Splitbe költözik a honi párbajtőrelit

okt 14, 2022 | Hírek

A felnőttek is megkezdik a nemzetközi válogatási szezont. Férfi és női párbajtőrben Splitben rendeznek szatellit versenyt. Valamennyi magyar válogatott ott lesz - Muhari Eszter Amerikából érkezett.   

Párbajtőrben és férfi tőrben úgy döntöttek a szakemberek, hogy nemzetközi szatellit versenyt is jelölnek a válogatók közé. Ennek debütálása lesz ezen a hétvégén Splitben, ahol a teljes magyar párbajtőr élmezőny pástra lép a nagyon erős mezőnyben. Az elnökség által elfogadott kritériumok alapján az eseménynek végül nem lett 60-as szorzószáma, ám nem sokon múlott, hogy “fél Világkupa” versenyként rangsoroljon. A pontos kitétel a következő: “A „Szatellit verseny” szorzószáma akkor 60-as, amennyiben a versenyen több mint 80 induló van jelen, illetve a felnőtt FIE ranglista első 100 vívója közül legalább 15 vesz részt a versenyen. Ha valamelyik kritérium nem teljesül, abban az esetben a „Kijelölt nemzetközi válogató” 15-ös szorzószámával kell számolni.” 

Az első kitétel teljesült, több mint százan neveztek a férfiaknál és a nőknél egyaránt. A második majdnem… 10, illetve 13 olyan vívó indul, aki százban van a rangsorban. Ugyanakkor ez jelzi: igen rangos eseménynek nézünk elébe. Válogatott olasz vívók, észtek, ukránok lépnek pástra – többek között. No meg a mieink! Siklósi Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid, Andrásfi Tibor, Kun Anna, Muhari Eszter – és még sorolhatnánk… Ezúttal utóbbinál időznénk el kicsit hosszabban, Eszti ugyanis egyetemi tanulmányait Amerikában, a Notre Dame egyetemen kezdte el. Viszont máris hazarepült – ő is ott lesz Horvátországban. Csütörtök este értük el – edzés után. Landolás után ugyanis iskolázni ment mesterével, László Istvánnal

Muhari Eszter Amerikából érkezett haza, és utazik a spliti szatellit válogatóra.

“Augusztus közepén kezdődött a tanév, és nálunk most van őszi szünet, úgyhogy a verseny utáni edzőtáborra is maradok. Ezt a félévemet már pontosan látom, Ott leszek a tallinni Világkupán és az országos bajnokságon is. Válogatott szeretnék lenni, és megpróbálni kijutni a párizsi olimpiára, hiszem, hogy ezt össze tudom egyeztetni a tanulással. A Notre Dame-n egyébként nagyon jól érzem magam, egészen különleges az amerikai egyetem. Komolyan veszik a közösséget, szigorúak a szabályok. Fárasztó, ugyanakkor élvezetes az élet. A sport lényeges az iskola számára, az amerikai futball és a kosárlabdacsapat meccsei teltházasok, de a vívás is népszerű. Olimpiai és világbajnoki érmesek edzenek a csapatunkban, itt dolgozik többek között a magyar származású olasz edző, Christian Rascioli, aki eleinte sokat segített nekem a beilleszkedésben.” – nyilatkozta honlapunknak Muhari Eszter. 

A spliti párbajtőr szatellit mellett hétvégén junior kardban (Vasas, szombat) és kadet tőrben (Sportcsarnok, szombat-vasárnap) rendeznek a válogatásba beszámító Magyarkupa-fordulót, honlapunkon mindenről beszámolunk.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Tovább tart a böjt

Keresztes Ádám szerepelt a legjobban a magyarok közül a kadet és junior világbajnokság junior párbajtőr egyéni versenyszámában. A tatai vívó nyolcaddöntőig jutott.

Közgyűlés következik

Május 17-én tartja a Magyar Vívó Szövetség az évi rendes, egyben tisztújító közgyűlését a Magyar Sport Házában.

Ötödik a férfi, 12. a női tőrcsapat

A rijádi korosztályos világbajnokság tőr számának zárónapján a férfi csapat az 5., a női a 12. helyen végzett – következnek a párbajtőrözők. Hajrá, magyarok!

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Élő eredmények

Közelgő események