Teljes tatai tarolás

nov 7, 2021 | Hírek

Kun Anna egy éve után vesztette el hazai veretlenségét, ám nem bánkódott. 2. lett úgy, hogy klubtársától, a tatai Büki Lilitől kapott ki a párbajtőr Mk-n. Harmadik Borsody Emma és a svéd Fransson lett

Ismét a Hungexpo E pavilonjába költözött vasárnap a párbajtőr fegyvernem, ezúttal a nők Magyarkupa-fordulóját, egyben válogató versenyét rendezték. A felnőtt nemzetközi mezőnyben az elmúlt években egyedüliként klasszis teljesítményt nyújtó magyar vívó, a riói olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese volt az egyedüli rangos hiányzója az eseménynek. Vele kapcsolatosan edzője, Peterdi András, a következőket nyilatkozta: “Emese komolynak mondható sérülést szenvedett a közelmúltban, saját maga rakta vissza a helyére kifordult bokáját… A fizikai felkészülést azóta már újra elkezdte, de a két hét múlva sorra kerülő tallinni Világkupa-indulás még nem kerülhet szóba. A december közepi országos bajnokság viszont igen. Reményeim szerint a nyári világbajnoki részvétel is szerepel Emese tervei között, de ezzel kapcsolatosan természetesen ő mondja majd ki a végső szót.”

Kun Anna (jobbra) találata a Muhari Eszter elleni, negyeddöntős "rangadón".

A rendkívül ígéretes utánpótlás, telis-tele korosztályos világbajnoki érmessel, valamint az utóbbi időben idehaza gyakorlatilag verhetetlennek bizonyuló Kun Annával az élen viszont természetesen ott volt a mezőnyben. A két, első számú esélyes, a már említett tatai vívó, valamint a kadet világbajnok Muhari Eszter viszont már a negyeddöntőben összekerült, így csak az egyikük folytathatta. Az egész asszót Anna irányította, igaz, Eszti többször is egyenlített, de többre ezúttal nem futotta, a színvonalas presztízscsatát Kun Anna nyerte 15:12-re. A svéd Fransson elleni elődöntő az égvilágon semmi gondot nem jelentett a számára, így sorozatban hetedik hazai versenyén is fináléba jutott. A korábbi hatból ötöt be is húzott, most klubtársával, Büki Lilivel került szembe. Kettejük mestere, Plásztán Attila pedig már a döntő előtt elégedetten dőlhetett hátra – garantált volt az arany-ezüst kombó. 

Büki Lili (balra) egész nap ellenállhatatlanul vívott.

Lili, a 19 éves junior Európa-bajnoki ezüstérmes tanítványa egész nap remekelt. A veretlen csoportkörét követően az elődöntőben vívta a legszorosabb asszóját, egy 15:12-t Borsody Emma ellen. Aztán a döntő egy 15:9-t hozott, méghozzá Büki Lili javára. A tatai tehetség gyakorlatilag végig vezetve nyert, ám ez volt az a kivételes szituáció, amikor a vesztes sem volt különösebben szomorú az elvesztett finálét követően. “Egyik szemem azért sír, de a másik nevet. Egyéves hazai veretlenségemet veszítettem el, amit természetesen bánok. De ha már így alakult, akkor örülök, hogy éppen Lili vetett véget mindennek. Jöhetnek az új célok, várom a tallinni Világkupát.” – mondta Kun Anna. 

Bajnoki mosoly: Büki Lili öröme a győztes tust követően.

Az ifjú bajnoknő, Büki Lili pedig így foglalta össze a versenynapot: “Ez a mai nap teljesen rendben volt. Végig élveztem a vívást, és szinte mindent meg tudtam csinálni, amit elterveztem. Az pedig külön bónusz volt, hogy az első helyért Annával vívhattam. Nagyon várom már a nemzetközi versenyeket, remélem, idén még felnőtt és junior Világkupán is pástra léphetek.”

Eredmények. Női párbajtőr Magyar Kupa, Hungexpo, 93 induló. Végeredmény: 1. Büki Lili (Tata, edző: Plásztán Attila), 2. Kun Anna (Tata), 3. Emma Fransson (svéd) és Borsody Emma (BVSC), 5. Muhari Eszter (Honvéd), 6. Kardos Edina (Vasas), 7. Nagy Kinga (Diósgyőr), 8. Ludman-Mihály Kata (Békessy Debrecen). A döntőben: Büki-Kun 15:9.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események