Sok sikert, fiatalok!

febr 21, 2019 | Hírek

Túlvagyunk a foggiai kadet és junior Európa-bajnokság “nulladik” napján. Meglepetések nem értek bennünket, a körülmények dél-olaszosak, annak minden előnyével és hátrányával. Pénteken rajt!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Az összehasonlítások sokszor nem túlzottan szerencsések. Azok, akik a foggiai küldöttségből ott voltak a tavalyi, szocsi kadet és junior Európa-bajnokságon – jó néhányan… -, itt ugyanarra a versenyre érkeztek, ám valami egész más világba csöppentek. Szocsiban a 2014-es téli olimpiára épített, pazar, ötezres sportcsarnokot alakították át vívócsarnokká. Emellett az is látszott az egyéb külsőségeken, hogy nincsenek pénz szűkében a szervezők, olyan világversenyt rendeztek, hogy az a felnőtteknél is bőven megállta volna a helyét. 

A foggiai vásárcsarnokból átalakított egyik vívóterem, a kadet és junior Eb színhelye. Ilyen…

Itt, Dél-Olaszország Puglia tartományában, Foggiában, nagyjából az itáliai csizma sarkantyújában “kicsit” más a helyzet. A korosztályos Európa-bajnokságnak otthont adó helyi vásár területe nagyjából a hetvenes években virágozhatott, és ránézésre azóta semmiféle fejlesztést nem hajtottak végre rajta… Helyhiányra ugyanakkor nem lehet panasz, mert a vásár gyakorlatilag nem üzemel, három egymás melletti, hatalmas hodályt alakítottak át vívóverseny-helyszínnek, egy 6-800 nézőt befogadó főteremmel. Az hagyján, hogy a körülményeken igencsak látszik, “low budget” rendezvényről van szó, ezzel különösebben nincs is probléma, nem igényel luxust egy kadet és junior Eb. A baj az, hogy fűtés egyáltalán nincs a csarnokban, és mivel hajnalban errefelé is lehűl 3-4 fokra a hőmérséklet, és napközben sincs több 15-16-nál, így a legjobb indulattal is 10-12 fok körüli hideg van a teremben, és a hétvégére további lehűlést ígér a metereológia. A mérleg másik serpenyőjében ott vannak a valóban végtelenül kedves és készséges helyiek, akik mindenben próbálnak segíteni, ám mosollyal, és az errefelé méltán híres pizzával nem lehet befűteni a termet. Legfeljebb pizzakemencével. De az nincs. A teremben békésen dohányzó (!) helyiek mindenesetre nem aggódnak, a “calma” (nyugodt) és a “domani” (holnap) kifejezések errefelé kötőszónak számítanak. A helyzet megoldásaként az első versenynapra, azaz péntekre légbefúvásos melegítést ígértek, mást nem mondhatunk, bízzunk benne…!

Hitelesítésre várnak kadet női kardozóink és tőrözőink.

Egyébként minden a legnagyobb rendben, az első turnus átesett az akkreditáción és a hitelesítésen, a második pedig megérkezett Foggiába. Ifjú női kardozóink közül a két “rutinos”, Battai Sugi és Szűcs Luca, valamint a két újonc, Báthory Kata és Keszei Kira egyöntetűen azt állította, hogy egyáltalán nem izgul, várja a versenyt. Azért némi további faggatózás után Kira annyit hozzátett, “izgulni ráérek majd holnap”… Péntek reggel kilenckor pedig megkezdődik az Európa-bajnokság. És amennyiben a kadet férfi tőrözők (Szemes Gergő, Mihályi Andor, Tóth Gergely, Horváth Soma) és a női kardozók (Battai Sugár, Szűcs Luca, Báthory Kata, Keszei Kira) sikeresen szerepelnek a nyitányon, akkor a kellemetlenségeket is garantáltan homály fedi majd… Hajrá, magyarok!

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Negyedik és ötödik hely szombatra

Az elmúlt két nap éremesője után a női kardcsapat negyedik, és a férfi párbajtőrcsapat ötödik helyével folytatódott Bázelban az Európa-bajnokság.

Bravúros ezüstérmek Bázelből

Két “meglepetéscsapatunk”, a női párbajtőr és a férfi tőr – utóbbi 21 év után is nagyszerű ezüstérmet nyert az Európa-bajnokságon. Gratulálunk!

Nagyszerű nap: két ezüst, egy bronz

Pusztai Liza és Siklósi Gergely ezüst-, Andrásfi Tibor bronzérmet nyert a bázeli Európa-bajnokságon. Gratulálunk a vívóknak és az edzőknek!

Átadták a Fair play-díjakat

A MOB Fair Play Bizottságának díjátadó gáláján a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen díjazták Téglási György, a válogatott orvosát és Szepesi László vívóedzőt.

Kondricz Kata nyolcadik

A női tőröző Kondricz Kata nyolcadik helye volt a legjobb magyar eredmény a bázeli Eb második napján. Kardozóink nyolcaddöntőig jutottak.

Élő eredmények

Közelgő események