Rubin Mattia is bronzérmes tőrben a korosztályos vb-n!

ápr 5, 2023 | Hírek

A junior Szemes Gergő után a kadet Rubin Mattia is bronzérmet nyert a plovdivi korosztályos világbajnokságon! Tallinni Európa-bajnokunkat a kontinensről ezúttal sem előzte meg senki, gratulálunk!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

A számunkra már eddig is nagyszerűen alakuló, plovdivi kadet és junior világbajnokság ötödik versenynapja, a kadet tőrözőké, kísértetiesen hasonló volt magyar szempontból az előzőhöz. Akkor is egy emberre kellett fókuszálnunk, akkor is férfira, és akkor is, most is összejött a magyar érem – ami a legfontosabb! Ezúttal Rubin Mattiának köszönhetően, aki tallinni Eb-aranyérme után a világbajnokságon is dobogóra állhatott, ezúttal az alsó fokára – ahogy tette azt Gergő is! Gratulálunk “Matyinak” és edzőinek az ötödik magyar érem megszerzéséhez!

Rubin Mattia kadet Eb-aranya után vb-bronznak örülhetett.

De – ha már hasonlóságok… – ejtsünk szót előtte a többiekről. További azonosságok ugyanis itt is fellelhetőek, és ezek a tegnapihoz hasonlóan ugyancsak nem örömteliek. A nők ugyanis ezen a napon is elképesztő szoros meccseket buktak el, nagyon kevésen múlott a jobb szereplés. Kollár Annának így is jár a dicséret, elvégre kiskadetként jutott el a nyolcaddöntőig, egy remek csoportkörnek, és egy sima (15:9), majd egy igen szoros (15:14) direkt kieséses meccsnek köszönhetően. A folytatás balszerencsésen alakult, újabb 15:14 következett a hongkongi Wong ellenében – csak nem ide… Ezzel kilencedikként zárt Beliczay Sándor tanítványa, aki elmondhatja magáról, hogy ugyanebben a korosztályban jövőre is megpróbálhatja. Badár Szonja a 64 között kapott ki 15:14-re (…) tajpeji ellenfelétől, míg Sperka Jázmin ugyanott búcsúzott. A férfiaknál a két Gergely, Gergely Zoltán és Orovecz Gergely egymással került szembe a 128 között, ez sem nevezhető mázlinak… Előbbi győzött, viszont a következő körben nem sok esélye volt a tajpeji Lee ellenében (5:15).

Kollár Anna nagyon közel volt egy igazán szép sikerhez, így nyolcad döntőig jutott.

Így maradt “egykeként” a délutánra, és a kora estére a zalaegerszegi színekben vívó Rubin Mattia. Fekete Gábor és Kárpáthy Krisztián tanítványa már a csoportkörben is elképesztőt produkált, megszúrni is alig tudták, hat tust kapott összesen! A jó forma a direkt kieséses folytatásra is kitartott. A négyes döntőig, azaz a világbajnoki éremig a lehető legkisebb megingás nélkül, sima győzelmekkel jutott (15:6, 15:11, 15:9, 15:10). Az első hármat a legtermészetesebb módon fogadta, az utolsót, az olasz Pasin ellenit azért már kellő módon megünnepelte…! Aztán az elődöntőben már nem sikerült folytatni az addigi nagyszerű sorozatot, a koreai Csoj már az elején nagyon elhúzott, a vége pedig 6:15 lett. 

Edzők és tanítvány. Fekete Gábor, Rubin Mattia és Kárpáthy Krisztián.

Amíg vártunk Ruben Mattiára, addig az egyik edzőt Fekete Gábort kérdeztük arról, hogy miben látja tanítványa előrelépését a korábbiakhoz képest. “Elsősorban mentálisan fejlődött sokat a véleményem szerint. Egy csapat foglalkozik vele, mindenkinek megvan a saját feladata, és ez jelentős különbség. Egyre jobban bízik önmagában, az akcióiban, és ez az egész szezonban beigazolódott, nagyon örülök a gyönyörű eredményeinek.”

A bronzérmes tehetség pedig az eredményhirdetés előtt közvetlenül így nyilatkozott honlapunknak. “Én is azt gondolom, hogy nagyszerűen sikerült a szezonom, bár még nincs vége… Tegnap a junior verseny után nem éreztem magam fáradtnak, sőt, alig vártam, hogy kezdődjön a kadet. Egészen a négyes döntőig nagyon jól ment a vívás, pedig összekerültem azzal az izraelivel, akivel az Eb-döntőben vívtam, illetve a legjobb olasszal, akivel még nem találkoztam. Az elődöntőt sajnálom, nagyon nem éreztem az asszó elejét. De hagyjuk is mindezt, mert holnap jön egy újabb, nagyon fontos feladat, és szeretnék hasznos tagja lenni a junior csapatnak.”

A plovdivi korosztályos világbajnokság csütörtökön a junior férfi és női tőrözők csapatversenyével folytatódik, hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Plovdiv. 

Kadet női tőr, egyéni, 110 induló. A csoportmérkőzéseken: Kollár Anna 6 győzelem/0 vereség, Badár Szonja 4/2, Sperka Jázmin 3/3 (valamennyien továbbjutottak). 

A legjobb 64 közé jutásért: Sperka-Beard (brit) 15:13.

A legjobb 32 közé jutásért: Kollár-Namgalauri (grúz) 15:9, Badár-Ting (tajpeji) 14:15, Sperka-Pinna (olasz) 6:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Kollár-Ting (tajpeji) 15:14. 

Nyolcaddöntő: Kollár-Wong (hongkongi) 14:15.

Végeredmény: 1. Amelie Tsang (brit), 2. Greta Collini (olasz), 3. Wong Shunjat (hongkongi) és Emily Jing (amerikai), …9. Kollár Anna, …42. Badár Szonja, …53. Sperka Jázmin. 

Kadet férfi tőr, egyéni, 136 induló. A csoportmérkőzéseken: Rubin Mattia 6 győzelem/0 vereség, Orovecz Gergely 3/3, Gergely Zoltán 3/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Gergely-Orovecz 13:12

A legjobb 32 közé jutásért: Rubin-Lee (tajpeji) 15:6, Gergely-Ho (szingapúri) 5:15. 

A legjobb 16 közé jutásért: Rubin-Dijkstra (holland) 15:11.

Nyolcaddöntő: Rubin-Lemberger (izraeli) 15:9.

Negyeddöntő: Rubin-Pasin (olasz) 15:10.

Elődöntő: Rubin-Csoj (koreai) 6:15.

Végeredmény: 1. Guo Jifan (kínai), 2. Csoj Hieokjun (koreai), 3. Tolba Abdelrahman (egyiptomi) és Rubin Mattia (edző: Fekete Gábor, Kárpáthy Krisztián, válogatott edző: Szabó István), …55. Gergely Zoltán, …74. Orovecz Gergely.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Élő eredmények

Közelgő események