Szilágyi Áron ismét aranyérmes a budapesti Világkupán!

márc 25, 2023 | Hírek

Elképesztő fordulat után, a döntőben 10:14-ről győzve lett ismét aranyérmes a Gerevich-Kovács-Kárpáti  kard Világkupán Szilágyi Áron. Teljesítményére ezúttal is nehéz szavakat találni. Gratulálunk!

Már sokszor leírtuk, hogy Szilágyi Áronra nem hogy a magyar, az egyetemes nyelvtan sem találta meg a megfelelő szavakat. Szombat kora este ezt ismét bebizonyította háromszoros olimpiai és világbajnokunk, a magyar vívás korszakos egyénisége. (Ismétlés: a dicsőítő jelzők nem kellőképpen megfelelőek…) Az még hagyján, hogy a Vasas 33 éves extraklasszisa egyedüli magyarként, tavalyi aranyérmét követően ismét bejutott a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard egyéni Világkupa négyes döntőjébe. Azt is mondhatnánk, ezt diktálta a papírforma, elvégre papíron jóval esélyesebbnek számított addigi ellenfeleinél. Simán verte a főtáblán a “kis” Bazadzét, Bekát, aki az idősebb, de jóval gyengébb öccsénél, akiről még bőven ejtünk szót. Majd kazah, amerikai és egyiptomi riválisnál bizonyult jobbnak – kétséget kizárólag. Persze, aki a vívásban jártas, az pontosan tudja, a papírformát sem egyszerű érvényesíteni, de Decsi András tanítványa ezt gond nélkül hozta. 

Az egyik remek tus a tizenöt közül, amelyet Áron Sandro Bazadzénak adott a döntőben.

Hanem, ami a négyes döntőben, a főpásttal szemben szinte csurig megtelt lelátó előtt történt a BOK Sportcsarnokban, az sokáig emlékezetes marad. Az elődöntő sem volt gyenge, amikoris Áron leiskolázta 15:9-re azt a Gu Bongilt, aki több mint egy évtizede van folyamatosan a kardvilág élvonalában, és kirobbanthatatlan alapembere a világverő koreai válogatottnak. 

Szilágyi Áron 2022 után 2023-ban is megnyerte a budapesti férfi kard Világkupát.

Aztán viszont jött a döntő, ami mindent vitt… Az ellenfél a világranglistát jelenleg vezető, georgiai Sandro Bazadze volt, ám Áron újfent bebizonyította, hogy ki a legjobb kardozó ezen a világon. És ezt nem vitatná el tőle a verseny három névadója, a 19 olimpiai aranyat összevívó, fantasztikus Gerevich Aladár, Kovács Pál és Kárpáti Rudolf sem. Miként az az ötszörös világbajnok Gerevich Pál sem, aki Csampa Zsolttal, az MVSZ elnökével, és Fábián Lászlóval, a MOB főtitkárával az aranyérmet adta át a magyar kardklasszisnak. Előtte azonban még történt egy és más… Például az, hogy Bazadze szinte végig vezetett a fináléban. Aztán 8:4-es állásnál olyasmi esett meg, ami minden bizonnyal Fair Play díjat érdemel. A georgiai megvágta Áront, ám a gép nem jelzett, az ellenfél megfordult, ami szabálytalan, és mivel már volt egy sárga lapja, ezért büntető találatot kapott. Ilyen, bizony, előfordul a kardvívásban. Csakhogy Áron a Világkupa hazai döntőjében úgy cselekedett, hogy a következő akciónál nem mozdult, és hagyta Bazadzét találni, visszaadva az előző “ajándék” tust. Elképesztő egy ilyen szituációban, járt is a vastaps a végig hálás közönségtől. 

A klasszis öröme az aranyat érő tus után.

Hanem a java még hátra volt. A georgiai klasszis ugyanis később 14:10-re húzott el, ám Áron úgy gondolta, még nincs vége. Márpedig, ha ő úgy gondolja, akkor nincs vége… Előbb vitathatatlan találatokkal – na jó, a magyarnál jóval kevésbé sportszerűbb georgiai azért vitatta egyiket-másikat – egyenlített, majd 14:14-nél bevitte a győztes tust is! Ezzel megvédte tavalyi bajnok címét, újabb és újabb rekordot felállítva a magyar vívás történelemkönyvében. Elképesztő. Miként Áron gondolkodása és nyilatkozata is, melyet az eredményhirdetést követően osztott meg honlapunkkal.

“Az előző két versenyem nem sikerült, ami azért kicsit bosszantott, és persze motivált a hazai környezet is. Igazából a négyes döntőig nem kerültem össze neves ellenféllel, de ezeken a mérkőzéseken koncentráltnak kell lenni, különben bármi megtörténhet, és ez sikerült. A négyes döntőben már élveztem a vívást, a remek hangulatot. A fináléban a visszaadott tusom? Sandro egyértelműen eltalálta a sisakomat. Látta a bíró, tudtuk mindketten, de nem jelzett a gép. Számomra természetes volt, hogy visszaadom. Aztán 10:14 után bejöttek az eltervezett akcióim, az pedig eszembe se jutott, hogy feladjam a meccset önmagamban, ilyet sose teszek. Most nincs idő az ünneplésre, próbálok ma még kétszer enni valamicskét, mert a holnapi csapatversenyre kell az erő. Elvégre ott is a címvédés a tét…!”

Csampa Zsolt és Fábián László között a díjátadásnál Gerevich Pál, a hétszeres olimpiai bajnok Gerevich Aladár ötszörös világbajnok fia. Köszönjük, hogy itt volt velünk!

A többiekről. Iliász Nikolász egyetlen apró találatra volt attól, hogy 8 közé jusson, és Áronnal vívja a negyeddöntőt. Nem sikerült, két magabiztos győzelme után a nyolcaddöntő utolsó tusát az egyiptomi Elsissy adta be (14:15). Ugyancsak a legjobb 16 között búcsúzott Gémesi Csanád. Ő az első asszójában, a 64 közötti “háziderbin” búcsúztatta az egyéni világbajnok Szatmári Andrást, aki nyilván nem áldotta mindezek után a sorsolást… Az ötödik főtáblás magyar, Galgóczy Tamás ugyancsak a 64-ben esett ki. Csanád ezt követően még egy sikeres meccs után a 8-ért a francia vb-ezüstérmes Pianfettitől szenvedett sima vereséget. 

A férfi kard Világkupa-hétvége vasárnap a Zarándi Csaba emlékére rendezett csapatversennyel fejeződik be. A Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású csapat a nyolcaddöntőben lép először pástra a grúz-török meccs győztese ellen, 12.45-kor. Mindenkit várunk ismét a BOK Sportcsarnokba, hajrá, magyarok!

Eredmények. Férfi kard egyéni Gerevich-Kovács-Kárpáti Világkupa, BOK Sportcsarnok, 212 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-B. Bazadze (grúz) 15:10, Gémesi-Szatmári 15:10, Iliász-Jagodka (ukrán) 15:7, Galgóczy-Seitz (francia) 8:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Szarkiszjan (kazah) 15:8, Gémesi-Kindler (német) 15:13, Iliász-Streets (japán) 15:7.

Nyolcaddöntő: Szilágyi-Saron (amerikai) 15:11, Iliász-Elsissy (egyiptomi) 14:15, Gémesi-Pianfetti (francia) 2:15.

Negyeddöntő: Szilágyi-Elsissy (egyiptomi) 15:11.

Elődöntő: Szilágyi-Gu Bongil (koreai) 15:9.

Döntő: Szilágyi-S. Bazadze (georgiai) 15:14.

Végeredmény: 1. Szilágyi Áron (edző és válogatott edző: Decsi András), 2. Sandro Bazadze (georgiai), 3. Gu Bongil (koreai) és Maxime Pianfetti (francia), …11. Iliász Nikolász, …15. Gémesi Csanád, …36. Szatmári András, …53. Galgóczy Tamás, …81. Péch Miklós, …96. Máttyus Sebestyén, 97. Horváth Gergő, 98. Kossuth Bálint, …116. Urbán Tamás, 117. Decsi Tamás, …119. Rabb Krisztián, …128. Baaken Mátyás, …130. Péch Kornél, …135. Noseda Szabolcs, …138. Kaiser Balázs, …148. Bányay Endre, …165. Vigh Benedek, …185. Ondrik Kornél, …191. Szlama Vilmos, …199. Tóth Patrik.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Élő eredmények

Közelgő események