Újabb érmek – négy aranynál tartanak a kadetok az Eb-n!

febr 23, 2023 | Hírek

Tovább folytatja remek szereplését a magyar válogatott a tallinni korosztályos Európa-bajnokságon. A férfi párbajtőrözők arany-, a női kardozók ezüst-, a női tőrözők bronzérmet nyertek, gratulálunk!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Ha egyszer egy üzlet beindul…! Minden elképzelést felülmúl a magyarok eddigi szereplése a tallinni kadet Európa-bajnokságon. A csütörtöki termés: minden éremből egy! Egy arany, egy ezüst és egy bronz a csapatversenyeken, és ezzel a korosztály zárónapja előtt 4 arany-, 1 ezüst és 3 bronzéremmel vezeti Magyarország az éremtáblázatot. 

Az éppen soros aranyérmek sorát ezen az estén férfi párbajtőrcsapatunk szállította. A Balázs Bence, Horváth Márk, Király Mátyás, Pelle Domonkos összeállítású válogatott olyan fölénnyel szerezte meg az első helyet, ami ebben a fegyvernemben teljesen szokatlan! A legszorosabb meccs az izraeliek elleni, 45:38-as negyeddöntő volt, ám ott is csak a végére lett ennyire “szoros” az eredmény. Előtte egy 45:27-et, utána egy 45:34-et, majd egy 45:32-t osztottak ki a fiúk az ellenfeleknek. A szenvedő fél az elődöntőben Lengyelország, a döntőben pedig Olaszország volt. Márpedig itáliai csapatot Eb-döntőben ilyen különbséggel legyőzni, az függetlenül a fegyvernemtől és a korosztálytól mindig igen komoly teljesítmény. Úgyhogy le a kalappal a kadetok és a mesterek előtt, a fegyvernem ismét remekül teljesített. 

Kadet Európa-bajnokok, amikor közösen örülnek…

A válogatott edzője, Peterdi András miután kiosztotta és bezsebelte a gratulációkat, így nyilatkozott honlapunknak. “Azért számomra egyáltalán nem tűnt olyan simának a verseny, többször is felment a vérnyomásom… Ugyanakkor jár a dicséret a fiúknak, mert mindannyian nagyon szépen teljesítettek. Az éremben bíztam azért az Európa-bajnokág előtt, elvégre két körversenyen is nyerni tudtunk, annak pedig természetesen nagyon örülök hogy arany lett belőle. A tavalyi ezüstünket sikerült tovább fényesíteni, még egyszer gratulálok a fiúknak és edző kollégáimnak!”

És, ha okkal dicsértük férfi párbajtőrözőinket korábban, akkor tegyük ezt meg a női kard szakággal kapcsolatosan is, elvégre egyéniben egy aranyat, csapatban egy ezüstöt tettek hozzá az éremterméshez. Igaz ez akkor is, ha végül a Románia ellen 45:40-re elvesztett döntőt követően a csapat környékén egyetlen vidám arcot sem fedezhettünk fel… Kezdjük azonban azzal, hogy kétség sem férhetett a nap folyamán a Csonka Dorottya, Domonkos Emese, Kónya Csenge, Tóth Nadin összeállítású kvartett fináléba jutásához. A mieink egy 45:12-vel, majd egy 45:20-as negyeddöntővel nyitottak, sőt, a Lengyelország elleni, 45:34-gyel végződő elődöntő során sem kellett lerágni a körmünket az izgalomtól – szerencsére. Ezt követte a nap végén a románok elleni finálé, amelynek középső két asszójában kaptunk egy 1:12-t – ez fordította meg a meccset. Két tusra egyszer még sikerült zárkózni, de a vége a fentebb említett 40:45 lett. 

Ezüstérmesek mosolya, középen a "kabalavalamivel".

Kovács Laura válogatott edző sem volt mosolygós kedvében a döntőt követően. “Igen, az igaz, hogy az arany és az ezüst jó eredménynek számít, én is így értékelem, de szerettünk volna csapatban is nyerni, a korosztálytól búcsúzók megérdemeltek volna egy aranyat. A középső hullámvölgy után sikerült felállnunk, de a fordításban sérülés, illetve – fogalmazzunk úgy – külső körülmény is megakadályozott bennünket mindebben. Szokták mondani, hogy másnap már fogunk örülni ennek az ezüstéremnek, de én ezt most nem így gondolom…”

Olyan szinten el vagyunk kényeztetve a kadet Európa-bajnokság eredményeivel, hogy az alábbi mondat is megállja a helyét – legkevésbé eredményes csapatunk is bronzérmet nyert csütörtökön… Természetesen a “legkevésbé eredményes” kitételt kéretik abszolút idézőjelbe tenni, elvégre a harmadik helyezés nagyon szép sikernek számít a Badár Szonja, Kollár Anna, Papp Jázmin, Sperka Jázmin összeállítású csapattól! A nyolcaddöntőben Románia legyőzéséhez nem férhetett kétség (35:28), ezt követően viszont a németekkel nagy csatát vívtak a magyarok, végül 45:41-re nyertünk. Az elődöntő nem sikerült a lengyelek ellen, 24:45 lett a vége. Tán jót tett, hogy ezt követően kisebb szünet következett a versenyen, ugyanis a hölgyeknek sikerült “újraépíteni önmagukat”. A franciákkal szembeni meccset szinte végig uralták a mieink, és az eredmény ugyan 44:41 lett, de a győzelem egy pillanatig sem forgott veszélyben. 

Így örült a bronzéremnek a női tőrcsapat.

Salamon Beatrix válogatott edző így foglalta össze a versenynapot: “Az egész szezonban nagyon jól szerepelt ez a csapat, és ezzel az éremmel sikerült megkoronázni a teljesítményt. A lengyeleket többször is sikerült már legyőznünk, ezúttal sajnos nem. Az viszont kifejezetten dicséretes, hogy talpra tudtunk állni, jelen körülmények között ez a bronzérem nagyon értékes a számomra. Már csak azért is, mert ebben a korosztályban hosszú évek óta nem szereztünk Európa-bajnoki érmet női tőrben.”

Eredmények. Kadet Európa-bajnokság, Tallinn. 

Férfi párbajtőrcsapat, 24 ország. Nyolcaddöntő: Magyarország-Észtország 45:27 (Pelle +7, Horváth +5, Király +4, Balázs +2).

Negyeddöntő: Magyarország-Izrael 45:38 (Pelle +5, Horváth +4, Balázs 0, Király -2).

Elődöntő: Magyarország-Lengyelország 45:34 (Pelle +4, Horváth +4, Balázs +3).

Döntő: Magyarország-Olaszország 45:32 (Pelle +9, Horváth +7, Balázs -3).

Végeredmény: 1. Magyarország (Balázs Bence, Horváth Márk, Király Mátyás, Pelle Domonkos, válogatott edző: Peterdi András, edzők: Beszédes Zoltán, Kovács Attila, Eitner Kinga, László István, Peterdi András), 2. Olaszország, 3. Nagy-Britannia.

Női tőrcsapat, 16 ország. Nyolcaddöntő: Magyarország-Románia 35:28 (Kollár +7, Sperka +3, Badár +2, Papp -5).

Negyeddöntő: Magyarország-Németország 45:41 (Papp +4, Kollár +3, Sperka +3, Badár -6).

Elődöntő: Magyarország-Lengyelország 24:45 (Papp +1, Sperka -5, Badár -8, Kollár -9).

A 3. helyért: Magyarország-Franciaország 44:41 (Papp+9, Kollár +1, Badár -7).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Lengyelország, 3. Magyarország (Badár Szonja, Kollár Anna, Papp Jázmin, Sperka Jázmin, válogatott edző: Salamon Beatrix, edzők: Gombola András, Szilasy Bence, Beliczay Sándor, Magyary Ágnes, Marco Goncalves).

Női kardcsapat, 15 ország. Nyolcaddöntő: Magyarország-Izrael 45:12 (Domonkos +13, Csonka +9, Tóth +6, Kónya +5).

Negyeddöntő: Magyarország-Németország 45:20 (Tóth +10, Domonkos +9, Kónya +6).

Elődöntő: Magyarország-Lengyelország 45:34 (Kónya +5, Tóth +3, Domonkos +3).

Döntő: Magyarország-Románia 40:45 (Tóth +4, Domonkos +1, Csonka -4, Kónya -6).

Végeredmény: 1. Románia, 2. Magyarország (Csonka Dorottya, Domonkos Emese, Kónya Csenge, Tóth Nadin, válogatott edző: Kovács Laura, edzők: Kósa Miklós, Sárközi Gergely, Dávid László, Kónya Balázs, Varga József), 3. Olaszország.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események