Siklósi Gergely aranyérmes Heidenheimben

jan 10, 2020 | Hírek

A világbajnok igazolta címét: Siklósi Gergely nagyszerű vívással nyert aranyérmet a heidenheimi Világkupán! A döntőben a koreai olimpiai bajnok Parkot győzte le egyetlen tussal, gratulálunk! 

Azért, amikor valaki 22 esztendősen, némi meglepetésre, és hatalmas bravúrral világbajnoki címet nyer, akkor akadhatnak kétkedők. Biztosan voltak így ezzel Siklósi Gergely esetében is. Klasszisunk – már bátran titulálhatjuk annak… – most minden tamáskodót elhallgattatott. Ugyanis kimagasló vívással nyerte meg a 332 indulós heidenheimi férfi párbajtőr Világkupa-versenyt! És ahogy ő fogalmazott az eredményhirdetés után: ki sem adott mindent magából, mivel elsősorban a szombati csapatversenyre koncentrál…

“Pontosabban a döntőben nem tudtam spórolni az energiával, a koreai Park ugyanis elképesztő tempót diktált, de szerencsére tudtam vele tartani a lépést. Hogy 5:9-ről nyertem? Erre igazából nem is emlékszem, próbáltam a tusokra koncentrálni. Sikerült egész nap tudatosan és koncentráltan vívnom, és ez jó. Az elődöntőt Bida ellen nem gondoltam világbajnoki visszavágónak, viszont nagyon megéreztem ellene a ritmust. Természetesen nagyon örülök az aranyéremnek, ám ettől a pillanattól kezdve a csapatversenyre koncentrálok.” – nyilatkozta honlapunknak Dancsházy-Nagy Tamás tanítványa az eredményhirdetés után. 

Amikor a világbajnok Világkupa-győztes lesz!

Geri tulajdonképpen ezzel össze is foglalta a lényeget, ugyanis kimondottan a szombati, olimpiai kvalifikációs csapatverseny áll a heidenheimi hétvége fókuszában. No de azért ne keseredjünk el Geri egyéni aranyérme okán…! A Honvéd vívója a 64-es tábla első asszójában a spanyol Bargues ellen 15:11-re nyert, majd egy nagyon szoros meccsen, hátrányból fordított a finn Vuorinennel szemben 14.13-ra. Mestere, Dancsházy-Nagy Tamás szerint ez volt a nap egyik legnehezebb meccse. A nyolcaddöntőben “magyar derbi” következett, az addig remeklő, kétszer is 15:11-re nyerő Szényi Péterrel szemben. A 2013-as világbajnok csapat tagja alaposan megnehezítette Geri dolgát, 15:14-re nyert az egyéni világbajnok. A negyeddöntőben a cseh Capeknak nem hagyott esélyt a Honvéd vívója (15:11), majd az elődöntőben következett a tavalyi budapesti vb visszavágója. 

Konfettieső szilveszter után…

Odavágó lett belőle. Geri elképesztő magabiztossággal hozta 15:8-ra a meccset. A fináléban a koreai olimpiai bajnok Park következett, és a két klasszis “forradalmasította” a párbajtőrvívást. Elképesztően pörgős, fordulatos és izgalmas meccsen alig öt perc alatt nyert 15:14-re Geri, és világbajnoki méltósággal ünnepelte meg első felnőtt Világkupa-aranyérmét. Persze, lehet, hogy már akkor a szombati csapatversenyre koncentrált, így viselkedik, és így vív egy klasszis! 

A 64-es tábla másik két magyarja, Rédli András és Koch Máté az első körben búcsúzott, de ez majdhogynem mindegy. Most már tényleg jöhet az a sokat emlegetett csapatverseny, melynek várhatóan a nyolcaddöntőjében találkozik egymással a magyar és a koreai válogatott. A riói olimpián a bronzért vívtunk velük, mi nyertünk. Legyen így ezúttal is…!

Eredmények. Férfi párbajtőr egyéni Világkupa, Heidenheim, 332 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Siklósi-Bargues (spanyol) 15:11, Szényi-Sarlajmov (kazah) 15:11, Rédli-Bida (orosz) 3:15, Koch-Kano (japán) 11:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Siklósi-Vuorinen (finn) 14:13, Szényi-Pereira (spanyol) 15:11.

Nyolcaddöntő: Siklósi-Szényi 15:14.

Negyeddöntő: Siklósi-Capek (cseh) 15:11.

Elődöntő: Siklósi-Bida (orosz) 15:8.

Döntő: Siklósi-Park (koreai) 15:14.

Végeredmény: 1. Siklósi Gergely (edző és válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás), 2. Park Szangjung (koreai), 3. Szergej Bida (orosz) és Radoslaw Zawrotniak (lengyel), …13. Szényi Péter, …58. Koch Máté, …64. Rédli András, …84. Andrásfi Tibor, …123. Peterdi András, …162. Bakos Bálint, …182. Ujvári András, 183. Bányai Zsombor, …217. Somfai Péter, …221. Nagy Dávid, …223. Berta Dániel.

Kapcsolódó hírek

Törökbálintra megy a roadshow

Törökbálint lesz az újabb, immáron negyedik állomása az “Aranyos lányok, aranyos fiúk” roadshow-nak. A vendég két, milánói világbajnok kardozó, Gémesi Csanád és Szatmári András lesz.

Nemzetközi szinten is belevágunk

Egy héttel a hazai rajt után a nemzetközi pástokon is megkezdődik a 2023/24-es válogatási szezon. A szlovákiai Somorján, női tőr európai kadet körversenyen szerepelnek a korosztály legjobbjai.

Kósa Miklós és Szilágyi Áron elismerése

A Nemzetközi Vívó Szövetség éves rangsorában Kósa Miklós második egymást követő évben végzett a második helyen, gratulálunk! Szilágyi Áron pedig bekerült a Hírességek Csarnokába, ugyancsak gratulálunk!

Világbajnokságra készülnek a kerekesszékesek

Október 3. és 8. között, az olaszországi Terniben rendeznek paralimpiai kvalifikációs, kerekesszékes világbajnokságot. Négy év után indulhatnak újra vb-n vívóink, Nagy József beszél a részletekről.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM