Spiesz Anna nyerte az első érmünket a vb-n!

ápr 1, 2023 | Hírek

Bronzéremmel nyitott a magyar küldöttség a plovdivi korosztályos világbajnokság első napján. A junior női kardozók versenyében Spiesz Anna lett harmadik, Keszei Kira a 6. helyen végzett, gratulálunk!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

A plovdivi kadet és junior világbajnokság nyitónapján máris megszerezte a magyar küldöttség az első érmét, egy bronzot! Köszönhetően Spiesz Annának, aki első éves juniorként lett vb-harmadik, és még két esélye van arra, hogy korosztályában mindezt megismételje, vagy tovább javítsa! Talán nem Kósa Miklós vasasos tanítványa volt elsősorban az, akinek a legnagyobb esélye volt a verseny előtt minderre, ám kétség sem férhetett ahhoz, hogy ezen a napon ott volt a helye a dobogón! 

Spiesz Anna, aż okkal boldog junior világbajnoki bronzérmes.

A csoportkört követően, a direkt kieséses táblán megszorítani sem tudták Annát. 15:8, 15:6, 15:10, 15:8 volt az a lenyűgöző mérleg, amellyel ilyen fiatalon bejutott a legjobbak közé. Csak az érdekesség kedvéért: a kardvívás olyan szinten változik a világon, hogy Spiesz Anna kizárólag nem európai ellenféllel vívott tizenöt tusos asszókat, miként az elődöntőben is ez történt. Rögzítsük szintén, kicsit előreszaladva a történtekben, hogy a férfi és a női mezőnyben a legjobb 8 közé mindösszesen 6 európai kardozó jutott a 16 közül, ami azért egészen elképesztő adat a fegyvernem múltjához képest…

Anna, az ugyancsak elégedett edzőjével, Kósa Miklóssal.

De térjünk vissza a mieinkre, pontosabban elsőként Annára! A plovdivi “jégcsarnokban” – elképesztően hideg van a termekben – a négyes döntőre az a Battai Sugár ajánlotta fel, hogy együtt melegít vele, aki nyilván nem volt elégedett azzal, hogy felnőtt világbajnokként és Világkupa-győztesként ezúttal a nyolcaddöntőben búcsúzott élete utolsó junior egyéni világversenyén. Sugi ennek ellenére segítette társát, amiért le a kalappal előtte. Más kérdés, hogy ő ugyanattól az amerikai Magda Skarbonkiewicz-től szenvedett vereséget (7:15), mint akitől néhány órával később Anna… 

Hoppá, vb-érmes lettem! – Spiesz Anna a győztes negyeddöntője után.

A meccs végig szoros volt, de a félidőtől kezdve a tavalyi év amerikai kadet és junior világbajnokánál volt az előny, aki végül 15:12-re győzött, és később megvédte címét. Ettől függetlenül, természetesen jár a hatalmas gratuláció Annának és mesterének, a bronzérem remek teljesítmény, megadta az alaphangot a korosztályos világbajnokságnak! Ennek megfelelően nyilatkozott Spiesz Anna is honlapunknak, nem sokkal az eredményhirdetést követően: “Nagyon boldog vagyok, ez volt az első junior évem, jól sikerült a szezonom is, és ezen a versenyen sikerült feltennem az i-re a pontot. A kicsit döcögős csoportkör után egyre inkább belejöttem, élveztem a vívást, tényleg jól ment. Közvetlenül az elődöntőt követően azért volt hiányérzetem, úgy éreztem, hogy az amerikait is megverhettem volna, de most már őszintén tudok örülni a bronzéremnek. Amelyet őszintén remélem, hogy a csapatversenyen, társaimmal közösen, tovább tudok majd fényesíteni. Akár aranyra is…”

Keszei Kira Eb-bronza után a vb-n a hatodik helyen zárt.

Jár a nagy gratuláció, és a méltatás Keszei Kirának is, aki a hatodik helyen végzett a vb-n. Ravasz Etele tanítványa egy nagyon szoros 15:14-es direkt kieséses kezdés után, két sima győzelemmel jutott el a negyeddöntőig, ahol a török Erbiltől kapott ki 15:7-re. Kira az egyéni Eb-bronzérme után így vb-helyezéssel zárta junior egyéni pályáját, igazán szép teljesítmény! A negyedik magyar, a kadet korú Csonka Dorottya hibátlan csoportkörét követően balszerencsés sorsolást kapott, francia riválistól szenvedett vereséget a 64 között. Női kardozóink szépen teljesítettek, és ne feledjük, hétfőn következik a fegyvernem csapatversenye, melyen Anna szavainak megfelelően tovább lehet fényesíteni az eddig szerzett bronzérem színét… 

Junior férfi kardozóinknak ugyanakkor nem sikerült megismételnie a szezon során többször látott jó szereplést. A legjobb 32 közé egyedül Petrucz Mirkó jutott, aki a tallinni korosztályos Európa-bajnok, olasz Mastrullótól szenvedett 15:12-es vereséget. A többiek eddig sem jutottak el, Péch Kornél és Vigh Benedek a 64 között, Tóth Bertalan egy körrel korábban búcsúzott. 

A plovdivi korosztályos világbajnokság vasárnap a kadet férfi és női kardozók versenyével folytatódik, hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Plovdiv. 

Junior női kard, egyéni, 127 induló. A csoportmérkőzéseken: Battai Sugár 5 győzelem/0 vereség, Csonka Dorottya 5/0, Keszei Kira 5/1, Spiesz Anna 4/1 (valamennyien továbbjutottak). 

A legjobb 32 közé jutásért: Battai-Kim (koreai) 15:10, Spiesz-Jumamuratova (üzbég) 15:8, Keszei-Pekelman (brazil) 15:14, Csonka-Mouroux (francia) 13:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Battai-Holovkina (ukrán) 15:8, Keszei-Demirköl (török) 15:6, Spiesz-Jang (koreai) 15:6. 

Nyolcaddöntő: Keszei-Lee (koreai) 15:9, Spiesz-Nazlymov (amerikai) 15:10, Battai-Skarbonkiewicz (amerikai) 7:15.

Negyeddöntő: Spiesz-Kim (amerikai) 15:8, Keszei-Erbil (török) 7:15.

Elődöntő: Spiesz-Skarbonkiewicz (amerikai) 12:15.

Végeredmény: 1. Magda Skarbonkiewicz (amerikai), 2. Kaneko Juina (japán), 3. Spiesz Anna (edző: Kósa Miklós, válogatott edző: Gulácsi Ferenc) és Nisanur Erbil (török), …6. Keszei Kira (edző: Ravasz Etele, válogatott edző: Gulácsi Ferenc), …11. Battai Sugár, …34. Csonka Dorottya. 

Junior férfi kard, egyéni, 167 induló. A csoportmérkőzéseken: Vigh Benedek 6 győzelem/0 vereség, Petrucz Mirkó 5/1, Tóth Bertalan 4/2, Péch Kornél 4/2 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Péch-Mammadov (azeri) 15:13, Petrucz-Molina Pineda (venezuelai) 15:9, Tóth-Moran (spanyol) 12:15.

A legjobb 32 közé jutásért: Petrucz-Becker (brazil) 15:10, Péch-Broniszewski (lengyel) 11:15, Vigh-Latapy (francia) 13:15. 

A legjobb 16 közé jutásért: Petrucz-Mastrullo (olasz) 12:15.

Végeredmény: 1. Colin Heathcock (amerikai), 2. Kokubo Mao (japán), 3. Emanuele Nardella (olasz) és Csumori Sido (japán), …23. Petrucz Mirkó, …34. Vigh Benedek, …54. Péch Kornél, …69. Tóth Bertalan. 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Tovább tart a böjt

Keresztes Ádám szerepelt a legjobban a magyarok közül a kadet és junior világbajnokság junior párbajtőr egyéni versenyszámában. A tatai vívó nyolcaddöntőig jutott.

Közgyűlés következik

Május 17-én tartja a Magyar Vívó Szövetség az évi rendes, egyben tisztújító közgyűlését a Magyar Sport Házában.

Ötödik a férfi, 12. a női tőrcsapat

A rijádi korosztályos világbajnokság tőr számának zárónapján a férfi csapat az 5., a női a 12. helyen végzett – következnek a párbajtőrözők. Hajrá, magyarok!

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Élő eredmények

Közelgő események