Tatai trió a táblán

jan 28, 2022 | Hírek

A dohai párbajtőr Grand Prix nyitó napján a nők selejtezőjét rendezték az Aspire Dome-ban. Az öt pástra lépő magyar közül a három tatai kötődésű, Kun Anna, Büki Lili és Gnám Tamara jutott a főtáblára.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

A jó hír: a vívásról szólt a dohai párbajtőr Grand Prix első napja. Legalábbis elsősorban… Természetesen a koronavírus témája elkerülhetetlen, azonban elmondható, hogy nem ez játszotta a főszerepet. Más kérdés, hogy rengetegen maradtak távol végül a versenyről – még a korábban benevezettek közül is. A kínaiak és a legjobb koreaiak (utóbbiak mindösszesen négy teljesen ismeretlen férfi vívóval érkeztek) nem vállalták az utazásukból hazatérve kötelezően előírt hosszú karantént, az oroszok válogatottjában pedig annyi a pozitív eset, hogy végül lemondták a szereplést. Mivel a Katarba belépéshez az oltottak számára is kötelező a PCR-teszt, ez megint csak megrostálta a mezőnyt, ezért maradtak távol végül többek között a venezuelaiak, vagy az olasz klasszis, Santarelli. Ebben a témában is akad jó hírünk: valamennyi benevezett magyar – szám szerint 11 – vívó és vezető produkálta a “dupla negatívot”, azaz otthoni tesztje és az itteni egyaránt negatív lett. 

Kun Anna a csoportkörből közvetlenül a főtáblára került.

A helyszínen az összes delegációt beleértve csupán öt pozitív eredmény született, amivel abszolút elégedettek a rendkívül szigorú “buborékot” létrehozó hazai szervezők. Igaz, az egyik eset igencsak kalandosra sikeredett. Egy ukrán edző eredménye lett pozitív, és ezért kontaktszemélyként valamennyi ukránt visszahívták egy második gyorstesztre. Ennek eredményei közül egy lett pozitív, egy vívónőé. Csakhogy mire az eredménye megérkezett, az ukrán már elkezdett versenyezni… Megnyerte az első asszóját, mire megérkezett az egészségügyi csapat a hírrel. Azonnal izolálták, szegény lány gyakorlatilag a pástról ment a karanténba…

Ennyit erről, szerencsére a vívók nyugodt és jó körülmények között versenyezhetnek és lakhatnak, ami ezekben a furcsa időkben nagy dolognak tekinthető… A nyitányon a női párbajtőrözők selejtezőjét rendezték, a mezőnyben öt magyarral. Kun Annának és Kardos Edinának már a csoportkör után befejeződött a nap, igaz, ennek csak előbbi örült. Anna ugyanis a kör után közvetlenül feljutott a 64-es főtáblára, Edina viszont kiesett. 

Büki Lili két tatai társával együtt folytathatja a legjobb 64 között.

Büki Lilinek, Gnám Tamarának és Muhari Eszternek további egy asszót kellett vívnia a vasárnapi főtábláért, előző kettő sikerrel vette az akadályt Csan (15:13), illetve Izzo (15:10) ellenében, a 19 évesen háromszoros felnőtt bajnok Eszti viszont kikapott a brit l Sicától (13:15). Így aztán az az eset esett meg, hogy három tatai-tatabányai hölgy jutott a vasárnapi főtáblára, a Kun-Büki-Gnám “belsőhármas” került a legjobbak közé. 

Folytatás szombaton a férfiak selejtezőjével – a mezőnyben hat magyarral. 

Eredmények. Női párbajtőr egyéni Grand Prix, Doha, 124 induló. A csoportmérkőzéseken: Kun Anna 5 győzelem/1 vereség (a legjobb 64 közé jutott), Büki Lili 4/1, Muhari Eszter 3/2, Gnám Tamara 3/3 (továbbjutottak), Kardos Edina 1/5 (kiesett).

A legjobb 64 közé jutásért: Büki-Csan (hongkongi) 15:13, Gnám-Izzo (svájci) 15:10, Muhari-Sica (brit) 13:15.

Vasárnap a legjobb 32 közé jutásért: Büki-Loit (észt), Gnám-Knapik-Miazga (lengyel), Kun-Clerici (olasz).

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Élő eredmények

Közelgő események