Óriási siker: Szemes Gergő bronzérmes a tőr Világkupán

ápr 30, 2022 | Hírek

Tizenhét éve nem nyert magyar férfi tőröző érmet Világkupa-versenyen, Szemes Gergő 19 évesen szerzett bronzérmet mindezek után Plovdivban! Hatalmas eredmény, Szabó István mesternek is gratulálunk!

Persze, a magyar vívás a világ élmezőnyében van. Persze, kardban, párbajtőrben örülünk, de különösebben nem lelkendezünk egy bronzérem után, csak hangosan gratulálunk. Viszont férfi tőrben több mint másfél évtizedet kellett várni arra, hogy magyar vívó nyolc közé jusson (Mazza Lorenzo, 2006), 17 esztendőt az éremre (Berjozkin Anton, 2005), és mindez egy 19 éves tehetségnek, Szemes Gergőnek köszönhetően tört meg! Elképesztő siker a fegyvernem helyzetében, és fantasztikus eredmény Gergő pályafutásában!

Az egyik Szemes-tus a sok közül!

De lássuk mi is történt a plovdivi férfi tőr Viléágkupa-versenyen! Miként előző napon megírtuk, a Ferencváros tehetsége a főtábla első asszójában éppen Németh Andrással találkozott. A meccs sima lett, 15:4. A folytatásban viszont az olasz válogatott Avola következett. Nyilvánvalóan ő számított esélyesnek, azonban esélye sem volt a győzelemre. Szabó István tanítványa simán nyert 15:7-re, és várhatta a nyolcaddöntő a francia Savin ellen. Az a meccs még simább lett, magától értetődően győzött Gergő 15:6-ra. 

Szemes Gergő 19 évesen győzött le klasszis vívókat.

Ezzel Szemes Gergő már modern kori férfi tőr történelmet írt, ám még nem volt vége! A negyeddöntőben az amerikai válogatott Itkin következett, és az ellenfél 10:5-re elhúzott. Ám a villámgyors meccsen Gergő felvette a ritmust, felzárkózott, egyenlített és még az első harmad végén fordított! 15:14-re győzött, és a bronzérmével remélhetőleg új fejezet kezdődhet a szakág életében! Az elődöntőben a világklasszis olasz Foconi ellen nem volt esély (4:15), ám ez ebben a helyzetben majdhogynem mindegy. Amit a magyar fiatal ma produkált, arról csak a legszebbeket szabad mondani, annak ellenére, hogy Gergő szokásához híven visszafogottan fogalmazott. 

“Már reggel éreztem, hogy jól sikerülhet ez a nap. Valahogy egyben voltam az elejétől kezdve, Szirmai Benedek azt mondta, csak csináljam, amit tudok és akarok, és ez valahogy végig bejött. Fogalmam sincs, mióta nem ért el ilyen eredményt magyar tőröző, de én most nagyon boldog vagyok. Az amerikai ellen sikerült felvennem még időben a ritmust, és a saját taktikájával tudtam nyerni. Szeretném, ha jól sikerülne holnap a csapatverseny is!”

Szemes Gergő: férfi tőr Vk-bronzérem 17 év után!

SA mester, Szabó István otthonról izgulta végig a versenyt, mivel lánya, Szabó Vanda ballagásán járt előző napon. Így viszont dupla lehet az öröme… “Fantasztikusan vívott Gergő! Természetesen meccsről meccsre izgultam végig a napját, és alig hittem a szememnek. Az asszók előtt és között chateltünk egymással, és sokat segített Szirmai Benedek, neki is köszönöm. Reggel még hihetetlennek tűnt mindez, hiszem, hogy lesz folytatása ennek a történetnek.”

Három olasz, és egy remek magyar!

Eredmények. Férfi tőr egyéni Világkupa, Plovdiv, 190 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szemes-Németh 15:4.

A legjobb 16 közé jutásért: Szemes-Avola (olasz) 15:7.

Nyolcaddöntő: Szemes-Savin (francia) 15:6.

Negyeddöntő: Szemes-Itkin (amerikai) 15:14.

Elődöntő: Szemes-Foconi (olasz) 4:15.

Végeredmény: 1. Alessio Foconi (olasz), 2. Daniele Garozzo (olasz), 3. Szemes Gergő (edző: Szabó István, válogatott edző: Szirmai Benedek) és Tommaso Marini (olasz), …35. Németh András, …86. Dósa Dániel, …93. Frűhauf Benjámin, …96. Bálint Álmos, …101. Korom Erik, …160. Nedeljkovic Mateja, …176. Budaházy Ambrus.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Minden napra jutott érem 

A csütörtökön Nápolyban befejeződött kadet és junior Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Négy kardozónk folytatja Padovában

A férfi kardozók olaszországi Világkupáján a kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád és Rabb Krisztián folytathatja a legjobb 64 között.

Öten az athéni 64-ben

A négy milánói világbajnok (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) női kardozó, továbbá Keszei Kira jutott a legjobb 64 közé az athéni Világkupán.

Két bronzérem a zárónapon

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Arany és ezüst a hölgyektől

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Élő eredmények

Közelgő események