Remek döntők, négy honvédos arany

dec 22, 2019 | Hírek

Az országos bajnokság csapatversenyei magas színvonalú, izgalmas versenyeket hoztak. A Honvéd minden párbajtőr számban győzött, ezzel 4 aranyéremmel a legeredményesebb klubként zárta az ob-t.  

NŐI KARD. Minden valószínűséggel hazai vívástörténeti fejezetet írt a BVSC női kardcsapata. Az ugyanis még sosem fordult elő, hogy felnőtt magyar bajnokságot nyerjen egy olyan csapat, amelyben mindenkinek 2-essel kezdődik. A születési évszáma. A vasutasok “legidősebbje” a 2000-ben született Lantos Eszter volt, ráadásul többnyire ő ült a kispadon. A 2001-es Pusztai Liza és Pótz-Nagy Fanni, valamint a még egy évvel fiatalabb Szűcs Luca utasította maga mögé a mezőnyt. Izgalom azért volt az elődöntőben és a döntőben is, de végül valamennyi ellenfelét 40 alatt tartotta a BVSC, gratulálunk a hölgyeknek és a mestereknek! Az ezüstérmet – miként tavaly – a Honvéd, a bronzot a Vasas szerezte meg.

Pusztai Liza (balra) vezérletével aranyat nyert a BVSC tinicsapata.

FÉRFI TŐR. Azért amikor a toronymagas “egyes” nélkül is megnyeri egy csapat az országos bajnokságot, az sok mindent elárul az erőviszonyokról. Márpedig férfi tőrben ez történt. Az egyéni aranyérmes Dósa Dániel ugyanis az éjszaka folyamán belázasodott, rosszul lett, nem indult, a cserére meg a szabályok értelmében nem volt lehetőség. A másik három fiú érte is vívott, és gyógyulásként még egy aranyérmet küldtek Dani karácsonyfája alá. Igaz, nem akármilyen döntő után… Az UTE remek ellenfélnek bizonyult, a döntőben 27:20-ra is vezettek a lila-fehérek. Tóth Geri és Frűhauf Beni fordított, a vége mégis nagyon izgalmasan alakult. Maior Mátyás és Mészáros Tamás meccsén előbbi 44:42-re vezetett, ám az újpesti egyenlített. A ráadás percre maradt az aranytus, melyet a törekvéses fiatal adott – okkal ünnepelhetett a kőbányai tábor. Remek kis döntő volt!

Drámai csatában múlta felül az utolsó asszóban Maior Matyi (jobbra) Mészáros Tomit.

NŐI PÁRBAJTŐR. Itt megszakadt a címvédések sorozata. A tataiak elképesztő éveket produkáltak, zsinórban hatodszor jutottak be az országos bajnokság döntőkébe, és az elmúlt két alkalommal aranyéremmel zártak. Első fináléjukat 2014-ben a Honvéddal vívták, és most ismét velük találkoztak – és ismét vereséget szenvedtek. A fővárosiak alaposan belehúztak az elején, az egyéni győztes Muhari Eszter mellett Szombath Barbara is remekelt, a meccs közepén 25:17-re is vezetett már a Honvéd, a tataiak viszont elkezdték a felzárkózást, az utolsó asszóra két tusra csökkent az előny. Mi több, Kun Anna 41:41-nél beérte Esztit, ám itt elfogyott a lendület, és végül Dósa Dani után Muhari Eszter is duplázni tudott. A bronzérmet másik vidéki párbajtőrbázisunk, az AVA Békéscsaba szerezte meg.

Muhari Eszti (balra) az egyik főszereplője volt az országos bajnokságnak.

FÉRFI KARD. Pont, mint női párbajtőrben. A duplázás összejött, a címvédés nem. Itt ugyanis az MTK-nak idén, a sérült Szatmári András nélkül ezúttal a bronzérem jutott. Huszonkét év után került viszont felnőtt ob-n döntőbe az egykoron “szupercsapatnak” számító UTE. Legjobbjuk, Kossuth Bálint ráadásul sérülés miatt a kispadon ült, fiatal társai remekeltek. Olyannyira, hogy Urbán Tamásék a Vasast is alaposan meglepték a fináléban. A meccs második felében átvették a vezetést, és az utolsó asszó előtt 40:36-os lila-fehér előnyt mutatott az eredményjelző. Csakhogy a pasarétiek befejező emberét bizonyos Szilágyi Áronnak hívták. Kétszeres olimpiai bajnokunk pedig nem kegyelmezett, egy 9:0-ás etappal fordította vissza a mérkőzést. Ezzel két év után ismét a Vasas lett a fegyvernem legjobbja, ám az Újpest is minden dicséretet megérdemel, ez is nagyon izgalmas finálé volt. 

Szilágyi Áron pedig a másik főszereplője volt az országos bajnokságnak…

NŐI TŐR. Ismét egy címvédés. Akadt olyan pillanata a napnak, amikor ez nem volt bizonyos, bár az UTE favoritként lépett pástra Kreiss Fannival és Mohamed Aidával a soraiban. Ugyanakkor a Törekvés fiatal csapata Pásztor Flóra vezérletével némi meglepetésre a másik ágon legyőzte az elődöntőben a Honvédot. Mi több, az újpestiek elleni fináléban is három asszó után 14:10-re vezetett, ám ezt követően jött az említett “Aida és Fanni duó”, valamint Mesteri Viki, és végül kétség sem férhetett az UTE 44:37-es sikeréhez. A bronzérmes a Honvéd lett, Kreiss Fanni duplázott, Mohamed Aida pedig pályafutása tizenhatodik felnőtt magyar bajnoki aranyérmét nyerte, feltehetőleg ez is “Guinness-rekord”, gratulálunk mindkettőjüknek, illetve valamennyi érmesnek és a mestereknek. 

Kreiss Fanni (jobbra) és az UTE mindent vitt női tőrben.

FÉRFI PÁRBAJTŐR. A rutin, a világbajnok, no meg természetesen a tudás elegendő volt ahhoz, hogy a Honvéd megvédje bajnoki címét, és ezzel a párbajtőr szakág “egyeduralkodójává” váljon a megszerzett négy aranyérmével, mellyel az összesített éremtáblázatot is megnyerte. A piros-fehérek a döntőben a Vasassal találkoztak, és a két klub dominanciáját tökéletesen mutatja, hogy a harmadik helyért a két egyesület második csapata mérkőzött, ott is a Honvéd győzött. Miként a döntőben. A világbajnok Siklósi Geri remekelt, Somfai Péter és Rédli András pedig óriási rutinnal, magabiztosan tartotta a számukra kedvező eredményt. Mindez számszerűleg 37:32-es végeredményt ért, és ezzel a meccsel ért véget a magyar vívás 2019-es esztendeje. 

Padlóra azért nem került a Vasas, de szárnyalt a Honvéd párbajtőrben.

Soha, de soha rosszabbat…! A ob izgalmas csapatversenyein négy címvédés történt, és öt duplázás, egyedül női kardban nem ugyanaz az egyesület nyerte az egyéni és a csapatversenyt. A Honvéd 4, a Törekvés, a Vasas, és az UTE 2-2, a BVSC és az MTK 1-1 aranyérmet nyert, hosszú évek után ezúttal vidékre nem jutott első helyezés.

Eredmények. Országos bajnokság, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok.

Férfi párbajtőrcsapat, 29 induló. Végeredmény: 1. Honvéd (Hosszú Dániel, Rédli András, Siklósi Gergely, Somfai Péter, edző: Dancsházy-Nagy Tamás, Udvarhelyi Gábor), 2. Vasas, 3. Honvéd 2, 4. Vasas 2, 5. BVSC, 6. NKESE, 7. Balaton, 8. Alba Volán. A döntőben: Honvéd-Vasas 37:32.

Női párbajtőrcsapat, 17 induló. Végeredmény: 1. Honvéd (Fekete Laura, Muhari Eszter, Pálinkás Anett, Szombati Barbara, edzők: Imre Géza, Kőrösi László, László István), 2. Tata, 3. AVA Békéscsaba, 4. Vasas, 5. BVSC, 6. Vasas 2, 7. Békessy Debrecen, 8. Fless. A döntőben: Honvéd-Tata 45:41.

Férfi tőrcsapat, 16 induló. Végeredmény: 1. Törekvés (Dósa Dániel, Frűhauf Benjámin, Maior Mátyás, Tóth Gergely, edzők: Gátai Róbert, Mazza Lorenzo, Szirmai Benedek), 2. UTE, 3. FTC, 4. Honvéd, 5. Törekvés 2, 6. Budakalász, 7. MTK, 8. FTC 2. A döntőben: Törekvés-UTE 45:44.

Női tőrcsapat, 9 induló. Végeredmény: 1. UTE (Bernát Andrea, Kreiss Fanni, Mesteri Viktória, Mohamed Aida, edzők: Feczer Viktor, Kreiss Gábor, Solti Antal), 2. Törekvés, 3. Honvéd, 4. MTK, 5. FTC, 6. Csomorkány, 7. Tus, 8. Budakalász. A döntőben: UTE-Törekvés 44:37.

Férfi kardcsapat, 14 induló. Végeredmény: 1. Vasas (Galgóczy Tamás, Nagy Pál, Rabb Krisztián, Szilágyi Áron, edzők: Gulácsi Ferenc, Nagy Zsolt, Somlai Béla, Decsi András), 2. UTE, 3. MTK, 4. BVSC, 5. Gödöllő, 6. Honvéd, 7. UTE 2, 8. Szigetszentmiklós. A döntőben: Vasas-UTE 45:41.

Női kardcsapat, 8 induló. Végeredmény: 1. BVSC (Lantos Eszter, Pótz-Nagy Fanni, Pusztai Liza, Szűcs Luca, edzők: Bódy Benjámin, Bódy István, Varga József), 2. Honvéd, 3. Vasas, 4. Kárpáti, 5. Interfencing Debrecen, 6. Gödöllő, 7. MTK, 8. UTE. A döntőben: BVSC-Honvéd 45:38.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Elszalasztott esély – 9. hely

Majdnem olimpiai bajnokot vert, két párizsi indulót győzött le, mégis 9. lett a magyar női párbajtőr-válogatott a fujairahi csapat Világkupán.

Hetedik a női kardcsapat

Hetedik helyen végzett a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású női kardcsapat a plovdivi Világkupán.

Dani 16, Flóra 32, Dóra 64

Dósa Dani nyolcaddöntőig jutott a sanghaji tőr Grand Prix-n, másik olimpikonunk, Pásztor Flóra 32-ben, Lupkovics Dóra 64-ben búcsúzott.

Siklósi Gergő tökéletes aranyérme

Megszorítani se nagyon tudták olimpiai ezüstérmes és világbajnok vívónkat – Siklósi Gergő lenyűgöző teljesítménnyel nyerte a párizsi férfi párbajtőr Világkupát.

Szűcs Luca hetedik Plovdivban

Karrierje eddigi legjobb eredményét érte el a bulgáriai női kard Világkupán Szűcs Luca. Hetedik helyével a hazai ranglistán is átvette a vezetést!

Élő eredmények

Közelgő események