Pusztai Liza hatodik a nyitányon

ápr 27, 2019 | Hírek

Hatodik helyen végzett Pusztai Liza az olimpiai kvalifikációs sorozat első állomásán, a szöuli kard Grand Prix-n. Ifi olimpiai bajnokunk két egyéni felnőtt világbajnokkal vívott - az egyiket legyőzte…

Tizennyolc esztendős junior Európa- és világbajnokunk egy felnőtt egyéni világbajnokot legyőzött, ám jött a következő – akitől vereséget szenvedett. Egyetlen mondatban így lehetne összefoglalni Pusztai Liza versenynapját a szöuli, olimpiai kvalifikációs egyéni Grand Prix-n. Gyorsan tegyük hozzá, tokiói szempontból nézve Liza nagyszerű hatodik helyének egyelőre nincs sok jelentősége, az csak akkor érne sokat, ha csapatban a mieink nem kvalifikálnák magukat – ám erre nem akarunk gondolni… 

Pusztai Liza az aktuális egyéni világbajnok Pozdnyakovát győzte le a nyolcaddöntőben.

Ugyanakkor az eredmény nagyszerű, gratulálunk Liza újabb sikeréhez neki, valamint a mestereknek, Bódy Istvánnak és Bódy Benjáminnak. 18 esztendős üdvöskénk a 64-es főtábla első asszójában tust is alig engedélyezett a tajpeji Millernek (15:5). A következő körben a spanyol Martin-Portugues már okozott kellemetlen pillanatokat, ám a végeredmény 15:13 lett ide. 

Aztán a nyolcaddöntőtől érkeztek a világbajnokok… Először az aktuális, a Vuhsziban aranyérmet nyerő “kis” Pozdnyakov, pontosabban Pozdnyakova, a korábbi extraklasszis, jelenlegi Orosz Olimpiai Bizottsági elnök kardozó leánya. Liza remek vívással győzte le 15:11-re a világranglista jelenlegi negyedik helyezettjét, és ezzel a nyolc közé jutott. Csakhogy ott a fegyvernem egyik legnagyobb egyénisége, az ugyancsak egyéni világbajnok ukrán Harlan várta őt. Az újabb bravúr nem sikerült, Lizi 15:8-as vereséget szenvedett, ám az eredménye így is több mint dicséretes!

Van ok a mosolyra, Liza hatodik hellyel kezdte az olimpiai kvalifikációs sorozatot.

Sajnos, Márton Anna mindössze egyetlen asszót vívott Ázsiában… Kiemelt világbajnoki bronzérmesünk a 64 között a bolgár Ilijevával került szembe, és nem érezte meg a ritmust. Tehetséges junior ellenfele, Liza egyik korosztályos riválisa 15:13-ra győzött ellene, Panka a következő, tuniszi Vk-n javíthat.

Decsi Tamás a csoportkörből közveetlenül a 64-es táblára került.

A férfiaknál szombaton a selejtezőket rendezték meg, miként arról korábban beszámltunk, Szatmári András kisebb sérülés miatt nem utazott el Szöulba. Rajta kívül azonban valamennyi számottevő kardozó ott van a mezőnyben. Kétszeres olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron természetesen kiemeltként csak vasárnap kezdi a versenyt, mellé társnak egyedül Decsi Tamás csatlakozott. Igaz, korábbi egyéni vb-bronzérmesünk már közvetlenül a csoportkör után bebiztosította helyét a főtáblán öt győzelmével, és jó tusarányával. A többieket azonban elsodorta a “koreai tájfun”. A csoportmeccsek után mindhárom további magyar ázsiai riválist kapott, és senkinek sem jött össze a győzelem. Galgóczy Tamás a 96-ért kapott ki Wontól (9:15), Iliász Nikolász és Gémesi Csanád pedig a 64-ért egyaránt egytusos vereséget szenvedett Szotól, illetve Szungtól. 

Eredmények. Férfi és női kard Grand Prix, Szöul.

Nők, 155 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Pusztai-Miller (tajpeji) 15:5, Márton-Ilijeva (bolgár) 13:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Pusztai-Martin-Portugues (spanyol) 15:13.

Nyolcaddöntő: Pusztai-Pozdnyakova (orosz) 15:11.

Negyeddöntő: Pusztai-Harlan (ukrán) 8:15.

Végeredmény: 1. Olga Harlan (ukrán), 2. Kim Jijeon (koreai), 3. Szeo Jijeon (koreai) és Manon Brunet (francia), …6. Pusztai Liza (edző: Bódy István és Bódy Benjámin, válogatott edző: Gárdos Gábor), …33. Márton Anna.

Férfiak, 163 induló. A csoportmérkőzéseken: Szilágyi Áron kiemelt, Decsi Tamás 5 győzelem/1 vereség (a legjobb 64 közé jutott), Gémesi Csanád 5/1, Iliász Nikolász 4/2, Galgóczy Tamás 2/4 (továbbjutottak).

A legjobb 96 közé jutásért: Galgóczy-Won (koreai) 9:15.

A legjobb 64 közé jutásért: Gémesi-Szung (koreai) 14:15, Iliász-Szo (koreai) 14:15.

Vasárnap
a legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Szung (koreai), Decsi-Sz. Bazadze (grúz).

Kapcsolódó hírek

A felnőttek is belevágtak!

Mátraházán, illetve az ausztriai Ramsauban megkezdődött felnőtt vívóinknak is a válogatott program. A végcél természetesen a párizsi olimpia, reméljük, minél többen jutnak odáig. Hajrá, magyar vívás!

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Újpest a roadshow újabb állomása

Az újpesti Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium lesz az újabb állomása az “Aranyos lányok, aranyos fiúk” roadshow-nak. A vendég ezúttal Gémesi Csanád és Vajda Oszkár lesz.

BSU 2023/2024-as képzések

SPORTEDZŐ, SPORTOKTATÓ, SPORTSZERVEZŐ

Tíz magyar arany a veterán nemzetközin

Huszonkilenc ország 319 vívójának részvételével zajlott a hétvégén a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban a veterán Budapest bajnokság. A 23 versenyszámban 10 magyar aranyérem született.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM