Torino GP: négyen a hatvannégyben

febr 8, 2019 | Hírek

Mohamed Aida a csoportkör után, míg Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra és Kókai Csilla a direkt kieséses folytatást követően jutott a vasárnapi, 64-es főtáblára a torinói női tőr Grand Prix-n.

Mohamed Aida rutinból megoldotta. Negyvenkét éves klasszisunk a torinói Grand Prix, azaz a szezon talán legerősebb egyéni versenyének csoportkörét követően öt győzelemmel, és kimagasló tusaránnyal közvetlenül a 64-es főtáblára jutott. Nem egy világraszóló siker ez, persze, ám, hogy milyen göröngyös néha a direkt kieséses folytatásból eljutni ugyanide, arra ismét példa volt az olaszországi szuperverseny… 

Itt van például Pásztor Flóra esete. Sérülés után visszatérő tehetségünket egészen kevés választotta el attól, hogy kövesse Aidát, ám a csoportkör után éppen kicsúszott a közvetlen továbbjutók közül. Majd forulója után várt közel négy órát, hogy ismét pástra lépjen, és simán, 15:4-re kikapott a 64-ért a francia Brot-tól… Nézzük a többieket. A fordulóból egyedül Orosházi Csilla búcsúzott, majd Mesteri Viki és Pöltz Anna volt az, aki nem jutott a 96 közé. 

"Nagytotál" a torinói tőr Grand Prix helyszínéről.

A további hat magyarnak egy asszót kellett nyerni a főtábláért, és ötven százalékos mérleggel zártunk… Flóráról már szó esett, kortársa, a már felnőtt válogatott Kondricz Kata sem járt jobban, az olasz Cammillettitől szenvedett 15:7-es vereséget. Ugyancsak búcsúzott Zámbó-Gólya Fruzsina, ő a lengyel Marta Lyczbinskától kapott ki 15:4-re. És akkor jöjjenek a jó hírek! Hazai ranglistaegyesünk, Kreiss Fanni egy elképesztősen sima 15:4-gyel abszolválta a napot a kínai Vu ellenében, válogatott társa, Lupkovics Dóri pedig a Párizsban készülő kolumbiai Van Erven Garciát verte 15:10-re. A fiatalságot Kókai Csilla képviseli majd a főtáblán, első éves felnőttünk, junior vb-bronzérmesünk karrierje során először jutott felnőtt Vk-n főtáblára, miután 15:8-ra győzött a török Karamete ellen.

A torinói tőr Grand Prix szombaton a férfiak selejtezőivel folytatódik, a négy magyar hölgy a vasárnapi főtáblán lép ismét pástra a 64 között. Az bizonyos, hogy lesz tőrözőnk a 32 között, Kreiss Fanni és Mohamed Aida ugyanis összekerült egymással. Hogy ez jó hír, vagy sem, azt mindenki döntse el maga… Ami viszont bizonyos: hajrá, magyarok!

Eredmények. Női tőr egyéni Grand Prix, Torino, 170 induló. A csoportmérkőzéseken: Mohamed Aida 5 győzelem/1 vereség (a legjobb 64 közé jutott), Pásztor Flóra 5/1, Kreiss Fanni 5/1, Lupkovics Dóra 5/1, Kondricz Kata 4/2, Zámbó-Gólya Fruzsina 4/2, Kókai Csilla 3/3, Mesteri Viktória 3/3, Pöltz Anna 3/3 (továbbjutottak), Orosházi Csilla 0/6 (kiesett).

A legjobb 96 közé jutásért: Kókai-Kuracsi (japán) 15:6, Mesteri-Nisioka (japán) 10:15, Pöltz-Devore (amerikai) 3:15.

A legjobb 64 közé jutásért: Kókai-Karamete (török) 15:8, Lupkovics-Van Erven Garcia (kolumbiai) 15:10, Kreiss-Vu (kínai) 15:4, Kondricz-Cammilletti (olasz) 7:15, Zámbó-Gólya-M. Lyczbinska (lengyel) 4:15, Pásztor-Brot (francia) 4:15.

Vasárnap a legjobb 32 közé jutásért: Mohamed-Kreiss, Lupkovics-Goldie (kanadai), Kókai-Harvey (kanadai).

Kapcsolódó hírek

Törökbálintra megy a roadshow

Törökbálint lesz az újabb, immáron negyedik állomása az “Aranyos lányok, aranyos fiúk” roadshow-nak. A vendég két, milánói világbajnok kardozó, Gémesi Csanád és Szatmári András lesz.

Nemzetközi szinten is belevágunk

Egy héttel a hazai rajt után a nemzetközi pástokon is megkezdődik a 2023/24-es válogatási szezon. A szlovákiai Somorján, női tőr európai kadet körversenyen szerepelnek a korosztály legjobbjai.

Kósa Miklós és Szilágyi Áron elismerése

A Nemzetközi Vívó Szövetség éves rangsorában Kósa Miklós második egymást követő évben végzett a második helyen, gratulálunk! Szilágyi Áron pedig bekerült a Hírességek Csarnokába, ugyancsak gratulálunk!

Világbajnokságra készülnek a kerekesszékesek

Október 3. és 8. között, az olaszországi Terniben rendeznek paralimpiai kvalifikációs, kerekesszékes világbajnokságot. Négy év után indulhatnak újra vb-n vívóink, Nagy József beszél a részletekről.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM