Szemesnek áll a világ – Európa már behódolt neki!

febr 23, 2020 | Hírek

Aranyérmet nyert Szemes Gergő a kadet férfi tőr egyéni Európa-bajnokságon, Porecben! Nagyszerű siker, gratulálunk neki és mesterének, Szabó Istvánnak! Női párbajtőrben Kálmán Gyöngyvér 8. lett. 

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Február 23-át ezennel átkeresztelhetjük a magyar tőrvívás napjának! Néhány órával a női tőrcsapat tokiói kvalifikációja után a kadet férfi tőr egyéni versenyének aranyérmét nyerte meg Szemes Gergő, az FTC 17 éves tehetsége, Szabó István tanítványa! Tán Dósa Dani öt évvel ezelőtti junior Eb-ezüstje hasonlítható ehhez a korosztályos sikerhez, na de, ugye, az sem volt arany…

Gergő, a Fradi rendkívül értelmes és szimpatikus tehetsége azért az esélyesek közé tartozott, a szezon során három kadet európai körversenyen állhatott a dobogó legmagasabb fokára, ám az Európa-bajnokság azért más kávéháznak számított. A csoportmeccseken össze is szedett egy vereséget, ám a direkt kieséses táblán előbb az olasz Giordanellit (15:6), majd a spanyol Garcia Murt (15:8) biztosan győzte le tehetségünk. A többiekről: a fiatal Bagdány Albert nagyon jó teljesítményt nyújtva ugyancsak eljutott a 16-ig a szlovák Pirk (15:8), majd a horvát Leskovic (15:12) legyőzésével. Zsigmond Dániel és Horváth Soma a csoportkörből továbbjutott, majd egy győzelem után a 32-be jutásért szenvedett vereséget. 

Szemes Gergő, aranyos fiatalember…

A nyolcaddöntőben aztán egymással került szembe a két magyar, Gergő nyert magabiztosan Berci ellen, és mindez éppen arra az időpontra esett, hogy a magyar női tőrcsapat kijutott az olimpiára! A terem magyar, illetve lengyel része két félre szakadt, az egyik sarokban mindenki a mieink szurkolt a laptopok és a mobilok előtt, a másikban a lengyelekért szorítottak ugyancsak tucatnyian… A végeredmény tudatában pedig akadt, aki boldogan, akadt, aki könnyes szemmel fogadta a gratulációkat. Ilyen volt például Kreiss Gábor, aki válogatott edzőként van jelen Porecben, miközben lánya, Kreiss Fanni, oroszlánrészt vállalt a tokiói kvalifikációban. 

A szurkolásra sem lehetett panasz Porecban.

Ám térjünk vissza Gergőhöz, mert akad miről beszámolnunk! A negyeddöntőben a bátyja okán elhíresült, francia “kis” Spichigerrel került szembe, és sokáig úgy tűnt, simán nyer a magyar tehetség. 13:7-re is vezetett Geri, ám jött egy mélyebb hullámvölgy, és 14:14-nél már együtt álltak a felek. Ám ekkor Szemes egy tiszta támadással talált, és az esti döntőbe szúrta magát. Ahol az elődöntőben az orosz armada próbálta útját állni, lévén három orosz fiatal jutott mellette a négy közé. Azonban hiába próbálkoztak! A négy között Buliga különösebb akadályt nem jelentett, végig vezetve 15:10 lett a vége. Aztán a fináléban a korosztály másik kiemelkedő egyénisége, Oszipov következett. Őt a budapesti körversenyen legyőzte a magyar, és így tett most is! Szinte lekopírozta a negyeddöntős izgalmakat Geri, 10:4-ről lett 13:13 az aranyasszó, ám ezt követően két vitathatatlan találattal lett Európa-bajnok Szemes Gergő. Férfi tőrben…! És ezt azért nagyon jó érzés leírni, kimondani, ízlelgetni, ritkán van ebben részünk! Legyen majd így minél gyakrabban Geri esetében, most pedig örüljünk a magyar küldöttség első poreci aranyérmének, melyet így kommentáltak a főszereplők.

Gergő a levegőben, ám ez nem egy légből kapott siker…

Szemes Gergő: “Alig hiszem el, hogy sikerült, nem gondoltam volna…! Persze, nyertem három európai körversenyt, de az Európa-bajnokság más, és a korábbi években ez a verseny nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Jól ment ma a vívás, és akkor is bíztam az akcióimban, amikor előnyről egyenlítettek az ellenfeleim. Nagyon boldog vagyok, köszönöm mindenkinek, elsősorban mesteremnek, hogy hozzásegítettek az aranyéremhez. De még sok dolgom van ezen az Eb-n, jöhetnek az újabb feladatok!”

Szabó István: “Nagyon nagy boldogság ez a siker, egy hosszú és sikeres kadet pályafutás utolsó előtti állomásához értünk. Egész nap bíztam Geriben, voltak nehéz pillanatok, de mindig helyén volt az esze és a szíve, nem is tudom, mikor nyert magyar férfi tőröző Európa-bajnoki aranyat, büszke vagyok Gerire!”

Kálmán Gyöngyvér nyolcadikként zárt a kadet Európa-bajnokságon, gratulálunk!

A nap másik fegyvernemében, női párbajtőrben is nagyon szépen teljesítettek a magyarok, még ha a kiemelkedő eredmény nem is jött össze. A debreceni Kálmán Gyöngyvér teljesített a legjobban, értékes nyolcadik helyezést szerzett, gratulálunk neki, és mesterének, Nyisztor Sándornak. Gyöngyvér a sikeres csoportköre után három magabiztos győzelemmel jutott el a negyeddöntőig, előbb az ukrán Mukoidot 15:5-re, majd a holland Celie-t 15:8-ra, végül pedig a német Zittelt 15:12-re verte. Az éremért a lengyel Klughardttal találkozott, és 15:9-re maradt alul vele szemben. A többiekről: a fiatal Wimmer Dorina a nyolcaddöntőbe jutott, szép produktum, a 32-ben végzett Szarvas Rita, míg a 64-ért kapott ki Demeter Diána. 

A kadet Európa-bajnokság hétfőn a férfi kard és a női tőr egyéni versennyel folytatódik. 

Mester és tanítványa, Szemes Gergő és Szabó István. Gratulálunk!

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Porec.

Kadet férfi tőr egyéni, 102 induló. A csoportmérkőzéseken: Bagdány Albert 5 győzelem/1 vereség, Szemes Gergő 5/1, Horváth Soma 3/3, Zsigmond Dániel 3/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Zsigmond-Pedro (portugál) 15:9, Horváth-Krautsou (fehérorosz) 15:14.

A legjobb 32 közé jutásért: Szemes-Giardinelli (olasz) 15:6, Bagdány-Pirk (szlovák) 15:8, Zsigmond-Jakubowski (lengyel) 6:15, Horváth-Di Veroli (olasz) 7:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szemes-Garcia Mur (spanyol) 15:8, Bagdány-Leskovac (horvát) 15:12.

Nyolcaddöntő: Szemes-Bagdány 15:3.

Negyeddöntő: Szemes-Ad. Spichiger (francia) 15:14.

Elődöntő: Szemes-Buliga (orosz) 15:10.

Döntő: Szemes-Oszipov (orosz) 15:13.

Végeredmény: 1. Szemes Gergő (edző és válogatott edző: Szabó István), 2. Dmitrij Oszipov (orosz), 3. Ivan Buliga (orosz) és Zahar Kozlov (orosz), …11. Bagdány Albert, …60. Horváth Soma, 61. Zsigmond Dániel.

Kadet női párbajtőr egyéni, 113 induló. A csoportmérkőzéseken: Kálmán Gyöngyvér 4 győzelem/2 vereség, Szarvas Rita 4/2, Wimmer Dorina 3/2, Demeter Diána 3/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Demeter-Muriki (görög) 12:15. 

A legjobb 32 közé jutásért: Kálmán-Mukoid (ukrán) 15:5, Szarvas-Proosvali (észt) 11:9, Wimmer-Zens (luxemburgi) 10:9.

A legjobb 16 közé jutásért: Wimmer-Paulis (olasz) 15:14, Kálmán-Celie (holland) 15:8, Szarvas-Alvim (portugál) 10:12.

Nyolcaddöntő: Kálmán-Zittel (német) 15:12, Wimmer-Alvim (portugál) 9:15.

Negyeddöntő: Kálmán-Klughardt (lengyel) 9:15.

Végeredmény: 1. Jekatyerina Kolbeneva (orosz), 2. Jana Bekmurzova (orosz), 3. Gloria Klughardt (lengyel) és Gaia Caforio (olasz), …8. Kálmán Gyöngyvér (edző: Nyisztor Sándor, válogatott edző: Partali Csaba), …13. Wimmer Dorina, …22. Szarvas Rita, …72. Demeter Diána.

Kapcsolódó hírek

Világbajnokságra készülnek a kerekesszékesek

Október 3. és 8. között, az olaszországi Terniben rendeznek paralimpiai kvalifikációs, kerekesszékes világbajnokságot. Négy év után indulhatnak újra vb-n vívóink, Nagy József beszél a részletekről.

KADET NŐI FÉRFI KARD KV –GÖDÖLLŐ 2023.10.14-15 – ELŐTERJESZTÉS

Egyéni: Amennyiben egyesületi költségen versenyző indulni kívánna, úgy kérjük az egyesületeket a versenyzők nevezésére az MVSZ információs rendszerében. FONTOS!  Az információs rendszerbe való nevezés nem jelent automatikus indulási jogot, végső nevezés az...

KADET NŐI FÉRFI PBT KV – BUDAPEST 2023.10.14-15 – ELŐTERJESZTÉS

Egyéni: Amennyiben egyesületi költségen versenyző indulni kívánna, úgy kérjük az egyesületeket a versenyzők nevezésére az MVSZ információs rendszerében. FONTOS!  Az információs rendszerbe való nevezés nem jelent automatikus indulási jogot, végső nevezés az...

VII. ORSZÁGOS SULI VÍVÓ TALÁLKOZÓ ÉS diákolimpia – felhívás

VII. ORSZÁGOS SULI VÍVÓ TALÁLKOZÓ ÉS DIÁKOLIMPIA - FELHÍVÁS VII. ORSZÁGOS SULI VÍVÓ TALÁLKOZÓ - Jelentkezési lap

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM