Remek Vk-bronzérem a férfi párbajtőrcsapattól

nov 13, 2022 | Hírek

Andrásfi Tibor nagyszerű egyéni aranya után vasárnap is volt mit ünnepelni a berni Vk-n! Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású csapat bronzérmet nyert, gratulálunk!

Egy igazi, izgalmas, tipikus párbajtőr-csapatversenyt hozott magyar szempontból a berni Világkupa vasárnapja. Szerencsére azt is hozzátehetjük, egyetlen alkalmat leszámítva számunkra kedvezően alakultak az izgalmas pillanatok. Ami azonnal kiemelendő, és a jövő, az olimpiai kvalifikáció szempontjából nagyon fontos: az erős és sűrű mezőnyben az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású válogatott nagyon simán jutott a legjobb nyolc közé. 

Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid és Siklósi Gergely – a bronzérmes férfi párbajtőrcsapat

Ehhez a Nagy-Britannia elleni 45:24-es, majd az Egyesült Államokkal szembeni 45:28-as sikerre volt szükség. A csapat erejére és egységességére jellemző: az is bőven belefért, hogy az előző napi aranyérmes, Andrásfi Tibor ezen a két meccsen ne lépjen pástra. A további folytatás viszont három esetben is fordulatos, rendkívül szoros, egytusos meccseket hozott. A negyeddöntőben nem tűnt rossz ellenfélnek Izrael, ám a végig “óvatos”, kevés tust hozó meccsen minimális különbséggel többnyire az izraeliek vezettek. Az utolsó asszóban pedig már három tus is volt Galper előnye Nagy Dáviddal szemben. A magyar végül kevesebb mint egy másodperccel a vége előtt egyenlített, és a hosszabbításban meg is nyerte a nagyon fontos meccset. 

Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedző és a magyar "kispad".

Az elődöntőben a világbajnok franciák következtek. Többször bejött már a mieinknek, hogy Koch Mátét “rácserélték” a rivális klasszisára, Borelre, ám ezúttal nem. Az ekkor szerzett hátrányt így is sikerült ledolgozni a befejező csörtére, amelyre Nagy Dávid, és a már említett Yannick Borel állt fel. Másodszor már nem sikerült a fiatal magyarnak a bravúr, pedig nagyon közel állt hozzá… A vége 44:45 lett, így jöhetett a bronzmérkőzés Olaszországgal. Itt szinte végig fej fej mellett haladt a két ősi rivális, és “természetesen” ezúttal is egyenlő állásnál lépett pástra a két befejező ember, Siklósi Gergely, illetve Davide di Veroli. Az egész nap nagyszerűen vívó, végig pozitív indexet hozó világbajnok és olimpiai ezüstérmes feltette vasárnapi teljesítményére a koronát, 30:28-cal zárta le a meccset, és ezzel Magyarország bronzérmet nyert! Gratulálunk a vívóknak, Dancsházy-Nagy Tamás válogatott edzőnek, és a mestereknek, idősebb Andrásfi Tibornak, Dancsházy-Nagy Tamásnak, Halla Péternek és Somfai Péternek

Siklósi Gergelyt üdvözlik a társak a bronzérmet jelentő tus után.

A verseny végén így értékelt Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedző: “Értékes helyezést szereztünk, értékes vívással. Simán jutottunk nyolc közé, egy olyan amerikai válogatottat legyőzve, amely ott volt a tokiói olimpián. Ott bejött a taktikánk, támadásra tudtuk kényszeríteni őket, és ez hozta a magabiztos sikert. Ugyanez a nagyon kellemetlen izraeliek ellen nem jött össze, itt Dávid bravúrjára volt szükség a végén a győzelemhez. A franciák jelenleg talán a világ legjobbjai, úgy érzem, mi vagyunk az egyetlen csapat, amelytől tartanak, és most sem hiányzott sok a sikerhez az elődöntőben. Remek asszót hozott Borel és Dávid meccse, csak az kár, hogy nem mi örülhettünk a végén. Az olaszok ellen az egész nap korábbi önmagát nyújtó Gerit tettük a befejező helyre, aki szépen meg is oldotta a feladatot. Nagy előny, hogy két olyan vívónk van a csapatban, aki alkalmas erre a feladatra, ez még rendkívül hasznos lehet a jövőben.”

Eredmények. Férfi párbajtőrcsapat Világkupa, Bern, 37 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Nagy-Britannia 45:24 (Siklósi +10, Nagy +6, Koch +5).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 45:28 (Nagy +14, Siklósi +3, Koch 0).

Negyeddöntő: Magyarország-Izrael 28:27 (Siklósi +3, Nagy +1, Andrásfi -1, Koch -2).

Elődöntő: Magyarország-Franciaország 44:45 (Siklósi +4, Nagy 0, Andrásfi 0, Koch -5).

A 3. helyért: Magyarország-Olaszország 30:28 (Siklósi +4, Andrásfi +1, Nagy -3).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Korea, 3. Magyarország (Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás, edzők: id. Andrásfi Tibor, Somfai Péter, Halla Péter, Dancsházy-Nagy Tamás).

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események