Teljes tarolás női kardban

okt 9, 2022 | Archív, Hírek

A csapatgyőzelem után egyéniben is taroltak a hölgyek a gödöllői kadet kard európai körversenyen. Domonkos Emese arany-, Szabó Polli bronzérmet nyert, Kónya Csenge 5. lett - miként a férfi kardcsapat.

Szombaton a csapatversenyben győztek le mindenkit jelentős különbséggel női kardozóink, vasárnap egyéniben bizonyították azt, hogy ebben a korosztályban is a legjobbak közé tartoznak – miként juniorban és felnőttben. Ám mielőtt a kadet hölgyeket méltatnánk, tegyük azt a rendezőkkel, a gödöllőiek ugyanis remekül megszervezték az eseményt. Ebben főszerepet játszott bizonyos Gémesi Csanád, akit természetesen a pástról ismerünk jobban, világbajnoki ezüstérmes és olimpiai bronzérmes kardozónk ezúttal házigazdaként dolgozott az eseményen. 

Gémesi Csanád ezúttal a gödöllői szervező csapatot vezette, de hamarosan ismét a vívásra koncentrál.

“Hivatalosan az új csarnokunkat működtető kft. ügyvezetője vagyok, de én inkább mindenesként dolgozom, a gödöllői vívásért bármit szívesen megteszek, most a szervezésben segítettem. Az új csarnokunkba tavaly decemberben költöztünk be, de a hivatalos avató jövő szombaton lesz. Mára teljesen ‘belaktuk’, nagyon szeretjük. Most közel hatszáz vendég érkezett, Gödöllőn nem is tudtunk mindenkit elszállásolni, örülök, hogy ilyen népszerű a verseny. No meg annak is, hogy ilyen jól szerepelnek a magyarok” – nyilatkozta honlapunknak Gémesi Csanád. A válogatott kardvívó azt is elmondta, hogy szeptember eleje óta készül az új szezonra, már iskolázik és asszózik, utóbbit még csak finoman… A novemberi, szezonnyitó algíri Világkupán viszont már ott lesz, elvégre közeledik az olimpiai kvalifikáció kezdete…

Három a kislány: Kónya Csenge, Domonkos Emese és Szabó Polli.

Na de térjünk vissza kadet hölgyeinkhez, akik szombat után vasárnap is kivágták a rezet. Hárman is bejutottak a nyolcas döntőbe, ráadásul közülük ketten nem vívtak a szombaton első helyen végzett csapatban, azaz igen széles a “merítés” a fegyvernemben. Szabó Polli alig tizenöt esztendősen, kiskadetként nyert egy nagyon fényesen csillogó bronzérmet, amivel rögtön be is jelentkezett a válogatottságra, elvégre a ranglista második helyére ugrott. Az ötödik helyen pedig az a Svédországban élő és tanuló Kónya Csenge végzett, aki tavaly ugyanitt meglepetésre nyert aranyérmet. 

A Vasas vívója a román Covaliut győzte le a döntőben.

Most nem tudott ismételni, ám mentségére legyen szólva: magyar riválistól, a későbbi első helyezettől szenvedett vereséget… Méghozzá attól a Domonkos Emesétől, aki tagja volt a márciusi kadet Európa-bajnok kardcsapatnak, akkor annak legfiatalabbjaként. Sárközi Gergely vasasos tanítványa éppen Csengével vívta legszorosabb direkt kieséses asszóját – egy 15:11-et. Ami azért sok mindent elmond Emese vasárnapi dominanciájáról… A döntőben egyébként azt a román Covaliut győzte le 15:10-re, akinek édesapja a 2000-es sydneyi olimpia egyéni aranyérmese. 

Domonkos Emese gödöllői aranyöröme.

“Eddigi legjobb eredményem egy bronzérem volt az európai körversenyeken, úgyhogy ebben a szezonban reménykedtem a jó szereplésben, és nagyon boldog vagyok, hogy összejött. A csoportkörben volt egy vereségem, ráadásul kiment az ujjam, rögzíteni kellett. Ám lehet, hogy éppen ez segített, mivel ezt követően nem erőből, hanem taktikusan próbáltam vívni. Nagyon várom a szezon folytatását.” – nyilatkozta győzelmét követően honlapunknak Domonkos Emese. 

Kadet férfi kardcsapatunk ötödik helyen végzett a gödöllői körversenyen.

Női kardozóink remekeltek a hétvégén, gratulálunk valamennyi versenyzőnek, mesternek és Kovács Laura válogatott edzőnek. Férfi kardcsapatunk azzal a négy vívóval (Berkeszi Dániel, Drobni Botond, Monori Mátyás, Vajda Oszkár) lépett pástra, akik szombaton a legjobban szerepeltek az egyéni versenyen. A spanyolok szoros és a britek magabiztos legyőzése után a negyeddöntőben Romániától 45:33-as vereséget szenvedett a kvartett, amely ezzel az ötödik helyen végzett. 

Eredmények. Kadet női kard egyéni európai körverseny, 204 induló, Gödöllő. A legjobb 32 közé jutásért: Kónya-Kis 15:6, Domonkos-Cermen (török) 15:10, Gömöri-Elmiladi (török) 15:14, Felföldi-Hacaku (görög) 15:9, Csonka-Horváth 15:9, Szabó-Neuner (német) 15:13, Tóth-Likaj (olasz) 15:13, Szabados-Kuvajeva (grúz) 15:12, Bánhegyi-Benciu (román) 10:15, Gondos-Borelli (olasz) 7:15, Ocskó-Covaliu (román) 9:15, Tóth-Horpáci-Georgijeva (bolgár) 5:15, Steinbacher-D’Orazi (olasz) 4:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Kónya-Benciu (román) 15:9, Domonkos-Kurzawa (német) 15:10, Csonka-Waslewska (lengyel) 15:4, Szabó-Sezille (brit) 15:10, Tóth-Szabados 15:7, Gömöri-Demirkol (török) 14:15, Felföldi-Duvan (török) 9:15.

Nyolcaddöntő: Kónya-Butum (török) 15:5, Domonkos-D’Orazi (olasz) 15:9, Szabó-Csonka 15:11, Tóth-Hofman (lengyel) 12:15.

Negyeddöntő: Domonkos-Kónya 15:11, Szabó-Hofman (lengyel) 15:7.

Elődöntő: Domonkos-Wojcik (lengyel) 15:10, Szabó-Covaliu (román) 6:15.

Döntő: Domonkos-Covaliu (román) 15:10.

Végeredmény: 1. Domonkos Emese (edző: Sárközi Gergely, válogatott edző: Kovács Laura), 2. Amalia Covaliu (román), 3. Szabó Polli (edző: Fröhlich Péter, Ravasz Etele, válogatott edző: Kovács Laura) és Gabriela Wajcik (lengyel), 5. Kónya Csenge (edző: Kónya Balázs, Dávid László, válogatott edző: Kovács Laura), …9. Csonka Dorottya, …13. Tóth Nadin, …26. Gömöri Gréta, 27. Szabados Hanna, …32. Felföldi Szonja, …38. Bánhegyi Réka, …49. Tóth-Horpáci Lili, …51. Steinbacher Julianna, …53. Gondos Petra, 54. Ocskó Liliána, …56. Kis Abigél, …58. Horváth Emma.

Kadet férfi kardcsapat európai körverseny, 39 induló, Gödöllő. A legjobb 32 közé jutásért: Magyarország 3-Magyarország 5 45:35, Magyarország 4-Nagy Britannia 3 34:45, Magyarország/Gödöllő vegyes-Spanyolország 29:45.

A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Spanyolország 45:41, Magyarország 3-Ukrajna 40:45.

Nyolcaddöntő: Magyarország-Nagy-Britannia 45:32.

Negyeddöntő: Magyarország-Románia 33:45.

Végeredmény: 1. Lengyelország, 2. Románia, 3. Olaszország, …5. Magyarország (Berkeszi Dániel, Drobni Botond, Monori Mátyás, Vajda Oszkár), …29. Magyarország 3 (Kerekes Zalán, Marczis Márk, Szűcs Emánuel, Tóth Robin), …35. Magyarország 4 (Erdőközi Zsombor, Lovell Tamás, Sonjic Benedek, Vigh Botond), …37. Magyarország 5 (Genzelmann Erik, Godó Vilmos, Márton Ádám, Mikuska Péter) és Magyarország/Gödöllő vegyes (Kántor Levente, Latham Gáspár, Trukhmanov Márk).

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Tovább tart a böjt

Keresztes Ádám szerepelt a legjobban a magyarok közül a kadet és junior világbajnokság junior párbajtőr egyéni versenyszámában. A tatai vívó nyolcaddöntőig jutott.

Közgyűlés következik

Május 17-én tartja a Magyar Vívó Szövetség az évi rendes, egyben tisztújító közgyűlését a Magyar Sport Házában.

Ötödik a férfi, 12. a női tőrcsapat

A rijádi korosztályos világbajnokság tőr számának zárónapján a férfi csapat az 5., a női a 12. helyen végzett – következnek a párbajtőrözők. Hajrá, magyarok!

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Élő eredmények

Közelgő események