Szilágyi Áron ezüstérmes

ápr 28, 2019 | Hírek

Kétszeres olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron remekül kezdte az olimpiai kvalifikációt: remek vívással nyert ezüstérmet a szöuli kard Grand Prix-n. Áron a fináléban egy tussal kapott ki a koreai Ohtól.

Szilágyi Áron egyszerűen fantasztikus! Kétszeres olimpiai bajnokunk lassan állandósítja rendkívül magas színvonalú vívását, holott ez ebben a nagyon erős mezőnyben rendkívül nehéz feladat. Most az olimpiai kvalifikációs sorozat első egyéni állomásán, a 1,5-ös szorzós szöuli Grand Prix-n bizonyította sokadszor klasszisát Decsi András 29 esztendős tanítványa. 

A szöuli dobogó: Szilágyi Áron, Oh Szanguk, Kim Junghvan és Max Hartung.

Szilágyi Áron “ázsiai ágon” jutott el a legjobb tizenhatig, kétséget sem hagyó vívással. Előbb a koreai Szungot 15:7-re, majd a kínai Vangot 15:9-re verte. A kontinens a nyolcaddöntőben sem változott, az eredmény viszont igen. Az iráni Pakdaman igencsak megszorongatta Áront, ám végül 15:14-re összejött a győzelem. 

A negyeddöntőben következett Áron egyetlen európai ellenfele. Ugyanis előtte és utána kizárólag ázsiai kardozóval találkozott a Vasas sportolója, és ez azért sok mindent elárul a fegyvernem jelenlegi erőviszonyairól… A legjobb olasz, Curatoli látszólag szoros asszóban, 15:12-re maradt alul, ám a valóságban Áron nagy fölénnyel vezetett, végig kézben tartotta a meccset. 

Egy Szilágyi-varázslat a sok közül.

Az elődöntőben egy régi nagy rivális, a koreai Kim Junghvan volt a soros ellenfél. Az ő története különösen érdekes, megnyerte a tavaly júliusi, vuhszi világbajnokságot, majd elterjedt, hogy 36 évesen visszavonul. Nem is indult versenyen, egészen mostanáig. Hazai páston visszatért, és ha már ott volt, be is jutott az elődöntőbe… Áron azonban megállította őt! Egy rendkívül magas színvonalú csörtében 15:13-ra győzött, és ezzel bejutott a fináléba!

Remek tusoknak örülhetett kétszeres olimpiai bajnokunk.

A forgatókönyv igazából itt sem változott – kivéve a legfontosabb ponton, a végeredményben… Újabb koreai rivális következett, és egy újabb nagyon magas színvonalú asszó. Azonban ezúttal a befejezés a 22 esztendősen a világranglista második helyén álló Oh Szanguknak sikerült, 15:14-re nyert. Áron ezzel egy remek ezüstéremmel kezdte az olimpiai kvalifikációt – ám, ugye, az ő esetében nem csak a kvóta kiharcolása a feladat… Mindenesetre gratulálunk neki és mesterének, és ha a még élesebb helyzetekig, mondjuk, a budapesti világbajnokságig tovább javul a forma, akkor retteghet a világ… 

A másik főtáblára jutó magyar, Decsi Tamás is szépen teljesített. Először egy egytusos asszóban győzte le 15:14-re a rettentően kellemetlen grúz Szandro Bazadzét. Majd a legjobb 32 között megszorongatta a jelenleg legmagasabban jegyzett orosz kardozót, Ibragimovot, 12:15 lett a vége. 

Férfi kardozóink következő állomása a májusi, madridi egyéni és csapat Világkupa-verseny lesz, remélhetőleg a sérüléséből felépülő Szatmári Andrással. Ott már még nagyobb lesz a tét, elvégre megkezdődik az olimpiai csapatkvalifikáció. 

Áron, és egy újabb kupa a varázslatos jobb kézben.

Eredmények. Férfi kard Grand Prix, Szöul, 163 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Szung (koreai) 15:7, Decsi-Sz. Bazadze (grúz) 15:14.

A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Vang (kínai) 15:9, Decsi-Ibragimov (orosz) 12:15.

Nyolcaddöntő: Szilágyi-Pakdaman (iráni) 15:14.

Negyeddöntő: Szilágyi-Curatoli (olasz) 15:12.

Elődöntő: Szilágyi-Kim Junghvan (koreai) 15:13.

Döntő: Szilágyi-Oh Szanguk (koreai) 14:15.

Végeredmény: 1. Oh Szanguk (koreai), 2. Szilágyi Áron (edző és válogatott edző: Decsi András), 3. Max Hartung (német) és Kim Junghvan (koreai), …22. Decsi Tamás, …65. Gémesi Csanád, …81. Iliász Nikolász, …113. Galgóczy Tamás.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Kondricz Kata nyolcadik

A női tőröző Kondricz Kata nyolcadik helye volt a legjobb magyar eredmény a bázeli Eb második napján. Kardozóink nyolcaddöntőig jutottak.

Nyolcaddöntős nyitány

Szemes Gergő és Mihályi Andor szerepelt a mieink közül a legjobban a bázeli vívó Európa-bajnokság nyitónapján, mindketten nyolcaddöntőig jutottak.

Kamuti Jenő és Schmitt Pál kézlenyomata

A Nemzet Sportolói közül öten – közte Kamuti Jenő és Schmitt Pál – adták kézlenyomatukat a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen található Magyar Sportcsillagok Falára.

Svájcon át Párizsba

Bázelben minden készen áll, kedden megkezdődik és hat napig tart a vívó Európa-bajnokság. Hajrá, magyarok!

Rajtol kedden az Európa-bajnokság

Bázelben rendezik június 18. és 23. között a vívó Európa-bajnokságot. A legerősebb válogatottunk indul, hajrá, magyarok!

Élő eredmények

Közelgő események