Nyolcaddöntős helyezések a nyitónapon

febr 26, 2022 | Hírek

Az újvidéki junior Európa-bajnokság nyitónapján a női tőrözőknél Nekifor Erika, a férfi kardozóknál Pintér Levente és Vigh Benedek jutott el a nyolcaddöntőig. Folytatás vasárnap, éremesélyekkel!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

A korosztályok mindig rapszodikus váltakozása valahogy úgy hozta, hogy az újvidéki junior Európa-bajnokság nyitónapján, a női tőrözők és a férfi kardozók versenyén nem számítottak éremesélyesnek a mieink. Talán szokatlan mindezt kimondani e két fegyvernem esetében, ám folytassuk azonnal azzal, hogy a nyolc pástra lépő magyar fiatal közül hat még kétszer ismételhet ebben a korosztályban, egyikük közülük ráadásul ötször teheti meg ugyanezt…

Ezzel máris “témánál vagyunk”, elvégre a válogatott legfiatalabbja éppen a tőröző Kollár Anna, aki szombaton ünnepelte 15. születésnapját. Persze, olcsó poén lenne azt állítani, hogy meglepte magát egy szép ajándékkal, elvégre a legjobb 32-ig jutott a nálánál öt évvel idősebbek mezőnyében. Maradjunk inkább annyiban: tisztességgel teljesített, és “majdnem saját” korosztályában – elvégre még ahhoz is fiatal… -, a kadetok között, ennél is előrébb juthat majd. A fegyvernemről gyakorlatilag ugyanazt mondhatjuk el, mint Annáról: tisztességgel helyt állt, de a bravúr hiányzott. A csoportkörből valamennyien továbbjutottak, ám a 64 között Kovács Réka és Kalocsai Luca búcsúzott. Utóbbi kiesése tán azért volt fájóbb, mert Luca ága “surranónak” tűnt, azonban ezúttal nem jött össze a siker. Rékát pedig az az olasz Amore búcsúztatta, aki egy körrel később a már említett Annánál is jobbnak bizonyult. 

Nekifor Erika szerepelt legjobban női tőrözőink közül.

Nem esett még szó Nekifor Erikáról, aki kifejezetten szépen szerepelt. Már a csoportkörben is ő vívott a legjobban a magyarok közül, majd a direkt kieséses folytatásban törökverővé vált, előbb Tasdelent 15:14-re, majd Isbirt 15:12-re győzte le a Törekvés tehetsége. A nyolcaddöntőben is 6:3-ra vezetett a francia Bonny ellenében, ám ekkor a rivális váltani tudott, és végül 15:9-re hozta a meccset, ami Erikának a 15. helyezést jelentette. 

A férfi kardozók versenye a kiírthoz képest jelentős késéssel kezdődött, és a csoportkör bántóan alacsony színvonalú viszonyok között zajlott egy sötét teremben, már-már sérülésveszélyes pástokon. Igazán nem szeretnénk foglalkozni a csapnivaló körülményekkel a csarnokban, elvégre mindenki örül, hogy végre vívhat egy korosztályos világversenyen, ám maradjunk annyiban: ez az Eb nem az ideális környezet és rendezés okán vonul majd be az annáleszekbe… És akkor arról ne is beszéljünk, hogy a beléptetés szigora, illetve a biztonságos járványügyi intézkedések csupán hangzatos szólamok voltak az esemény előtt, a valóságban mindenki azt csinál, amit akar a csarnokban és környékén… Más kérdés, hogy a magyar küldöttség saját szabályrendszert alakított ki, és ennek megfelelően éli az óráit a káoszos teremben. 

Vigh Benedek elsőéves juniorként jutott el a nyolcaddöntőig.

Férfi kardozóink esetében ismét szögezzük le: három első éves junior lépett pástra a magyar színekben, és jövőre nyilván más tervekkel indulnak majd el a következő világversenyükön. Most a nyolcaddöntő volt a végállomás, méghozzá Pintér Levente és Vigh Benedek számára. A Honvéd, illetve a Vasas vívója rendkívül sima győzelmekkel jutott el a legjobb 16-ig, annak ellenére, hogy az odáig vezető úton francia és olasz ellenfelekkel is találkoztak. A nyolcaddöntőben viszont igazán nem volt szerencséjük a sorsolással, a verseny két favoritjával találkoztak, és Levinek az orosz Naszonov (11:15), Beninek a német “kis” Heathcock (13:15) ellen nem sikerült a bravúr. A többiekről: Petrucz Mirkó az említett német bátyjától kapott ki a 64 között, míg Tóth Bertalan egy sima győzelem után a később érmes lengyel Hryciuktól szenvedett vereséget a legjobb 32-ben. 

Pintér Levente 13. helyével az első versenynap legjobb magyarja lett.

A junior Európa-bajnokság második, vasárnapi versenynapján a női párbajtőrözők (Büki Lili, Gachályi Gréta, Muhari Eszter, Salamon Réka), valamint a férfi tőrözők (Bagdány Albert, Bálint Álmos, Mihályi Andor, Szemes Gergő) lépnek pástra. Legyünk őszinték: hasonló nyolcaddöntős végeredménnyel ezúttal nem lennénk elégedettek… Hajrá, magyarok!

Eredmények. Junior és kadet Európa-bajnokság, Újvidék. Női tőr egyéni, 86 induló. A csoportmérkőzéseken: Nekifor Erika 4 győzelem/1 vereség, Kollár Anna 4/2, Kalocsai Luca 2/3, Kovács Réka 2/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Nekifor-Tasdelen (török) 15:14, Kollár-Charlier (belga) 15:9, Kovács-Amore (olasz) 7:15, Kalocsai-Kothieringer (német) 8:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Nekifor-Isbir (török) 15:12, Kollár-Amore (olasz) 7:15.

Nyolcaddöntő: Nekifor-Bonny (francia) 9:15.

Végeredmény: 1. Carolina Stutchbury (brit), 2. Irene Bertini (olasz), 3. Karina Vasile (román) és Lior Druck (izraeli), …15. Nekifor Erika, …26. Kollár Anna, …42. Kalocsai Luca, …57. Kovács Réka.

Férfi kard
egyéni, 72 induló. A csoportmérkőzéseken: Tóth Bertalan 4 győzelem/1 vereség, Pintér Levente 4/1, Vigh Benedek 3/2, Petrucz Mirkó 3/2 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Pintér-Klein (francia) 15:8, Vigh-Chiari (osztrák) 15:8, Tóth-Priftisz (görög) 15:6, Petrucz-A. Hetahcock (német) 12:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Pintér-Ottaviani (olasz) 15:6, Vigh-Lacaze (francia) 15:10, Tóth-Hryciuk (lengyel) 9:15.

Nyolcaddöntő: Vigh-C. Heathcock (német) 13:15, Pintér-Naszonov (orosz) 11:15.

Végeredmény: 1. Colin Heathcock (német), 2. Radu Nitu (román), 3. Szymon Hryciuk (lengyel) és Remi Garrigue (francia), …13. Pintér Levente, …15. Vigh Benedek, …23. Tóth Bertalan, …36. Petrucz Mirkó. 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események