Teljes a tokiói mezőny – ágak és vágyak (4. rész, női tőrcsapat)

júl 1, 2021 | Hírek

Végleg lezárult a vívás olimpiai kvalifikációja. Ötrészes sorozatunkban átböngésszük valamennyi magyar érdekeltségű szám mezőnyét és párosítását. Ezúttal a női tőrcsapatokkal foglalkozunk.

A múlt nem merülhet feledésbe, az a bizonyos, tavaly februári kazanyi Világkupa-verseny sokaknak felejthetetlen marad. Persze, a magyar női tőrcsapat olimpiai kvalifikációjának története nem ott és akkor kezdődött – csak éppen az orosz városban ért célba. Már-már lehetetlennek tűnő helyzetből. Mert valljuk be, amikor a kvóta szempontjából dupla szorzójú, 2019-es budapesti világbajnokságon nem jutott nyolc közé a magyar csapat, akkor nagyon távolinak tűnt az a tokiói repülőjegy, amellyel alig több mint két hét múlva gépre szállnak a válogatott tagjai. A vb után még három Vk-viadal számított a pontversenybe, és ősszel St. Maur-ban, majd 2020 telén Katowicében és Kazanban remekelt a Kreiss Fanni, Pásztor Flóra, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra összeállítású csapat. 

Megvaaaan! Az olimpiai kvóta öröme Kazanban.

Pontosabban a remeklés kifejezés helyett talán helyénvalóbb a “kihozta magából a maximumot” szerkezetet használni. Vívásban ugyanis a női tőr az a fegyvernem, ahol legritkább a meglepetés, az esélyesek rendre hozzák a papírformát. Így az említett maximum egy 4., egy 7. , majd egy 6. helyben testesült meg. Ugyanakkor ezeken viadalokon a lányok valamennyi közvetlen riválisukat legyőzték, és egy alkalommal, a franciák ellen alaposan borították azt az említett papírformát. 

Így került végül közelségbe az a bizonyos kvóta, melyhez azért az is kellett, hogy a kazanyi csapatversenyen legjobbjukat nélkülöző franciák a 3. helyért legyőzzék a lengyeleket. Ha a gallok nyernek, mi utazunk – ha nem, akkor a lengyelek. Az utolsó asszó előtt 40:36-ra vezettek a lengyelek, amikor bizonyos Pauline Ranvier felment a pástra, és pillanatok alatt fordított egy 9:1-gyel. Azt pedig nem is igazán értette a francia hölgy, hogy ezzel miért kerget eufóriába egy maroknyi boldog magyart… 

A kép a St. Maur-i Világkupán készült, amikor negyedik helyével nagyot lépett Tokió felé a női tőrcsapat.

Fentieket három bekezdésben foglaltuk össze. Ám rengeteg munka, fáradság és izzadság volt abban, hogy a reménytelennek tűnő helyzetből végül odaért Feczer Viktor vezetőedző csapata. Kreiss Fanni egyértelmű vezéregyéniséggé nőtte ki magát, Pásztor Flóra remek csapatemberré vált, Kondricz Kata pedig a korábbiaknál lényegesen kiegyensúlyozottabban és jobban vívott. Emellett a csapategység is tökéletesen működött. Mindez vezethetett ahhoz, hogy Peking után 13 évvel, ismét Ázsiában szerepeljen olimpián magyar női tőrválogatott. Éppen Tokióban, ahol 1960-ban, 51 éve első, és eddigi egyedüli csapataranyérmét szerezte a női szakág, éppen a Rejtő Ildikó és Dömölky Lídia által vezérelt tőrcsapat révén… Mindezek után nézzük a 2021-es mezőnyt, és játsszunk kicsit az esélyekkel! 

A kazani siker után nagy volt az öröm.

A résztvevők a világranglistás besorolás rendjében: Orosz Csapat (1. a világranglistán), Olaszország (2.), Franciaország (3.), Egyesült Államok (4.), Japán (5.), Kanada (6.), Magyarország (7.), Egyiptom (15.). Ezek alapján az “ágrajz” a következőképpen fest a negyeddöntőtől: Orosz Csapat-Egyiptom, Japán-Egyesült Államok, Franciaország-Kanada, Magyarország-Olaszország.

A magyar csapat Kreiss Fanni, Pásztor Flóra, Kondricz Kata összeállításban kezdi meg a versenyt, míg tartalékként Mohamed Aida vethető be. Miként látszik, a képlet rendkívül egyszerű, egyben bonyolult. A négy közé jutáshoz hatalmas bravúrra lenne szükség. Az ellenfél ugyanis az az olasz válogatott, amely az elmúlt évtizedekben mindig kiemelkedett a női tőrvívás mezőnyéből. Nézzük szokásos “minimérlegünket” az itáliaiakkal szemben a riói olimpia óta – még ha nem is túl örömteli a lista…

A magyar női tőr válogatott. Mohamed Aida, Lupkovics Dóra, Kondricz Kata, Feczer Viktor vezetőedző, Pásztor Flóra, Kreiss Fanni.

2016. november 6., St. Maur, Vk: Magyarország-Olaszország 43:45.

2017. január 15., Algír, Vk: Magyarország-Olaszország 28:45.

2018. november 25., Algír, Vk: Magyarország-Olaszország 36:43.

2019. december 15., St. Maur, Vk: Magyarország-Olaszország 28:45. 

2020. január 12., Katowice, Vk: Magyarország-Olaszország 36:45.

2020. február 23., Kazan, Vk: Magyarország-Olaszország 13:45.

A mérleg elég egyértelmű, mégis kijelenthető, a meccs messze nem ennyire “országos egyes”. Egyfelől az utolsó meccs eredményéből semmiféle következtetést nem lehet levonni, akkor a mieink csak a kvalifikációval voltak elfoglalva. Másfelől a legutóbbi csapatverseny óta eltelt csaknem másfél év, és reményeink szerint az a rengeteg munka, amit a lányok azóta elvégeztek, kamatozni fog. Harmadrészt pedig az olaszok elvesztették egyik legjobbjukat, Elisa di Franciscát. Az egyéni olimpiai bajnok nem várta meg az egyéves halasztást, és a gyermekszülést választotta Tokió helyett. 

Természetesen az itáliaiak így is bombaerősek. Alice Volpi (4. a világranglistán), Arianna Errigo (6.), Martina Batini (21.) összeállításban kezdenek majd, míg nálunk Fanni a legmagasabban rangsorolt vívó a 20. helyével. Ez is igazolja, hogy esélyesebbek az olaszok, de korántsem annyival, mint a fenti számsorok alapján gondolhatnánk. Errigo 33, Batini 32 éves, mindketten voltak már jobbak a jelenleginél. Azt persze, nemzetközi versenyek hiányában nem nagyon lehet megítélni, hogy hol tartanak a mieink, ám abban őszintén bízhatunk, hogy az ő útjuk felfelé tart. Flóra és Kata egyaránt 22 esztendős, Fanni pedig ugyan 32, ám neki 4, Belgiumban töltött év gyakorlatilag kiesett a pályafutásából, az elmúlt három-négy esztendőben viszont folyamatosan halad apró lépésekkel előre. 

Mohamed Aida és Kreiss Fanni újpesti klubtársakként lesznek ott Tokióban.

Úgyhogy egyáltalán nem lefutott az ügy, és természetesen így vélekedik minderről Feczer Viktor is, ám mielőtt a vezetőedzőt idézzük, nézzük a lehetséges olimpiai folytatást. Az “álomverzióban” az elődöntőben vélhetően a franciák következnének. Nem verhetetlenek, olyannyira nem, hogy a már emlegetett, 2019-es St. Maur-i Vk-n hazai páston sikerült őket legyőzni… Na, de ez már az “álmok álma” verzió lenne, lássuk a további utunkat egy esetleges negyedöntős vereség esetén. A francia-kanadai meccs vesztese, tehát vélhetően Kanada következhet ebben az esetben az 5-8. helyért. Budapesten, a vb-n éppen az észak-amerikaiak ellen szenvedtünk kellemetlen vereséget a nyolcaddöntőben, ám azóta már többször is visszavágtunk. Éles meccs lenne, ám reális az esély a győzelemre. Az utolsó helyosztó természetesen megtippelhetetlen, nem is vállalkozunk rá. Maradjunk annyiban, hogy bármi megtörténhet, az éremszerzés sem lehetetlen küldetés, de lehet belőle hetedik helyezés is. 

Mi természetesen csak szurkolni tudunk az előbbiért, a hölgyek viszont tesznek érte, méghozzá rengeteget. Minderről Feczer Viktor vezetőedző számolt be honlapunknak. 

“Egyet bizton állíthatok: ezek a lányok mindent megtettek és megtesznek a jó szereplésért. Rengeteget dolgozunk, az olimpiai felkészülés befejezése Tatához és Budapesthez köthető, de amiről beszélek, az egy másfél éves ‘hosszú folyamat’, aminek biztosan lesz eredménye. Persze, Tokióban nagyon nehéz feladatunk lesz. Nem dugjuk a fejünket a homokba, egyértelmű, hogy az olaszok az esélyesebbek. De igenis hiszünk abban, hogy meglephetjük őket. Fizikálisan abszolút rendben vagyunk, és ha a koncentráció is százszázalékos lesz, akkor jó meccset fogunk vívni. Régóta tudjuk, hogy velük találkozunk, de a speciális, személyre szabott videózásokat, elemzéseket mostanában kezdtük el, hiszen a formát július végére kell kihegyezni. Nagyon szeretnénk bizonyítani. A lányok abszolút megérdemelnének egy bravúrt, és a tőr szakágra is ráférne egy látványos siker. Egy biztos: mindent kiteszünk a pástra, az utolsó pillanatig küzdünk majd a győzelemért. Ne feledjük, az elmúlt időszakban olyan csapatokat előztünk meg, amelyeket korábban elénk rangsoroltak. Gondolok itt Németországra, Korára, Lengyelországra és Kínára. Most szeretnénk megtenni a következő lépést előre…”

A női tőrözők csapatversenyét július 29-én rendezik a Makuhari Messe csarnokában, hajrá, magyarok!

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Dánielfy Gergő és Kocsis Alexandra a két Sztárvívó

Nagyszerű hangulatban zajlott a SztárVívás a Ludovika Arénában. A férfiaknál Dánielfy Gergő, a nőknél Kocsis Alexandra lett a vívósztár. Gratulálunk!

Országos bajnokság – világklasszisokkal

Új időpontban, új helyszínen, ám ha lehetséges, még nagyobb tétért zajlik majd péntektől vasárnapig az országos bajnokság a Ludovika Arénán.

Magyarokkal kezdődik a világranglista

Koch Máté az első, Siklósi Gergely a második helyen áll a párbajtőr világranglistán! Ilyen sem volt magyar részről évtizedek óta!

Jön a Sztárvívás!

Következik a “Sztárok a páston”! A Ludovika Arénában csütörtökön délután fél 6-tól következik a sztárok versenye – az országos bajnokság előestéjén.

A válogatás szabályai

A hétvégi országos bajnokság után következő elnökségi ülésen véglegesítik a magyar válogatottat az Európa-bajnokságra, illetve az olimpiára. Ennek folyamatáról írunk.

Élő eredmények

Közelgő események