Nyolcban a férfi kardozók, nyolcaddöntőben Dósa Dani

júl 27, 2023 | Hírek

4 versenyszámmal folytatódott, de magyar szempontból csöndesebben telt a milánói vb  versenynapja. Férfi kardozóink csütörtökön a negyeddöntőben folytatják, Dósa Dani tőrben a nyolcaddöntőig jutott.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

A férfiak nagyjából úgy teljesítettek, ahogy vártuk, a hölgyek viszont nem. Ez talán az egymondatos sommázata a milánói, olimpiai kvalifikációs világbajnokság újabb versenynapjának, melyen a férfi tőrözők és a női kardozók egyéni versenyét, illetve a férfi kardcsapatok és a női párbajtőrcsapatok selejtezőit rendezték meg – utóbbiakat a legjobb nyolcig. 

Már nyolc között van Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Gémesi Csanád és Szatmári András – azaz a férfi kardcsapat.

Kezdjük talán a legfontosabbal: világbajnoki ezüstérmes és olimpiai bronzérmes férfi kardcsapatunk (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron) annak rendje és módja szerint bejutott a legjobb nyolc közé. Azt azért nem állíthatjuk, hogy mindezt habkönnyen tették meg világklasszisaink. A Mexikó elleni bemelegítéssel nem volt semmi gond (45:11), ám a nyolcaddöntőben Törökország igencsak megnehezítette a dolgunkat. Olyannyira, hogy az utolsó asszóra 40:39-nél kötött be Áron. Aztán klasszisunk magabiztosan lehozta a kötelezőt, 45:41 lett a vége, jár mellette a “szokásos” dicséret Gémesi Csanádnak, akire az ezekhez hasonló szituációkban mindig lehet számítani. “Ezeket a napokat túl kell élni. A kiscsapatok mindig nagyon harapnak, nekünk pedig fel kell venni a megfelelő ritmust. Sikerült, a nyolc között vagyunk, holnap pedig másik nap kezdődik…” – értékelt lakonikusan Szilágyi Áron. A pénteki negyeddöntőben Japán lesz az ellenfél, és az sem baj, ha szorosan, de illik hozni azt a mérkőzést is klasszis csapatunknak…

Dósa Dani közel volt a nyolc közé jutáshoz.

A férfiak másik csütörtöki versenyszáma a férfi tőr egyéni befejező szakasza volt. Ha erről is egy mondatban írnánk, akkor az így hangzana: panaszra nincs ok, de a bravúr elmaradt. Dósa Dani nyert a 64-ben egy könnyű asszót a szlovák Serri ellen 15:6-ra, majd lehozott egy sokkal nehezebbet a koreai Ho ellenében 15:12-re. A nyolcaddöntőben sem tűnt megoldhatatlan feladatnak a világelső amerikai Massialast búcsúztató spanyol Llavador. Ellene egyébként nem pozitív Dani mérlege, de éppen legutóbb sikerült őt legyőznie. Most viszont nem. Szoros volt a meccs, de a végén rendre a spanyolnál volt az előny, és egy 15:13-mal sikerült továbbevickélnie. A nyolcaddöntő nem rossz teljesítmény, ám Dani azért nem tűnt elégedettnek… Szemes Gergő sem volt az, holott tőle még nagyobb bravúrra lett volna szükség. A 64-ben ő is hozta a kötelezőt a tajpeji Chen ellenében (15:8). A 32 között viszont a hongkongi olimpiai bajnok, Cheung egyelőre túl nagy falatnak bizonyult (10:15).

Pusztai Liza szerezte a magyar női kardozók egyetlen győzelmét a főtáblán.

A hölgyek – valljuk azért be őszintén – ezen a napon mindkét fegyvernemben csalódást okoztak. Mert a kiemelt Márton Annával megerősödő, világbajnok női kardválogatott tagjaitól annál azért sokkal többet vártunk, semmint hogy egyetlen asszót nyerjenek a 64-es táblán. Márpedig ez történt, azt az egyet Pusztai Liza hozta össze, aki 15:10-re legyőzte a lengyel Cieslart. Ugyanebben a körben Szűcs Luca egyetlen tussal maradt alul az esélyesebb kínai Shao ellen, ő semmi esetre sem érdemel szemrehányást. Az azonban váratlan volt, hogy Márton Anna a német Gettétől 15:13-ra, Battai Sugár pedig az ugyancsak német Funkétól 15:9-re kikapott. Aztán a 32 Lizának is a végállomást jelentette, a klasszis franciát, Apithy-Brunet-t nem tudta megszorítani (8:15). Ezzel ennyi volt, csapatban kell javítani!

A 11. hely jutott a Büki Lili, Kun Anna, Wimmer Dorina, Muhari Eszter összeállítású női párbajtőrcsapatnak.

A fent említett csalódás a másik női fegyvernemben sem maradt el, sajnos. A hölgyek is megkezdték a csapatversenyüket, méghozzá női párbajtőrben. A mezőny eleje a legjobb nyolcig jutott, míg a 9-16. helyért csütörtökön be is fejezték a vb-t. És a számunkra be is fejeződött a világbajnokság… Azt tudtuk, hogy a 16-ért Venezuela válogatottja nem jelenthet akadályt a Büki Lili, Kun Anna, Muhari Eszter, Wimmer Dorina összeállítású válogatottnak. Így is történt, a vége 41:25 lett a mieinknek. Tudtuk azt is, hogy az ukránok elleni nyolcaddöntő nehéz meccs lesz, ráadásul sokat nyom majd a latban a későbbi olimpiai kvalifikáció kapcsán. Nos, Somfai Péter válogatottjából ezen a napon, pontosabban ezen a meccsen senki sem úgy vívott, amire képes, és ez nem jelenthetett mást, csak vereséget. Egyetlen asszót tudott megnyerni a kilenc közül a magyar kvartett, azt is csak egy tussal. Ennek megfelelően egy fájdalmasan sima 28:45 lett a vége. A folytatás a 9-16. helyért ezek után nem zajlott jókedvűen, 11. helyezés lett a vége, Japán legyőzésével (45:42), majd az Egyesült Államok elleni vereséggel (40:45), végül a Kína elleni győzelemmel zárult (45:35) – utóbbi mindenképpen említésre méltó siker.

A nap sztorija, persze, egyáltalán nem vidám sztorija azonban nem a fentiekhez kapcsolódott, de még csak nem is az újabb világbajnokok személyéhez. Miként korábban megírtuk, az egyéni versenyen, melyen oroszok is indulhattak nemzetiségi jelölés nélkül, két ukrán kiemelt állt rajthoz, és a 64 között mindketten orosszal kerültek szembe… A férfi párbajtőröző Reizlin betegségre hivatkozva nem állt ki riválisa ellen, a négyszeres egyéni világbajnok női kardozó, Olha Harlan viszont pástra lépett, és simán le is győzte Szmirnovát. Az orosz az asszó végén látványosan nyújtotta a kezét, viszont Harlan visszautasította a kézfogást, kikötött, és elhagyta a pástot. Hatalmas és hosszas vita kerekedett a hogyan továbbról. Az egyik verzió az volt, hogy mivel a bíró befejezettnek tekintette a meccset, és nem adott fekete lapot Harlannak, ezért folytathatja a versenyt. A FIE német sportigazgatója, egyben a világbajnokság főigazgatója, Dieter Lammer viszont ragaszkodott a szabályokhoz. Mely szerint egyértelmű, hogy a meccs utáni kézfogás visszautasítása fekete lappal, azaz kizárással jár. A kizárás egyébként automatikus, 60 napos eltiltással is együtt jár, így Harlan a csapatban sem állhat válogatottja rendelkezésére – ott egyébként természetesen nem indulhatnak az oroszok. 

Ennyit erről, számunkra ennél azért sokkal fontosabb, hogy pénteken a férfi kardozók befezezik, a női tőrözők és a férfi párbajtőrözők pedig elkezdik csapatversenyüket a milánói, olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Úgyhogy továbbra is: hajrá, magyarok!

Eredmények. Világbajnokság, Milánó.

Női kard egyéni, 130 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Pusztai-Cieslar (lengyel) 15:10, Battai-Funke (német) 9:15, Szűcs-Shao (kínai) 14:15, Márton-Gette (német) 13:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Pusztai-Apithy-Brunet (francia) 8:15.

Végeredmény: 1. Emura Miszaki (japán), 2.Deszpina Georgiadu (görög) , 3. Teodora Gudura (görög) és Joana Ilijeva (bolgár), …25. Pusztai Liza, …32. Márton Anna, …39. Battai Sugár, …50. Szűcs Luca.

Férfi tőr egyéni, 180 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Dósa-Serri (szlovák) 15:6, Szemes-Chen (tajpeji) 15:8.

A legjobb 16 közé jutásért: Dósa-Ha (koreai) 15:12, Szemes-Cheung (hongkongi) 10:15.

Nyolcaddöntő: Dósa-Llavador (spanyol) 13:15.

Végeredmény: 1. Tommasso Marini (olasz), 2. Nick Itkin (amerikai), 3. Enzo Lefort (francia) és Macujama Kioszuke (japán), …28. Szemes Gergő, …66. Tóth Gergely, …83. Németh András.

Női párbajtőrcsapat, 36 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Venezuela 41:25 (Muhari +11, Kun +7, Büki 0, Wimmer -2).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Ukrajna 28:45 (Büki 0, Kun -4, Muhari -6, Wimmer -7).

A 9-16. helyért: Magyarország-Japán 45:42 (Kun +2, Büki +2, Muhari -1).

A 9-12. helyért: Magyarország-Egyesült Államok 40:45 (Kun +1, Wimmer -1, Muhari -1, Büki -4).

A 11. helyért: Magyarország-Kína 45:35 (Muhari +6, Wimmer +3, Kun +1).

Férfi kardcsapat, 34 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Mexikó 45:11 (Gémesi +13, Szatmári +11, Szilágyi +10).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Törökország 45:41 (Gémesi +10, Szilágyi +2, Szatmári -8).

A pénteki negyeddöntőben: Magyarország-Japán

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Élő eredmények

Közelgő események