Teljes a tokiói mezőny – ágak és vágyak (2. rész, férfi kardcsapat)

máj 11, 2021 | Hírek

Végleg lezárult a vívás olimpiai kvalifikációja. Ötrészes sorozatunkban átböngésszük valamennyi magyar érdekeltségű szám mezőnyét és párosítását. Ezúttal a férfi kardcsapatokkal foglalkozunk.

Vitathatatlanul ebben a fegyvernemben a legjobbak az esélyeink, és ennek megfelelően a legmagasabbak az elvárásaink. Kötelez persze a “dicső múlt” is, legalábbis a régmúlt… 1908 és 1960 között valamennyi(!) olimpiáról arannyal tért haza a magyar csapat, majd 1988-tól újabb sikerkorszak következett 1 arany és 2 ezüst formájában. Legutóbb azonban éppen 25 éve, Atlantában nyert érmet a kardválogatott, mi több, 2012-ben nem sikerült a kvalifikáció, 2016-ban pedig a férfi kardcsapat maradt ki a riói programból… 

Jöhet a csatakiáltás: „Magyarok!”

Negyed század után azonban reális az esély a fényes szereplésre. A magyar válogatott a világranglista második helyéről várja az olimpiát, és a 2016-os riói csapat-világbajnokság óta valamennyi vb-ről éremmel térhetett haza. Háromszor nyert ezüstöt (2016, 2017, 2019), egyszer bronzot (2018). Az arany még hiányzik… Nézzük akkor a tokiói mezőnyt, elemezzük az ellenfeleket, és természetesen hallgassuk, pontosabban olvassuk Decsi András vezetőedző véleményét. 

A résztvevők a világranglistás besorolás rendjében: Korea (1. a világranglistán), Magyarország (2.), Olaszország (3.), Németország (4.), Orosz Csapat (5.), Irán (6.), Egyesült Államok (8.), Egyiptom (9.). Ezek alapján az “ágrajz” a következőképpen fest a negyeddöntőtől: Korea-Egyiptom, Orosz Csapat-Németország, Olaszország-Irán, Egyesült Államok-Magyarország. 

Büszkeségeink az Év Sportolója gálán. Gémesi Csanád, Decsi Tamás, Szatmári András, Szilágyi Áron.

Azaz a mieink, vélhetően Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállításban (szigorúan ábécésorrendben, az ezzel kapcsolatos részleteket lásd lentebb…) az Egyesült Államokkal találkoznak a négy közé kerülésért. Igen, volt már ilyen. Sajnos, nem is egyszer. Az athéni (2004) és a pekingi (2008) olimpián ugyanebben a szakaszban találkoztak a magyarok az amerikaiakkal, és meglepetésre mindkétszer vereséget szenvedtek… Hát most majd nem fognak! Természetesen nem szabad félvállról venni az olimpiai ezüstérmes Deryl Homerre, és a korábbi világranglista egyes Eli Dershwitzre épülő tengerentúliakat, ám mi igenis jobbak vagyunk!

Hogy ez nem egyszerű hurráoptimizmus, azt a számok tökéletesen bizonyítják. Miközben 2016 óta gyakorlatilag alig változtatott a két csapat a felállásán, Magyarország és az Egyesült Államok kilenc alkalommal találkozott egymással a különböző Világkupákon – mind a kilencszer a mieink nyertek! Íme, az eredménysor.

2016. december 4., Győr: Magyarország-Egyesült Államok 45:42.

2017. február 26., Varsó: Magyarország-Egyesült Államok 45:35.

2017. november 5., Algír: Magyarország-Egyesült Államok 45:36.

2018. február 4., Padova: Magyarország-Egyesült Államok 45:34.

2018. február 25., Varsó: Magyarország-Egyesült Államok 45:44.

2018. május 20., Madrid: Magyarország-Egyesült Államok 45:37.

2019. március 10., Padova: Magyarország-Egyesült Államok 45:40.

2020. március 8., Luxembourg: Magyarország-Egyesült Államok 45:40.

2021. március 14., Budapest: Magyarország-Egyesült Államok 45:24.

Győzelem utáni pillanat. Áron, a befejező ember még a páston, Andris, Csanád és Tomi a pást mellett örül.

Erre talán szabad azt mondani: hadd szokják…! Legalábbis Tokióban mindenképpen, és akkor a tizedik siker máris a négy közé jutást jelentené, azaz kétszer vívhatnának a fiúk az éremért. Az elődöntőben az Olaszország-Irán meccs győztese következne, és abban a párosításban az itáliaiak nagyjából ugyanakkora favoritnak számítanak, mint mi az amerikaiak ellenében. Persze, örülnénk ha esetükben borulna a papírforma, ám a realitások alapján összejön az egyik nagy “kardklasszikus”, a magyar-olasz párharc. Ami biztos: szinte kívülről ismeri a másikat a két ellenfél. Változás az olaszok kvartettjében sincs, az elmúlt években abszolút állandónak számít a Luca Curatoli, Luigi Samele, Enrico Berre, Aldo Montano négyes. Ráadásul az elmúlt olimpiászban rendre összekerült a két válogatott. Rio óta nem kevesebb, mint 15 (!) alkalommal találkoztak Áronék Curatoliékkal. A mérleg igencsak vegyes. Tízszer nyertek az olaszok, ötször a mieink. Ugyanakkor a legutóbbi nyolc meccsen 4:4 a mérleg. Ráadásul világ- és Európa-bajnokságokon (azaz a legfontosabb versenyeken) négy randevúból hármat követően mi örülhettünk. Azaz a számok alapján is megoszlanak az esélyek, a statisztikusok kedvéért pedig jöjjön a lista. 

2016. november 6., Dakar: Magyarország-Olaszország 36:45.

2017. február 5., Padova: Magyarország-Olaszország 43:45.

2017. július 24., Lipcse: Magyarország-Olaszország 45:44 (világbajnokság).

2017. november 5., Algír: Magyarország-Olaszország 34:45.

2017. december 3., Győr: Magyarország-Olaszország 43:45.

2018. február 4., Padova: Magyarország-Olaszország 40:45.

2018. május 20., Madrid: Magyarország-Olaszország 35:45.

2018. június 21., Újvidék: Magyarország-Olaszország 45:33 (Európa-bajnokság).

2018. július 24., Vuhszi: Magyarország-Olaszország 42:45 (világbajnokság).

2019. február 3., Varsó: Magyarország-Olaszország 37:45.

2019. március 24., Budapest: Magyarország-Olaszország 45:43. 

2019. május 12., Madrid: Magyarország-Olaszország 41:45.

2019. július 20., Budapest: Magyarország-Olaszország 45:38 (világbajnokság).

2019. november 19., Kairó: Magyarország-Olaszország 45:37.

2020. március 8., Luxembourg: Magyarország-Olaszország 42:45.

Szilágyi Áron találata az olaszok elleni Európa-bajnoki döntőben. Szükség lesz hasonlóan remek mozdulatokra Tokióban is…

Ennyit a számokról, és mindezek után elmondhatjuk: ettől nem lettünk sokkal okosabbak, bizony, itt minden lehet… De legyünk optimisták, és beszéljünk egy kicsit arról, hogy mi várna ránk a döntőben… A felső ágról Korea, vagy a német-orosz negyeddöntő győztese érkezik majd a fináléba. Utóbbit lehetetlen megtippelni, hasonló a helyzet kicsit a magyar-olaszhoz. Az viszont tény, hogy az ázsiai válogatott az utóbbi három világbajnokságot megnyerte, és a világranglistát is jelentős előnnyel vezeti. Elvitathatatlan, hogy Korea (minden bizonnyal Oh Szanguk, Gu Bongil, Kim Junghvan, Kim Junho felállásban) az olimpia favoritja. A mérlegünk velük szemben sem pozitív az elmúlt időszakban, azonban ezt nem részletezzük. Két okból. Egy: nem éppen önbizalom-növelő. Kettő: ennyire azért ne tekintsünk előre. Viszont két tényt azért megemlítenénk. Egy: a legutóbbi világversenyen, a 2019-es budapesti vb-n hatalmas csata után, vitatott körülmények között, nagyon szoros meccsen kaptunk ki a döntőben. Kettő: a legutóbbi találkozáskor, a márciusi, ugyancsak budapesti “buborék” Világkupán a harmadik helyért 45:40-re mi győztünk. Tehát, Korea sem verhetetlen, korántsem az. Így gondolja ezt Decsi András is, a válogatott vezetőedzője. 

“Nyerni szeretnénk, erre készülünk, ezért utazunk Tokióba! És ahhoz, hogy nyerjünk, minden valószínűség szerint Koreát kell legyőzzük a döntőbe, én ugyanis őket várom oda a felső ágról. Persze, addig két, nagyon nehéz meccset kell lehoznunk. Pontosan tudjuk, hogy az amerikaiak sem feltett kézzel érkeznek, az elmúlt két olimpiai győzelem adhat nekik hitet a harmadikhoz. Mi azonban nem a tizenévvel ezelőtti történelmet lapozgatjuk, hanem magunkban, és az elvégzett munkában bízunk. Jobbak vagyunk az amerikaiaknál, de csöppet sem vehetjük lazán azt a meccset, szűk háromnegyed óra alatt dől majd el minden… Koncentráltan, tiszta fejjel kell felállnunk, és akkor nem lehet baj. Az olaszokkal természetesen nagyon jól ismerjük egymást, nem hiszem, hogy bármelyik fél meg tudná lepni a másikat. Persze elemzésekkel, videókkal is készülünk, bár ezt bizonyosan meg teszik ők ugyanígy. Inkább itt is fejben dőlnek majd el a dolgok. Ebben kell jobbak legyünk, mert vívótudásban simán felvesszük velük a versenyt.”

Aranyéremmel a nyakban az újvidéki Európa-bajnokságon. Jöhet az ismétlés!

Természetesen a válogatott összeállításáról is érdeklődtünk, ezzel kapcsolatosan Decsi András a következőket nyilatkozta: “Az olimpia az egyedüli olyan verseny a sportágunkban, ahol nem ugyanazok a szabályok érvényesek, mint bármikor máskor. Egyéniben hárman indulhatnak, csapatban ugyanannak a háromnak kell kezdenie, és egyetlen alkalommal lehet cserélni a versenynap folyamán. Ami biztos a felállásban, azzal nem fogok meglepetést szerezni. Szilágyi Áront és Szatmári Andrást egyéniben és csapatban is jelölöm, az ‘ötödik ember’, a tartalék pedig Iliász Nikolász. A másik két tokiói utazó Decsi Tamás és Gémesi Csanád lesz. Azt pedig, hogy melyiküket jelölöm harmadiknak, ők fogják először megtudni. Ennek hamarosan itt lesz az ideje.”

A férfi kardcsapatok versenyét július 28-án rendezik Tokióban. Hajrá, magyarok!

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Eb-váró – Boczkó Gáborral

Boczkó Gábor szövetségi kapitány a csapatversenyekre fókuszál a kedden kezdődő bázeli Eb-n, és annak örül, hogy mindenki egészséges.

Magyarok Párizsban – Siklósi Gergely

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Siklósi Gergellyel folytatjuk!

Boros Péter a világ legidősebb aktív vívója

Bekerült a Guinness-rekordok könyvébe Boros Péter, a világ legidősebb aktív vívója. Aki továbbra sem pihen, 90 évesen is ott volt a hétvégi Csacsi Kupán.

Csacsi Kupa a “fellegekben”

Csák Attila szervezésében ismét megrendezték a veterán tőrözők Csacsi Kupáját. Újra különleges helyszínen, a visegrádi Fellegvár teraszán vívtak.

Magyarok Párizsban – Nagy Dávid

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Nagy Dáviddal folytatjuk!

Élő eredmények

Közelgő események