Újabb hétvégi csúcs

febr 7, 2019 | Hírek

Laza kis hétvége jön. Férfi és női tőr Grand Prix, férfi és női párbajtőr egyéni és csapat Világkupa, junior női kard Világkupa, négy fegyvernemben kadet európai körverseny, és egy junior Magyar Kupa…

A 2018/19-es vívószezon talán legforgalmasabb hétvégéje előtt állunk. A versenynaptár átalakításának köszönhetően ugyanis ez az időszak rettentően besűrűsödött, a kadetok és a juniorok még, a felnőttek már teljes üzemmódban versenyeznek, és ez kontinentális, mi több, azon is átmutató versenydömpinget eredményez. Lássuk, kiknek szurkolhatunk péntektől vasárnapig, korosztályról korsztályra. 

A legrangosabb versenye a hétvégének a torinói tőr Grand Prix, melyet péntektől vasárnapig rendeznek. Az első nap a női selejtezőké, a második a férfiaké, vasárnap pedig a 64-es főtáblát és a döntőket rendezik mindkét szakágban. Mondani sem kell, a mezőny bombaerős, és bizony, a forgatókönyvben a főszerepeket nem nekünk szánják – ám hátha sikerül átírnunk a tervezetet. Magyar részről is a legjobbak lépnek pástra, nyolc férfi, és tíz hölgy állhat helyt, élén Dósa Danival, Kreiss Fannival és Mohamed Aidával

A vancouveri Oval Arenában rendezik a férfi párbajtőr Vk-t. A csarnokot a 2010-es téli olimpiára építették.

Rangban a Grand Prix-verseny mögött szerepel, ám számunkra talán még nagyobb a jelentősége a péntektől vasárnapi tartó párbajtőr egyéni és csapat Világkupa-versenyeknek. Az a furcsa eset állt elő, hogy ezúttal a női viadal a népesebb. Ez, persze, a helyszínekkel magyarázható. Na, nem mintha Vancouver nem lenne népszerű célpont, ám azért Barcelona európai szemmel nézve valamivel könnyebben és olcsóbban elérhető. Márpedig a hölgyek a katalán fővárosban versengenek, és ezúttal is az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese nélkül kell helytállnia a maximális létszámú, 12 magyarnak a 283 fős (figyelem, fegyvernemi Guinness-rekord!) mezőnyben. A Csendes-óceán partján fekvő kanadai városban a férfiak mérik össze erejüket, az öt magyar párbajtőröző (Bányai Zsombor, Berta Dániel, Peterdi András, Rédli András, Somfai Péter) hétfő óta a helyszínen edzőtáborozik. A hangsúly majd a vasárnapi csapatversenyen lesz, mondjuk, a legutóbbi, heidenheimi Vk-ezüsttel ezúttal is kiegyeznénk…

A junior korosztályban a kardozók lesznek érdekeltek ezen a hétvégén. A nőkre Plovdivban vár vasárnap Világkupa-megmérettetetés. Pusztai Liza ezúttal nem indul, ám 12 magyar ott lesz a bolgár “vívófővárosban”, elvégre junior és kadet korosztályban is kiélezett csata folyik az Európa- és világbajnoki csapatba kerülésért. “Kicsiben” ugyanez igaz a férfiakra is, itthon ugyanis hazai junior Magyar Kupa-fordulóval folytatódik a válogatás. 

Végezetül, de korántsem utolsósorban a kadetokra is komoly feladatok várnak. Férfi és női párbajtőrben Krakkóban, az európai körversenyen vívják utolsó válogatójukat a február 22-én, Foggiában kezdődő Európa-bajnokság előtt. Felmentést egyedül a korosztályos Európa-bajnok Muhari Eszti kapott, ő ugyanis a felnőttek között próbál szerencsét Barcelonában. Tőrben két helyszínen, a férfiaknak Varsóban, a nőknek Szatmárnémetiben rendeznek európai körversenyt, magyar részről hasonló tétért. Itt Szemes Gergő és Mihályi Andor hiányzik majd, két legjobb kadet tőrözőnk már az Európa-bajnokságra készül. 

Végül az elmaradhatatlan zárszó: valamennyi helyszínen, hajrá, magyarok!

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Bronzérmes a férfi kardcsapat

Folytatta remek sorozatát a férfi kardcsapat! Szatmári András nélkül is érmet nyert, harmadik lett a madridi Világkupa-versenyen, gratulálunk!

Ezúttal 9. hely jutott férfi párbajtőrben

Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a kilencedik helyen végzett a párizsi Világkupán.

Elszalasztott esély – 9. hely

Majdnem olimpiai bajnokot vert, két párizsi indulót győzött le, mégis 9. lett a magyar női párbajtőr-válogatott a fujairahi csapat Világkupán.

Hetedik a női kardcsapat

Hetedik helyen végzett a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású női kardcsapat a plovdivi Világkupán.

Dani 16, Flóra 32, Dóra 64

Dósa Dani nyolcaddöntőig jutott a sanghaji tőr Grand Prix-n, másik olimpikonunk, Pásztor Flóra 32-ben, Lupkovics Dóra 64-ben búcsúzott.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM