Pásztor Flóra bronzérmes a plovdivi Vk-n!

máj 6, 2023 | Hírek

Tíz év után nyert ismét magyar női tőröző érmet világversenyen - a legjobbkor! Pásztor Flóra az olimpiai kvalifikációs sorozat plovdivi Vk-nyitányán lett 3., gratulálunk neki és Beliczay Sándornak!

Egészen elképesztő az az akarat, kitartás, szorgalom, no meg tehetség, ami Pásztor Flórát elvitte idáig. A Törekvés 24 esztendős vívója, akinek gyerekkora óta Beliczay Sándor – rá még visszatérünk… – kíséri mesterként a pályáját, már kadet korában is nagy tehetségnek számított. Aztán, az igazán nagy korosztályos egyéni sikerek elkerülték Flórát, de már “nagyválogatottként” vághatott bele a felnőtt mezőnybe. Következett viszont egy csúnya térdszalagszakadás, no meg a covid… Flóra azonban nem adta fel, sőt… Visszatért, de az eredmények nem jöttek maguktól. A női tőrcsapat olimpiai kijutásában már kulcsszerepet vállalt, aztán Tokióban, az egyéniben egy nagyon szoros, kétes meccsen kapott ki a francia klasszis Thibustól. Ebben a szezonban, végre, ősszel, a párizsi Vk-n összejött Flóra első döntője, nyolc közé jutott. Nem sokkal később viszont megint összecsuklott a már műtött térd… Következett az újabb operáció, melyet ezúttal is Pánics Gergő végzett el, és megállapította, hogy ezúttal “csak” porcleválásról beszélünk. Flóra alig két hete kezdett el teljes értékű edzésmunkát végezni, így jött el a plovdivi egyéni Világkupa, az első olimpiai kvalifikációs verseny…

Pásztor Flóra öröme – pályafutása eddigi legnagyobb győzelmét követően.

És Pásztor Flóra élete vívásával, önmagához képest kifejezetten higgadtan, taktikusan és jól szerepelt, és verte meg sorra a nála magasabban kvalifikált vívókat! Ez alól egyedül az amerikai Cho jelentett kivételt a 64-ben, ott nem is férhetett kétség a 15:9-hez. A 16-ért viszont az olasz válogatott Cipressa következett, aki nemrégiben második lett a torinói GP-n. Nos, most esélye sem volt. A magyar pillantok alatt elhúzott 6:1-re, és végig kézben tartotta a meccset, 15:10 lett a vége. Következett a 8-ért egy másik olasz válogatott, Palumbo. Ott az asszó közepéig volt szoros az állás, ekkor viszont Flóra elhúzott és kérdéses sem lehetett, hogy simán veri a világranglista hetedik helyezettjét (15:9). Nem mellesleg, ezzel nem jutott itáliai női tőröző a nyolc közé, ilyen is rég volt…

Két olasz kiemelt után a lengyel Walczykot verte Pásztor Flóra az éremért.

Na de az bennünket sokkal jobban érdekelt, hogy régen volt az is, hogy érmet nyerjen magyar női tőröző egy világversenyen (olimpia, vb, Vk, GP)… Legutóbb, ez több mint tíz éve, 2013 tavaszán sikerült a tauberbischofsheimi Vk-n, bizonyos Mohamed Aidának. Flóra már csak egyetlen lépésre volt ettől, egy újabb kiemelt, a lengyel Walczyk-Klymaszik legyőzése választotta el tőle. De nem sokáig! Pásztor villámgyorsan elhúzott 11:4-re, ám az ellenfél 13:11-re feljött. Lehet, hogy akadt, aki aggódni kezdett, de Flóra nem tartozott közéjük. Magabiztosan szúrt még két tust, és 15:12-nél okkal ünnepelhetett boldogan a csapattársaival. Meglett végre a várva várt érem, de, persze, még nem volt vége a versenynek. Az elődöntőben a világranglistát vezető, olimpiai bajnok, Lee Kiefer volt az újabb rivális. A sportág ifjú, 28 esztendős királynője ezúttal – még… – jobbnak bizonyult, 6:15 lett a vége, de ez semmit nem von le Flóra bravúrjából. Gratulálunk neki, Beliczay Sándor edzőnek és Feczer Viktor válogatott edzőnek!

Győzelem után ünneplés a csapattársakkal – Lupkovics Dóra és Kondricz Kata köszönti Flórát.

Pásztor Flóra az eredményhirdetést követően az alábbiakat nyilatkozta honlapunknak: “Két hónapja műtöttek, két hete kezdtem el a komolyabb edzésmunkát. Úgyhogy ennek megfelelően úgy utaztam el ide, hogy nincs sok veszteni valóm, aztán ez lett belőle… A kondícióm ennek megfelelően gyenge volt, a végére már rettenetesen elfáradtam, de nagyon örülök… Három kiemeltet is búcsúztattam, ráadásul Cipressa nemrégiben simán megvert egy Világkupán, most egész más taktikával próbáltam vívni ellenére. A legnehezebb mégis talán a lengyel Walczyk elleni negyeddöntőm volt. Itt már az erőm végén jártam, de szerencsére fejben végig sikerült koncentrált maradnom. Az asszóim között is az járt a fejemben, hogy csak maradjon meg a formám a holnapi csapatversenyre, most is erre gondolok. Nagyon jól ment mindannyiunknak, egységesek vagyunk, minden tőlem telhetőt megteszek majd, vagy még talán egy kicsit annál is többet…”

Otthonról követte az eseményeket Flóra mestere, Beliczay Sándor, akinek nyertek már tanítványai korábban Világkupa-érmeket, nevezetesen Szekeres Pál és Érsek Zsolt. Ő szerezte a legutóbbi medált, úgy negyed századdal ezelőtt… “Hetvenkét éves lettem közben, és újabb huszonöt, keményen ledolgozott év után jutottunk el Flórával idáig. Nagyon büszke vagyok rá, sok mindenen ment keresztül, régen láttam ennyire higgadtan és jól vívni. Jár a köszönet a két műtétet elvégző Pánics doktor úrnak is, nélküle nem tartanánk itt. Igazából azt terveztem, hogy ebben a szép időben, délután kimegyek horgászni. Egyáltalán nem bánom, hogy ehelyett nézem a laptop képernyőjén nagyszerű tanítványomat!”

Megérdemli a dicséretet – méghozzá nem is akármilyen dicséretet… – Kreiss Fanni és Lupkovics Dóra is. A szülés után visszatérő, és egyre jobb formába lendülő Fanni ugyancsak tett azért, hogy az olaszoknak rossz napjuk legyen. Nagyszerű meglepetésre ugyanis korán reggel 15:12-re legyőzte a világranglista harmadik helyén álló, 2018-as egyéni világbajnok olasz Volpit! A folytatásra érthetően elfáradt, de nem sok kellet volna a sikerhez a francia Butruille ellen sem (12:15). Lupkovics Dóri pedig egyértelműen a szezonja eddigi legjobb formáját hozta. Pénteken is jól vívott, a 64-ben kétséget kizáróan verte 15:10-re a japán Kuracsit, majd megszorongatta az aktuális egyéni világbajnokot, a francia Thibust (12:15). Kondricz Kata ezúttal halványabb napot fogott ki, a 64-ben szenvedett vereséget az ukrán Polozjuktól. 

Kata majd a vasárnapi, olimpiai kvalifikációs csapatversenyen javíthat a társakkal együtt. A Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállítású válogatott teheti meg az első lépést Párizs felé, a mieink Kínával találkoznak majd a nyolcaddöntőben. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Női tőr egyéni Világkupa, Plovdiv, 201 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Kreiss-Volpi (olasz) 15:12, Pásztor-Cho (amerikai) 15:9, Lupkovics-Kuracsi (japán) 15:10, Kondricz-Polozjuk (ukrán) 4:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Pásztor-Cipressa (olasz) 15:10, Kreiss-Butruille (francia) 12:15, Lupkovics-Thibus (francia) 12:15.

Nyolcaddöntő: Pásztor-Palumbo (olasz) 15:9.

Negyeddöntő: Pásztor-Walczyk-Klimaszyk (lengyel) 15:12.

Elődöntő: Pásztor-Kiefer (amerikai) 6:15.

Végeredmény: 1. Lee Kiefer (amerikai), 2. Ysaora Thibus (francia), 3. Morgane Patru (francia) és Pásztor Flóra (edző: Beliczay Sándor, válogatott edző: Feczer Viktor), …25. Lupkovics Dóra, …32. Kreiss Fanni, …37. Kondricz Kata, …88. Mesteri Viktória, …96. Pöltz Anna, …116. Mohamed Aida, …136. Papp Jázmin, …149. Tölgyesi Zsófia, …156. Nekifor Erika, …182. Badár Szonja, 183. Marosi Gréta.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Negyedik helyezés – kis lépés előre

A férfi párbajtőrcsapat negyedik helyével az eddigi legjobb eredményét érte el a rijádi korosztályos vb-n a magyar küldöttség, de az érem továbbra is hiányzik. A nők 6. helyen zártak. Jönnek a kardozók, hajrá, magyarok!

KÖZGYŰLÉS 2024

Tisztelt Egyesületek! A Magyar Vívó Szövetség elnöksége 2024. április 11-i elnökségi ülésén,  7/2024/3 számú határozatával elfogadta az éves rendes közgyűlés kiírására vonatkozó előterjesztést, mely szerint 2024. május 17-én, péntek 15.00 órára a Magyar...

Szilárd Anna 5. – egyet léptünk előre

Megszerezte első egyéni “kisdöntőjét” a magyar küldöttség a rijádi korosztály világbajnokságon. Kadet női párbajtőrben Szilárd Anna lett ötödik, gratulálunk!

Tovább tart a böjt

Keresztes Ádám szerepelt a legjobban a magyarok közül a kadet és junior világbajnokság junior párbajtőr egyéni versenyszámában. A tatai vívó nyolcaddöntőig jutott.

Közgyűlés következik

Május 17-én tartja a Magyar Vívó Szövetség az évi rendes, egyben tisztújító közgyűlését a Magyar Sport Házában.

Élő eredmények

Közelgő események