Szűcs Luca kadet világbajnok!

ápr 7, 2019 | Hírek

Csodálatos siker született a toruni korosztályos vb-n: Szűcs Luca aranyérmet nyert a kadet női kardversenyen! Pusztai Liza sikere után Bódy István újabb tanítványa állt a dobogó tetejére, gratulálunk!

Helyszíni jelentésünk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

(Dobogós fotók, nyilatkozatok hamarosan!)

A vasárnap reggel Torunban számunkra a szombat elemzésével kezdődött. Két ifi olimpiai bajnokunk, Pusztai Liza és Rabb Krisztián búcsúzott a nyitónapon az általunk vártnál tán valamivel korábban, és a mesterek érdekes adalékokkal szolgáltak a történtek kapcsán. 

Somlai Béla, Krisztián edzője, aki egyben a szövetség szakmai alelnöke is, fontos gondolatot ébresztett. “Ebben a korosztályban teljesen újfajta módon, szendvics szisztémában (egyszer az egyik, egyszer a másik fegyvernem fordulója következett – a szerk.) vívtak a versenyzők. Ezáltal a megszokottnál sokkal több szünet volt két mérkőzés között, mint máskor. Próbáltunk ennek megfelelően készülni, de lehet, hogy nem szükséges ilyen sokszor, és ilyen alaposan bemelegíteni, mert lankadhat a koncentráció, gyengülhet a figyelem. Persze, Krisztián így is nyerhetett volna, de majd legközelebb…”

Szűcs Luca (balra) az elődöntőben olasz ellenfelét győzte le…

Bódy Benjámint, Liza egyik mesterét junior Európa-bajnokunkról kérdeztük. “Az igazság az, hogy próbáltuk lendületből venni ezt a világbajnokságot. A sok verseny, a nagyon komoly felnőtt feladatok mellett nem is fért volna bele az időbe egy hosszabb felkészülés. Persze, egyáltalán nem akarok mentegetőzni, nyilván szerettünk volna érmet nyerni. Hiányzott Lizi vívásából az a kis vibrálás, azok a húzások, amikkel máskor rendre meglepi ellenfelét. De nincs semmi gond, hiszem, hogy már a holnapi csapatversenyen újra topon lesz.”

És akkor térjünk át a vasárnapra, ami a világbajnokság legrövidebb versenynapját ígérte kadet férfi és női kardban. Ám őszintén bíztunk abban, hogy nem számunkra érnek korán véget a versenyek… Nem is így történt! 

A döntőben pedig ehhez hasonló nagyszerű találatokkal verte amerikai ellenfelét.

Szűcs Luca ugyanis fantasztikus aranyérmet nyert! Egész nap veretlenül, remek vívással, csupa sima győzelemmel, és egy elképesztő fordítással! Hogy a sikersztori még kerekebb legyen: egy éve, Veronában ugyancsak magyar kardozó állhatott a kadet világbajnoki dobogó tetejére, méghozzá Pusztai Liza. Akinek ugyanaz a Bódy István az egyik mestere, miként most Lucának…! 

Néhány pillanatkép a sikernapról. A csoportkörben tust is alig kapott Luca, ezért először a 32 közé kerülésért kellett vívnia, ami semmiféle problémát nem jelentett a számára (Chireighini, 15:8). A következő körben papíron jóval erősebb ellenfél következett, ám a viadal egyik esélyesét, az orosz Zinyuhinát kiütő francia Coudercnek sem volt ellenszere Lucával szemben (15:7). 

Azt hittük, túl vagyunk a nehezén, papíron a negyeddöntős ellenfél, az ugyancsak francia Aimé könnyebbnek ígérkezett. Hát nem így lett. Mi több, kardban ritkán látható hátrányból  fordított a BVSC tehetsége. 7:13, majd 10:14 után jött följebb és följebb Luca, majd két vitathatatlan találattal fordította meg a meccset, remek teljesítménnyel. És még messze volt a vége…! A délutáni négyes döntőben az olasz Fusetti volt az újabb rivális, és a szoros nyitány után a hajrában kétséget sem hagyott a magyar tehetség afelől, ki a jobb ezen a napon. A döntőben a korábban Battai Sugit búcsúztató – lásd lentebb – amerikai Gouhin ellen álomszerűen indult a meccs. Luca úgy vívott, mintha egy hazai válogatón tartana oktatást, és nem a kadet világbajnoki döntőben. A félidő 8:1 volt, és tán ebben az egyperces szünetben döbbent rá Luca arra, hogy mi is itt a tét… 9:6-nál már ráncoltuk a szemöldökünket, közösen a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, aki a FIE versenyzői bizottságának tagjaként szintén a helyszínen nézte végig a döntőt. Ám mindez teljesen feleslegesnek bizonyult, Luca ugyanis rutinos klasszishoz hasonlóan hozta le 15:10-re a folytatást. 

Szűcs Luca a barátnőjével, Pusztai Lizával tudott felhőtlenül örülni az aranyéremnek!

A barátnő és szobatárs, Pusztai Liza, az előző évi győztes már-már jobban örült a sikernek, mint az aktuális világbajnok, ám afelől kétségünk se legyen, ha Szűcs Luca egyet alszik majd a történtekre, akkor a kadet női kardvilág legboldogabb embere lesz… Gratulálunk csodálatos sikeréhez neki, és mesterének, Bódy Istvánnak, aki edzőként negyedik kadet egyéni világbajnoki aranyérmét ünnepelhette. Azért ez sem semmi…

És le a kalappal Battai Sugi előtt is! A debreceni “kiskadet”, Lucához hasonlóan a csoportkörben is extrát nyújtott, veretlenül jutott tovább, és az első két meccs sem okozott számára semmiféle problémát. Előbb a görög Kriszteát 15:2-re, majd a brazil Pekelmant 15:7-re verte. Ám ezt követően a nyolcaddöntőben következett a verseny legnagyobb esélyese, a kadet korára junior világbajnok (!), és a tegnapi junior versenyen is érmes mexikói Botello. És Sugi egy izgalmas, fordulatos, feszült, zsűritévedésekkel – ide is, oda is… – tarkított, igazi kardasszóban 15:13-ra győzött. Azonban a kardvívás nem olyan, hogy ezt követően már kikövezett az út… A negyeddöntőben a folytatás nem sikerült, az amerikai Gouhin 15:12-re legyőzte őt. Battai Sugi ezzel ötödik lett, jár neki és mesterének, Dávid Lászlónak a gratuláció, akkor is, ha utóbbi szavaival egyet lehet értenünk: “Lehetett volna ez ennél is szebb eredmény…” Így is szép volt, és lesz még szebb is! 

Battai Sugi a junior világbajnok Botellót legyőzve lett ötödik!

A harmadik magyar női kardozónak, az Európa-bajnoki döntős Keszei Kirának nem sikerült a versenynap, a csoportkör után búcsúzott.

A nap másik versenyszámában, a férfiak kadet versenyében nem mi voltunk a favoritok, és sajnos, erre nem is cáfoltak rá a magyarok. Pedig Horváth Gergő közel járt ehhez… A csoportmérkőzéseket követően a háromból az egyik magyartól, Ondrik Konrádtól, itt is búcsút kellett vennünk. A hozzá hasonlóan “kiskadet” Szántó Zoli és Gergő továbbjutott. Utóbbi ráadásul veretlenül, és a 32 közé jutásért is megállíthatatlan volt, 15:1-re verte az ukrán Sosztakot. Utána viszont egy koreai jött, és kiderült, hogy ha nem is tartanak felnőtt honfitársaik szintjén, de már az utánpótlásban is egyre erősebbek. Ezt most Gergő érezte meg saját bőrén, 15:10-re kikapott Kimtől. Ezzel ebben a fegyvernemben befejeződött számunkra a vb, mivel Szántó Zoli a 64-ért még nyerni tudott (15:5, McFadden), viszont a 32-ért 15:6-ra kikapott a francia Maruelle-től.

A kadet és junior világbajnokság hétfőn a junior kardcsapatok versenyével folytatódik. 

Eredmények. Junior és kadet világbajnokság, Torun. 

Kadet női kard egyéni, 82 induló. A csoportmérkőzéseken: Szűcs Luca 6 győzelem/0 vereség, Battai Sugár 5/0 (továbbjutottak), Keszei Kira 1/5 (kiesett).

A legjobb 32 közé jutásért: Battai-Krisztea (görög) 15:2.

A legjobb 16 közé jutásért: Battai-Pekelman (brazil) 15:7, Szűcs-Chierighini (brazil) 15:8.

Nyolcaddöntő: Battai-Botello (mexikói) 15:13, Szűcs-Couderc (francia) 15:7.

Negyeddöntő: Szűcs-Aime (francia) 15:14, Battai-Gouhin (amerikai) 12:15.

Elődöntő: Szűcs-Fusetti (olasz) 15:11.

Döntő: Szűcs-Gouhin (amerikai) 15:10.

Végeredmény: 1. Szűcs Luca (edző: Bódy István, válogatott edző: Bódy Benjámin), 2. Chloe Gouhin (amerikai), 3. Honor Johnson (amerikai) és Benedetta Fusetti (olasz), 5. Battai Sugár (edző: Dávid László, válogatott edző: Bódy Benjámin), …68. Keszei Kira.

Kadet férfi kard egyéni, 108 induló. A csoportmérkőzéseken: Horváth Gergő 5 győzelem/0 vereség, Szántó Zoltán 3/3 (továbbjutottak), Ondrik Konrád 1/5 (kiesett).

A legjobb 64 közé jutásért: Szántó-McFadden (kanadai) 15:5.

A legjobb 32 közé jutásért: Horváth-Sosztak (ukrán) 15:1, Szántó-Maruelle (francia) 6:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Horváth-Kim (koreai) 10:15.

Végeredmény: 1. Vaszil Humen (ukrán), 2. Giorgio Marciano (olasz), 3. Park Donghvan (amerikai) és Li Dohun (koreai), …18. Horváth Gergő, …54. Szántó Zoltán, …88. Ondrik Konrád.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Petschauer Attila emlékének adóztunk

A tragikus sorsú, kétszeres olimpiai bajnokról emlékeztünk meg – többek között válogatott vívók, Izrael nagykövete és Csampa Zsolt elnök társaságában.

Útra készen az olimpiai csapat!

A magyar sportélet legmagasabb rangú vezetőivel és a média képviselőivel találkozott kedden a párizsi olimpiai vívódelegáció.

Elhunyt Solti Antal

Rövid betegség után, 75 éves korában elhunyt Solti Antal, a magyar tőrvívás meghatározó egyénisége. Az MVSZ és az FTC a mestert saját halottjának tekinti.

Magyarok Párizsban – Muhari Eszter

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Muhari Eszterrel fejezzük be!

Három érmet vár a kapitány

Az olimpiai felkészülés legfontosabb szakasza véget ért a 15 fős magyar válogatott számára. Boczkó Gábor szövetségi kapitány számol be minden részletről.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.