Szilágyi Áron ötödik Madridban

máj 7, 2022 | Hírek

Háromszoros olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron az 5. helyen zárt a madridi kard Világkupán. Klasszisunk a nyolcaddöntőben egy tussal győzte le Szatmári Andrást, majd később ugyanennyivel maradt alul.

Miként a tokiói olimpián, a madridi férfi kard egyéni Világkupán is egy ágra került az olimpiai bajnok Szilágyi Áron, és a világbajnok Szatmári András. Akkor nem jött össze a “magyar derbi”, Szatyi korábban búcsúzott, most viszont igen. Tulajdonképpen mindketten simán jutottak el a 16 közé, Áron 15:11-re verte a francia Patrice-t, majd 15:10-re a koreai Lee-t. Papíron Andrisnak volt nehezebb dolga, mivel már a 32-be jutásért a világklasszis koreai Gu Bongilt kapta, akit éppen a lipcsei világbajnokság döntőjében győzött le. Miként most is, ráadásul nagyon simán, 15:8-ra, majd a folytatásban a kínai Yant verte 15:10-re. 

Szilágyi Áron az ötödik helyen zárt a madridi Világkupán.

A háromszoros olimpiai bajnok és a világbajnok csatája pedig azt a magas szintű és izgalmas összecsapást hozta, amelyet várni lehetett. Szinte végig Áron vezetett, ám Andris 14:14-nél egyenlített, az utolsó tust viszont ismét a Vasas klasszisa adta. Tegyük hozzá, feszültségektől sem vol mentes az asszó, amelynek színvonala jóval magasabb volt a bíráskodásnál, melyet mindkét kardozónk többször is vitatott. 

Szatmári András izgalmas csatában maradt alul honfitársával szemben a nyolcaddöntőben.

Hasonlóan izgalmas meccset hozott Áron negyeddöntője is, egy régi ismerőssel, az olasz Luca Curatolival. Az itáliai gyakorlatilag végig vezetett, 8:4-es félidő után már 14:8-at is mutatott az eredményjelző. Decsi András tanítványa azonban ekkor sem adta fel, és tusról tusra jött fel, egészen 14:14-ig. Ekkor kockázatott, ami ezúttal nem jött be, ám így is emlékezetes asszókat láthattunk Árontól, ami ezúttal ötödik helyet ért, gratulálunk!

Ezúttal Curatoli örülhetett az Áron elleni negyeddöntő végén. 

A további két magyarról. Gémesi Csanád nagyon közel állt a bravúrhoz. A Gödöllő olimpiai bronzérmese a kanadai Gordon magabiztos legyőzése után a világ egyik legjobbjával, a verseny későbbi győztesével, a koreai Oh Szangukkal találkozott, és a lehető legminimálisabb különbséggel, 15:14-re maradt alul. Decsi Tamás a 64-ben a kínai Yantól kapott ki 15:7-re.

Vasárnap a csapatverseny következik, melyen az olimpiai bronzérmes válogatott (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron) lép pástra, hajrá, magyarok!

Eredmények. Férfi kard egyéni Világkupa, Madrid, 217 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Patrice (francia) 15:11, Gémesi-Gordon (kanadai) 15:11, Szatmári-Gu Bongil (koreai) 15:8, Decsi-Yan (kínai) 7:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Lee (koreai) 15:10, Szatmári-Yan (kínai) 15:10, Gémesi-Oh Szanguk (koreai) 14:15.

Nyolcaddöntő: Szilágyi-Szatmári 15:14.

Negyeddöntő: Szilágyi-Curatoli (olasz) 14:15.

Végeredmény: 1. Oh Szanguk (koreai), 2. Luca Curatoli (olasz), 3. Kim Junghvan (koreai) és Sandro Bazadze (grúz), 5. Szilágyi Áron (edző és válogatott edző: Decsi András), …16. Szatmári András, …24. Gémesi Csanád, …36. Decsi Tamás, …67. Rabb Krisztián, …77. Galgóczy Tamás, …94. Puy Sebestyén, …126. Horváth Gergő, …133. Vigh Benedek, …144. Iliász Nikolász, …150. Péch Miklós.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Minden napra jutott érem 

A csütörtökön Nápolyban befejeződött kadet és junior Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Négy kardozónk folytatja Padovában

A férfi kardozók olaszországi Világkupáján a kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád és Rabb Krisztián folytathatja a legjobb 64 között.

Öten az athéni 64-ben

A négy milánói világbajnok (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) női kardozó, továbbá Keszei Kira jutott a legjobb 64 közé az athéni Világkupán.

Két bronzérem a zárónapon

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Arany és ezüst a hölgyektől

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Élő eredmények

Közelgő események