaságában.

Útra készen az olimpiai csapat!

A magyar sportélet legmagasabb rangú vezetőivel és a média képviselőivel találkozott kedden a párizsi olimpiai vívódelegáció.

Elhunyt Solti Antal

Rövid betegség után, 75 éves korában elhunyt Solti Antal, a magyar tőrvívás meghatározó egyénisége. Az MVSZ és az FTC a mestert saját halottjának tekinti.

Magyarok Párizsban – Muhari Eszter

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Muhari Eszterrel fejezzük be!

Három érmet vár a kapitány

Az olimpiai felkészülés legfontosabb szakasza véget ért a 15 fős magyar válogatott számára. Boczkó Gábor szövetségi kapitány számol be minden részletről.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.