Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

jan 29, 2023 | Archív, Hírek

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Siklósi Gergely ismét bizonyította klasszisát! Egyéni világbajnokunk, és olimpiai ezüstérmesünk a szezon során másodszor nyert aranyérmet, a vancouveri Világkupa után a dohai Grand Prix-n is aranyérmet nyert! Méghozzá egészen magabiztos győzelmekkel, pontosabban egyetlen alkalommal azért a végjátékban győzött. Egyiptomi (13:6), majd lengyel (15:8) riválist győzött le a nyolcaddöntőig, majd a nagyon erős ukrán Reizlin következett, 12:11 volt a vége. Ezt követően azonban csupa sima sikerrel jutott el a dobogó legfelső fokáig. Örömvívást mutatott be Dancsházy-Nagy Tamás tanítványa, előbb a kolumbiai Rodriguezt (15:6), majd a japán Komatát (15:11), végül a belga Loyolát (15:10)-re győzte le a Honvéd vívója, és ezzel megnyerte a Grand Prix-t. Andrásfi Tibor és Koch Máté a nyolcaddöntőben, Nagy Dávid a 32 között búcsúzott. 

A nők versenyében Muhari Eszti alkotott maradandót. Élete eddigi legjobb felnőtt eredményét érte el, két egyéni világbajnokot, és Kun Annát győzte le, valamint egészen közel állt ahhoz, hogy egy harmadik egyéni világbajnokot is legyőzzön… Emellett a januárban a Honvédból Tatabányára igazoló Muhari Eszter ismét igazolta, hogy Amerikában tanulva is a vívás, a magyar válogatott az egyik legfontosabb a számára. A 32 közé kerülésért is bravúrra volt szüksége, az egyik olasz klasszist, Navarriát búcsúztatta (15:13). Majd a nyolcaddöntőben Kun Annával került szembe. Anna a világranglista legjobb európaija, a negyedik helyen áll a rangsorban, és ezúttal Eszti győzött 15:11-re. Itt dicsérjük Annát is, aki két sima győzelemmel igazolta, hogy továbbra is őrzi nagyszerű, magas színvonalú formáját. A negyeddöntőben egy újabb olasz világbajnok, a Szász-Kovács Emese mögött riói ezüstérmes Fiamingo következett, és a 21 éves magyar ismét nyert, méghozzá egészen magabiztosan, 15:9-re. Az elődöntőben jött a harmadik egyéni világbajnok, a brazil színekben versenyző Möllhausen. Eszter sokáig itt is kiválóan vívott, 8:4-re is vezetett, ám végül egy tussal kikapott a hosszabbításban a későbbi győztestől. Bronzérméhez így is gratulálunk, remek eredmény! 

Eszter így nyilatkozott honlapunknak: “Tizenhárom órás repülőút után estem be a versenyre, és holnap utazom is vissza Amerikába. Úgyhogy igazából úgy kezdtem az egészet, hogy ‘túlélésre játszom’, egyik lépésről haladjunk majd a másikra. Aztán természetesen ahogy haladtam előrébb és előrébb, úgy lettem egyre élesebb, és nagyon örülök, hogy eddigi legjobb felnőtt eredményemet sikerült elérnem. Nincs bennem hiányérzet, és várom a következő, barcelonai versenyünket.”

Eredmények. Férfi párbajtőr Grand Prix, Doha, 241 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Koch-Piatti (olasz) 13:10, Siklósi-Mohsen (egyiptomi) 13:6, Andrásfi-Larsen (amerikai) 15:10, Nagy-Ho (hongkongi) 15:4.

A legjobb 16 közé jutásért: Andrásfi-Nagy 7:6, Koch-Shaban (egyiptomi) 15:11, Siklósi-Bielec (lengyel) 15:8.

Nyolcaddöntő: Siklósi-Reizlin (ukrán) 12:11, Andrásfi-Rodriguez (kolumbiai) 10:15, Koch-Loyola (belga) 5:6.

Negyeddöntő: Siklósi-Rodriguez (kolumbiai) 15:6.

Elődöntő: Siklósi-Komata (japán) 15:11.

Döntő: Siklósi-Loyola (belga) 15:10.

Végeredmény: 1. Siklósi Gergely (edző és válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás), 2. Neisser Loyola (belga), 3. Komata Akira (japán) és Yannick Borel (francia), …10. Koch Máté, …12. Andrásfi Tibor, …30. Nagy Dávid, …106. Keszthelyi Zsombor, …145. Hamilton-Meike Jonathan, …157. Osman-Touson Maruán.

Női párbajtőr Grand Prix, Doha, 178 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Kun-Ketkar (amerikai) 15:10, Muhari-Navarria (olasz) 15:13.

A legjobb 16 közé jutásért: Kun-Louis Marie (francia) 15:13, Muhari-Luty (francia) 15:12.

Nyolcaddöntő: Muhari-Kun 15:11.

Negyeddöntő: Muhari-Fiamingo (olasz) 15:9.

Elődöntő: Muhari-Möllhausen (brazil) 8:9.

Végeredmény: 1. Nathalie Möllhausen (brazil), 2. Marie-Florence Candassamy (francia), 3. Muhari Eszter (edző: László István, válogatott edző: Somfai Péter) és Vivian Kong (hongkongi), …9. Kun Anna.

Kapcsolódó hírek

Búcsú Batizi Sándortól

A Batizi-Benkő Vívócsarnokban, Gödöllőn, Batizi Sándor második otthonában vettek végső búcsút a 90. évében elhunyt nagyszerű mestertől.

Nem volt vidám a nürnbergi vasárnap

A kadet tőr európai körverseny vasárnapja nem hozott magyar sikereket. Női egyéniben három vívónk volt 32-ben, a férfi csapat a 9. helyen zárt.

A Honvéd és a BVSC nyerte a párbajtőrcsapat Mk-t

A BHSE nagyon erős csapattal, egy tussal verte az örök rivális Vasast, a férfi párbajtőrcsapat Magyar Kupa döntőjében. A nőknél a BVSC biztosan győzött.

elismerések a magyar vívósportnak

Négy elismerést vehetett át a Csampa Zsolt elnök vezette magyar delegáció a Nemzetközi Vívó Szövetség egyiptomi kongresszusán. Gratulálunk az érintetteknek!

Távoli helyszíneken a jövő világversenyei

A Nemzetközi Vívó Szövetség egyiptomi kongresszusán többek között döntöttek a 2025-ös és 26-os világversenyek színhelyéről. Egy európai város szerepel a listán.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM