Pézsa Tibor 85 éves

nov 15, 2020 | Hírek

A magyar kardvívás egyik legnagyobb élő alakja, a vívóként és mesterként is különlegeset alkotó Pézsa Tibor november 15-én ünnepli 85. születésnapját - munkával és egészségesen. Szívből gratulálunk!

Pézsa Tibor, a magyar kardvívás egyik legnagyobb egyénisége ma, november 15-én ünnepli 85. születésnapját. A vívóként és mesterként elért, nehezen megszámlálható siker a puszta számok alapján is különlegessé teszi őt. 

Versenyzőként kard egyéniben olimpiai és világbajnoki címet nyert – ezt kardban idehaza azóta sem ismételte meg senki, pedig akadt Gerevich Pálunk, Gedővári Imrénk, Nébald Györgyünk, Szabó Bencénk, illetve lehet erre esélye (legyen is…) Szilágyi Áronnak és Szatmári Andrásnak. Emellett “összevívott” többek között egy világbajnoki csapataranyat, és három olimpiai csapatbronzot. Ennyit a statisztikáról. 

Mesterként tovább vitte példaképe és edzője, Szűts János módszerét. A nyolcvanas évek kimagasló magyar válogatottjának, és a Honvéd csapatának ő volt a vezetőedzője, legeredményesebb tanítványa az a fent említett Nébald György volt, aki kétszeres egyéni világbajnok, és csapatban olimpiai bajnok lett (ilyen sincs azóta…). Zarándi Csabával, a másik, sajnos korán elhunyt mesterlegendával együtt olyan kardközeget hozott létre, amely a legendás Gerevich-Kovács-Kárpáti trió méltó örökébe léphetett. 

Már ennyi is elég lenne ahhoz, hogy Pézsa Tiborról a legfelsőbb fokokban szóljunk. Ám itt koránt sincs vége az ő történetének. Vitathatatlanul egyedülálló képességeihez ugyanis egészen különleges egyéniség párosult. Pézsa Tibor – az egész egyszerűen Pézsa Tibor. Aki, csak kicsit is ismeri őt, az tudja, mindez mit jelent. A tisztességet, a becsületet, az egyenességet, a néha végletekig történő szókimondást, a különlegességet, a barátok szűrését, az ismerősök megválogatását. Nála nincs véletlen, nincs hiba. Éppen olyan emberként, mint a szakmájában, Mesterként. Különleges, és a legnagyobb tiszteletre méltó. 

Ami azonban 85. születésnapján, ezekben a hetekben-hónapokban talán ennél is fontosabb. A Mester, a Maestro egészséges, szerdánként az MTK vívótermébe jár továbbra is, segít a szakmát általa tanított kollégáinak, a további előrelépés érdekében. Nem szükségből, nem önzésből, pláne nem pénzért. A kardvívás tiszteletéért, értéséért, a tanítványok szeretete okán. 

Mi mást kívánhatnánk az esetében, mint hogy írhassunk még minél több születésnapi köszöntőt. Boldog születésnapot kívánunk Pézsa Tibornak!

Sz. A. 

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Dánielfy Gergő és Kocsis Alexandra a két Sztárvívó

Nagyszerű hangulatban zajlott a SztárVívás a Ludovika Arénában. A férfiaknál Dánielfy Gergő, a nőknél Kocsis Alexandra lett a vívósztár. Gratulálunk!

Országos bajnokság – világklasszisokkal

Új időpontban, új helyszínen, ám ha lehetséges, még nagyobb tétért zajlik majd péntektől vasárnapig az országos bajnokság a Ludovika Arénán.

Magyarokkal kezdődik a világranglista

Koch Máté az első, Siklósi Gergely a második helyen áll a párbajtőr világranglistán! Ilyen sem volt magyar részről évtizedek óta!

Jön a Sztárvívás!

Következik a “Sztárok a páston”! A Ludovika Arénában csütörtökön délután fél 6-tól következik a sztárok versenye – az országos bajnokság előestéjén.

A válogatás szabályai

A hétvégi országos bajnokság után következő elnökségi ülésen véglegesítik a magyar válogatottat az Európa-bajnokságra, illetve az olimpiára. Ennek folyamatáról írunk.

Élő eredmények

Közelgő események