Pénteki parádé: Koch Máté aranyérmes!

márc 1, 2019 | Hírek

Nagyszerű vívással lett junior Európa-bajnok Foggiában Koch Máté. Kiváló férfi párbajtőrözőnk, Halla Péter tanítványa izgalmas versenyen nyert aranyat! Bende Bence 7., Hajas Nóri női tőrben 8. lett.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Még lehetett fokozni a történteket Foggiában! Az eddigi káprázatos szereplés (4 arany-, 3 ezüst-, 3 bronzérem) után újabb aranyat nyert a magyar küldöttség a foggiai kadet és junior Európa-bajnokságon. Koch Máténak köszönhetően, aki igazán különleges versenyen érte el eddigi pályafutása – szerinte és mestere, Halla Péter szerint – nem feltétlenül legértékesebb, ám bizonyosan a legnagyobb egyéni sikerét. 

Mielőtt felidéznénk az érdekes nap eseményeit, “értelmezzük” az előző mondatot. Máté azzal robbant be a párbajtőr élvonalába, hogy a tavalyi, heidenheimi felnőtt Világkupán többek között a kétszeres egyéni világbajnok észt Novoszjolovot, és a koreai olimpiai bajnok Parkot legyőzve lett bronzérmes. Aztán a veronai junior vb-n csapatban aranyat, egyéniben bronzot – erre még visszatérünk… – nyert. Most pedig junior egyéni Európa-bajnok lett, fogadjuk el, valóban nehéz sorrendbe állítani a bravúros produktumokat… 

Sikerült! Koch Máté Európa-bajnokként csaphatott a levegőbe Foggiában.

Máté már a csoportkörben is veretlenül zárt, majd két, ennek megfelelően magabiztos győzelemmel (Bongard, 15:8; Gonell 15:11) jutott el a nyolcaddöntőig. Ott azonban bizonyos Nagy Dáviddal került szembe. Aki a barátja, a vasasos klubtársa, a szobatársa, és közös a mesterük is. Csak az tudja, milyen nehéz az effajta mérkőzés, aki átélt hasonlót. Halla Péter a lelátó felső sorában, messziről figyelt, és a két, gyermekét kezdő kora óts mindenhová elkísérő édesapa is távolról, de egymástól is messziről figyelte visszafogottan izgulva a történteket. Máté győzött 14:11-re, Dávid pedig búcsúzott. A páston ellenfelekként, a meccs végén csapattársakként viselkedtek. Ahogy kell.

Koch Máténak, persze, ezek után “kutya kötelessége” volt nyernie, és ezt az ukászt, olyannyira komolyan vette, hogy a negyeddöntőben egyszerűen leiskolázta 15:5-re a lengyel Michalakot. Mielőtt az esti történésekről beszélnénk, idézzük fel a másik két magyar, Bende Bence és Andrásfi Tibor történetét is. Tudniillik úgy alakult, hogy ők is egymással találkoztak szembe a nyolcaddöntőben… Tibi két magabiztos győzelemmel, Bence egy sima, és egy hosszabbításos meccsel jutott el a nyolcaddöntőig. Ahol végül a Szombathelyről a Vasasba igazoló – és Budapestre költöző – Bence bizonyult jobbnak. Neki, sajnos, nem sikerült a folytatás, a negyeddöntőben az osztrák Bírótól 11:9-re kikapott, ám hetedik helyéhez gratulálunk – igazán szép siker!

Di Veroli hiába támadott, Koch Máté legyőzte a nagyon erős olasz riválist.

És akkor térjünk vissza Mátéhoz, és a végjátékhoz. Az elődöntő az Európa-bajnokság eddigi egyik, ha nem a legizgalmasabb csatáját hozta. A Vasas juniorja azzal az olasz Di Verolival találkozott, aki az utóbbi időszakban szinte mindent megnyert. Kadet vb-t, ifi olimpiát, felnőtt Világkupa-döntőt vívott, betették a felnőtt olasz válogatottba. A tavalyi, veronai junior vb elődöntőjében pedig Mátét is legyőzte. Most viszont eljött a visszavágás ideje… Máté szinte végig irányította a rendkívül izgalmas, érzelmekkel, reklamálásokkal, sárga lappal telített asszót. A nézőtér olasz fele Di Verolit éltette, a másik – és nem csak a magyarok… – Mátét. Utóbbi végül 15:12-re nyert, és a csörte után csak a közönség hazai része vitatta a végereményt. Mondhatjuk, ezek után a finálé örömjáték volt Máté számára, ám aranyérmet sosem egyszerű megszerezni. Nos, ezúttal tehetségünk úgy lett Európa-bajnok, hogy ehhez kétség sem férhetett. Végig vezetve, 15:8-ra nyerte az aranymeccset, hogy utána többek között az a Nagy Dávid dobja fel a levegőbe, akit ő ütött el a hasonló élmény megélésétől. 

Többek között ezért is gyönyörű sportág a vívás!

Női tőrben is jutott számunkra helyezés, méghozzá Hajas Nóra révén, aki a dicséretes nyolcadik helyig jutott. Korábbi kadet világbajnoki ezüstérmesünk a magabiztos csoportkör után először a cseh Kocourovát győzte le 15:11-re. Ezt mondhattuk kötelező feladatnak, ám a nyolcaddöntőben a lengyel Tomczak elleni sikert már mindenképpen bravúrnak tekinthetjük. Pláne úgy, hogy az első három perc után 4:0-ra vezetett az ellenfél. Ezt követően azonban az történt a páston, amit Nóri akart. Méghozzá olyannyira, hogy ettől kezdve 12:1-gyel zárult az asszó. És csak azért nem hirdettek döntő fölényt, mert, ugye, ott volt az a bizonyos 0:4, de ezt akkor már a fene se bánta, 12:5 lett a vége…

Hajas Nóri értékes nyolcadik helyezést ért el.

Ezzel Nóri nyolcba jutott, ám az újabb lépcsőfok már nem sikerült. A junior világbajnoki ezüstérmes olasz Rossini ellen sokáig fej-fej mellett haladt, akadt olyan pillanat is, amikor vezetett. Aztán a hajrában, 7:9-nél, igencsak kétes szituációban ítélték meg a “hazai pályát” Rossininek, aki ettől kezdve megőrizte az előnyét, 8:13 lett a vége. Dicséretesen szerepelt Pöltz Anna is. A csoportban jól vívott, és utána Nórihoz hasonló fordulatot produkált: a 16 közé kerülésért 5:12-ről nyert 15:13-ra a lengyel Lawska ellen, ami ugye, egy asszó közti 10:1-et jelent… A folytatás már nem sikerült, a nyolcaddöntőben a román Saveanu győzte le 15:9-re. A többiek hamarabb búcsúztak, Hanzl Lilla a csoportkörben esett ki, Szántay Anna pedig a 64 között a svéd Schreibertől kapott ki 15:9-re. 

Kiss Tibor válogatott edző így értékelte a napot: “Talán az éremre is lett volna esély, ha 7:9-nél azt a tust a javunkra adja meg a bíró… Ennek ellenére Nóri feltétlenül nagy dicséretet érdemel, hátsérüléssel vívta végig a napot, értékes skalpot szerzett a nyolcaddöntőben, és jó vívótól kapott ki egy körrel később. Pöltz Anna is sérülés után tért vissza, a nyolcaddöntő nem rossz teljesítményt. Várjuk a csapatversenyt!”

A korosztályos Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján a női párbajtőr- és kard-, valamint a férfi tőrcsapat versenyeit rendezik. 

Koch Máté küldöttségünk ötödik aranyérmét nyerte!

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Foggia.

Junior férfi párbajtőr egyéni, 100 induló. A csoportmérkőzéseken: Koch Máté 6 győzelem/0 vereség, Andrásfi Tibor 5/1, Nagy Dávid 4/2, Bende Bence 3/2 (továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Andrásfi-Jukna (litván) 15:11, Bende-Alfheim (norvég) 15:7, Koch-Bongard (német) 15:8, Nagy-Bonferroni (svájci) 15:9.

A legjobb 16 közé jutásért: Andrásfi-Korovin (orosz) 15:6, Bende-Haszanov (azeri) 10:9, Koch-Gonell (spanyol) 15:11, Nagy-Macska (romániai) 15:7.

Nyolcaddöntő: Koch-Nagy 14:11, Bende-Andrásfi 15:13.

Negyeddöntő: Koch-Michalak (lengyel) 15:5, Bende-Bíró (osztrák) 9:11.

Elődöntő: Koch-Di Veroli (olasz) 15:12.

Döntő: Koch-Bíró (osztrák) 15:8.

Végeredmény: 1. Koch Máté (edző: Halla Péter, válogatott edző: Eitner Kinga), 2. Alexander Bíró (osztrák), 3. Davide di Veroli (olasz) és Topias Tauriainen (finn), …7. Bende Bence (edző: Halla Péter, válogatott edző: Eitner Kinga), …11. Andrásfi Tibor, …14. Nagy Dávid.

Junior női tőr egyéni, 66 induló. A csoportmérkőzéseken: Pöltz Anna 5 győzelem/1 vereség, Hajas Nóra 4/1, Szántay Anna 2/3 (továbbjutottak), Hanzl Lilla 0/5 (kiesett).

A legjobb 32 közé jutásért: Szántay-Schreiber (svéd) 9:15. 

A legjobb 16 közé jutásért: Pöltz-Lawska (lengyel) 15:13, Hajas-Kocourova (cseh) 15:11.

Nyolcaddöntő: Hajas-Tomczak (lengyel) 12:5, Pöltz-Saveanu (román) 9:15.

Negyeddöntő: Hajas-Rossini (olasz) 8:13.

Végeredmény: 1. Serena Rossini (olasz), 2. Anna Udovicsenko (orosz), 3. Martina Favaretto (olasz) és Adelina Bikbulatova (orosz), …8. Hajas Nóra (edző: Szirmai Benedek, válogatott edző: Kiss Tibor), …43. Szántay Anna, …60. Hanzl Lilla.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Átadták a Fair play-díjakat

A MOB Fair Play Bizottságának díjátadó gáláján a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen díjazták Téglási György, a válogatott orvosát és Szepesi László vívóedzőt.

Kondricz Kata nyolcadik

A női tőröző Kondricz Kata nyolcadik helye volt a legjobb magyar eredmény a bázeli Eb második napján. Kardozóink nyolcaddöntőig jutottak.

Nyolcaddöntős nyitány

Szemes Gergő és Mihályi Andor szerepelt a mieink közül a legjobban a bázeli vívó Európa-bajnokság nyitónapján, mindketten nyolcaddöntőig jutottak.

Kamuti Jenő és Schmitt Pál kézlenyomata

A Nemzet Sportolói közül öten – közte Kamuti Jenő és Schmitt Pál – adták kézlenyomatukat a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen található Magyar Sportcsillagok Falára.

Svájcon át Párizsba

Bázelben minden készen áll, kedden megkezdődik és hat napig tart a vívó Európa-bajnokság. Hajrá, magyarok!

Élő eredmények

Közelgő események