Szatmári Andris nélkül kezdődik az olimpiai kvalifikáció

ápr 25, 2019 | Hírek

A jövő most kezdődik! A hétvégi szöuli kard Grand Prix-val kezdetét veszi a vívás 11 hónapon át tartó olimpiai kvalifikáció időszaka - középpontjában a budapesti világbajnoksággal.

A négyéves vívóciklus legfontosabb 11 hónapja következik: a hét végén kezdődő, és jövő áprilisig tartó, roppant nehéznek ígérkező olimpiai kvalifikációs időszak, melynek – nem csak a rendezés okán… – legfontosabb állomása a júliusi, budapesti világbajnokság lesz. 

A kvalifikációs szisztéma nem egyszerű, akit minden részlet pontosan érdekel, az ide kattintva megtalálja a hivatalos, angol nyelvű szabályzatot. A rendszer legfontosabb eleme: fegyvernemenként csak nyolc, három fős csapat indulhat majd Tokióban. Biztos résztvevő a világranglista első négy helyezettje, illetve a kontinensenkénti további legjobb válogatott. Amelyik nemzet csapatban kvalifikál, annak mindhárom vívója indulhat egyéniben is. Amelyik nem, az az egyéni versenyben maximum 1 fővel rajtolhat, de azt a helyet is nagyon nehéz kiharcolni… Egész röviden ennyi. A kvalifikációs versenyek csapatban öt Világkupából, a kontinensbajnokságból és a vb-ből állnak, egyéniben mindehhez hozzájön három, további GP-verseny. 

Megkezdődik a tizenegy hónapos "vívóút" Tokió felé.

Nos, ez az időszak kezdődik meg péntektől vasárnapig kardban, a szöuli egyéni Grand Prix-vel. Számunkra ez amolyan “felvezetésnek” tekinthető ötkarikás szemmel nézve, elvégre férfi kardban abszolút elvárás, nőiben pedig reális esély a csapatkvalifikáció. Így aztán reményeink szerint a Szöulban szerezhető egyéni pontoknak nem lesz akkora jelentősége, legfeljebb az egyébként cseppet sem mellékes egyéni kiemelés szempontjából. (Belegondolni is rossz például abba, hogy ha női kardban nem jut ki a csapat, akkor Pusztai Liza és Márton Anna közül legjobb esetben is csak az egyik magyar klasszis szerepelhet Tokióban…) 

Persze, mindezek ellenére hatalmas mezőnyök indulnak Koreában. A férfi világranlista első 32 helyezettjéből 31, a nőiből pedig hiánytalanul mind a 32 kardozó ott lesz a Grand Prix-n. Az esélylatolgatást kezdjük a rossz hírrel: a férfiverseny egyetlen hiányzója magyar, méghozzá Szatmári András, aki kisebb sérülése miatt nem utazott el Ázsiába. 

Szatmári András (balra) a budapesti Vk-n vívott koreaival, a koreai GP-t viszont Budapestről figyeli.

“A múlt szerdai edzésen Szilágyi Áronnal asszóztam, amikor éreztem, hogy valami nincs rendben a combommal, mintha elpattant volna egy izom. Abba is hagytam azonnal a vívást, és a vizsgálatok részletes szakadást mutattak ki. Szerencsére nem komoly a sérülés, akár össze is rakhattak volna a versenyre az orvosok, de mesteremmel, Gárdos Gáborral egyeztetve úgy döntöttünk, felesleges kockáztatni. Egyérteműen csapatban szeretnénk kijutni az olimpiára, ezért a májusi, madridi csapat Világkupa az igazán fontos állomás, addigra szeretnék százszázalékosan felépülni. Úgyhogy ezen a hétvégén itthonról szorítok a társaimnak.” – mesélt sérüléséről Szatmári András.

A férfiaknál öt, a hölgyeknél két magyar szerepel majd Szöulban az elképesztően erős eseményen. A férfimezőny érdekessége, hogy ismét pástra lép a világbajnoki címvédő, koreai Kim Hjunghvan, aki vuhszi aranyérme óta nem versenyzett, és a korábbi hírek szerint visszavonult. Azt majd az idő dönti el, hogy csak a hazai pást iránti egyszeri nosztalgia, avagy “Tokió szele” késztette visszatérésre a koreai klasszist… 

A női mezőnyt a férfiakénál is egyszerűbben intézhetjük el: itt egyetlen klasszis hiányzó sem akad, aki igazán számít valamit a kardvilágban, az ott lesz Szöulban. A verseny pénteken a női kardozók selejtezőjével kezdődik, ennek a napnak nem lesz magyar szereplője, mivel Márton Anna és Pusztai Liza egyaránt kiemelt. Szombaton a női verseny főtáblája és döntője, valamint a férfiak selejtezője következik, a hétvége vasárnap a férfiak folytatásával zárul. Hajrá, magyarok!

Idehaza is lesz rangos esemény a víkenden. Szombaton és vasárnap párbajtőrben rendeznek Magyar Kupa-fordulót egyéniben és csapatban. A viadal egyben U23-as európai körverseny lesz, így nagyon komoly nemzetközi mezőny jött össze 150, illetve 140 indulóval. A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendezendő verseny pikantériája, hogy ez lesz a vb előtti utolsó hazai válogató, mi több, a nőknél már nemzetközi esemény sem követi, és a férfiaknál is csak egy… Márpedig a ranglista szoros, bizonyosan hatalmas csatákat láthatunk majd a szombati egyéni versenyen. 

Kapcsolódó hírek

Világbajnokságra készülnek a kerekesszékesek

Október 3. és 8. között, az olaszországi Terniben rendeznek paralimpiai kvalifikációs, kerekesszékes világbajnokságot. Négy év után indulhatnak újra vb-n vívóink, Nagy József beszél a részletekről.

KADET NŐI FÉRFI KARD KV –GÖDÖLLŐ 2023.10.14-15 – ELŐTERJESZTÉS

Egyéni: Amennyiben egyesületi költségen versenyző indulni kívánna, úgy kérjük az egyesületeket a versenyzők nevezésére az MVSZ információs rendszerében. FONTOS!  Az információs rendszerbe való nevezés nem jelent automatikus indulási jogot, végső nevezés az...

KADET NŐI FÉRFI PBT KV – BUDAPEST 2023.10.14-15 – ELŐTERJESZTÉS

Egyéni: Amennyiben egyesületi költségen versenyző indulni kívánna, úgy kérjük az egyesületeket a versenyzők nevezésére az MVSZ információs rendszerében. FONTOS!  Az információs rendszerbe való nevezés nem jelent automatikus indulási jogot, végső nevezés az...

VII. ORSZÁGOS SULI VÍVÓ TALÁLKOZÓ ÉS diákolimpia – felhívás

VII. ORSZÁGOS SULI VÍVÓ TALÁLKOZÓ ÉS DIÁKOLIMPIA - FELHÍVÁS VII. ORSZÁGOS SULI VÍVÓ TALÁLKOZÓ - Jelentkezési lap

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM