Újabb két arany a kadet Eb-n!

febr 22, 2023 | Hírek

Negyed órán belül kétszer szólt a magyar himnusz Tallinnban! A kadet Európa-bajnokság második versenynapján férfi tőrben Rubin Mattia, férfi kardban Vajda Oszkár nyert aranyérmet, gratulálunk!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Két nap alatt három arany- és két bronzérem, itt tartunk két nap után -, és ebből két első helyezés született a tallinni kadet Európa-bajnokság második versenynapján! Ennek okán, nagyjából tizenöt percen belül, kétszer hallgathattuk végig a magyar himnuszt, ami azért a sportág sok, korábbi sikere ellenére sem nevezhető átlagos hétköznapnak – annak ellenére, hogy szerdán rendezték az eseményt…

Rubin Mattia ritkán örül, de akkor nagyon…

Az első “ünnepelt” Rubin Mattia volt, aki abban a fegyvernemben teremtett “hagyományt”, melyben ezt talán legkevésbé várhattuk. Férfi tőrben ugyanis tavaly, Újvidéken, hosszú idő után könyvelhetett el Eb-aranyérmet a szakág, akkor Budaházy Ambrus révén. Most pedig a zalaegerszegi színekben versenyző Rubin Mattia követte a remek példát! Fekete Gábor és Kárpáthy Krisztián tanítványa egész nap rendkívül meggyőzően vívott, némi túlzással élve megszúrni is alig tudták. A veretlen csoportkörét követően a legszorosabb asszója 15:12 volt a direkt kieséses szakaszban, ennyire győzte le a döntőben az izraeli Lembergert. Igazából izgulni is talán csak egyszer kellett érte, amikor a döntőben 8:11 volt az állás. Ám Mattia nem idegeskedett, hanem fordított… A mieink közül Gergely Zoltán és Zsögön Andor a nyolcaddöntőig jutott, Orovecz Gergely a direkt kiesés első körében búcsúzott. Az eredményhirdetést megelőzően Rubin Mattia így nyilatkozott honlapunknak. 

Rubin Mattia egész nap pontosan célzott…

“Titkon reménykedtem abban, hogy érmet fogok nyerni, de azért ebben az aranyéremben nem gondolkoztam… Reggel kicsit izgultam, de miután sikerült veretlenül zárnom a csoportkört, valamelyest felszabadultam. Amikor a francia ellenfelemet legyőztem, akkor éreztem azt: itt lehet esélyem, nagyon boldog vagyok, hogy végül ez sült ki belőle. Úgy érzem, amióta edzőt váltottam, felszabadultabb lettem a páston, ugyanakkor bátrabban merem az akcióimat is végrehajtani. Még bőven akad dolgom itt, Tallinnban, jöhet a csapat, és a juniorok között is indulok, remélem, lesz még okom az örömre.”

Az eredményhirdetésnél Kárpáthy Krisztián vette át az edzőnek járó elismerést, ezért mi a másik mestert, Fekete Gábort kérdeztük Mattiáról. “Egész nap egyben volt Mattia, és amikor a francia riválisát legyőzte a tizenhat közé jutásért, akkor arra gondoltam, hogy ebből bármi összejöhet. Hát végül ez lett belőle. Úgy érzem, Krisztiánnal nagyon jól tudunk közösen dolgozni, én is sokat utazom Pestre, és Mattia is gyakran jön le, akár egy hétre is Zalaegerszegre. Büszkék vagyunk rá, remekül vívott.”

Döntőbeli fordítást említettünk Mattiával kapcsolatosan, ám ezt is fokozni tudta néhány perccel később a nap utolsó fináléjában Vajda Oszkár. Férfi kardozónk ugyanis a román Cidu ellen 6:11-re állt, és innen adott zsinórban kilenc tust – megszerezve ezzel küldöttségünk harmadik aranyérmét. Persze, odáig el is kellett jutnia, méghozzá elég rögös után. A nyolcaddöntőben ugyanis 13:14-ről fordított német riválisával szemben, majd a negyeddöntőben a végül hetedik helyen záró Papp Zsadánnyal is igen szoros meccset, 15:13-at vívott. (Szalai Zalán a 16, Monori Mátyás a 32 között búcsúzott.) Aztán az elődöntő már jóval simább meccset hozott a francia Couderc-kel szemben (15:9), majd következett az a döntő, amelyet fentebb már említettünk…

Európa-bajnoki öröm – Vajda Oszkár módra.

Ezt követően Vajda Oszkár, a TFSE kardozója így nyilatkozott honlapunknak: “Nagyon szerettem volna jó eredményt elérni, és most rendkívül boldog vagyok! Tavaly csapatban lettem kadet Európa-bajnok, most egyéniben, és ez egyszerűen hihetetlen, még akkor is, ha bíztam a sikeres szereplésben. Valahogy mindig úgy alakul, hogy a nyolcaddöntő jelenti nekem a legnagyobb akadályt. Most ott sikerült 15:14-re nyernem, és akkor felszakadt a gát… Ráadásul mostanában Zsadány ellen sem nyertem gyakran, most ez is sikerült. Amikor Cidu a döntőben 11:6-ra vezetett, akkor az futott át bennem, hogy ez volt az álmom, nem kaphatok ki. Aztán így alakult…!”

Vajda Oszkár egyik tusa a román Cidu elleni fináléban.

Oszkárt az Eb-n a korosztály válogatott edzője, Kósa Miklós segítette, mestere, Patócs Ákos ugyanis nem tudott elutazni a versenyre. Viszont azt a telefonon keresztül is érezni lehetett, hogy nagyon örül tanítványa sikerének. “Klubunk, a TFSE kis tornatermében néztük kivetítőn keresztül, a gyerekekkel együtt Oszi döntőjét. Nagyszerű volt a hangulat, és természetesen nagy volt az örömünk. Ráadásul Oszi még sosem verte meg a döntős román ellenfelét, most viszont hihetetlen fordítást hajtott végre. Nagyon büszke vagyok rá!”

A nap harmadik fegyvernemében, női párbajtőrben két értékes helyezés született. És ugyan rendkívüli módon el vagyunk kényeztetve ezen a korosztályos Európa-bajnokságon az eredményekkel, jár a dicséret ennek a szakágnak is a fentiekért. Gachályi Gréta az ötödik helyen végzett, igaz, ő talán kevésbé örülhetett mindennek, elvégre egy évvel korábban, ugyanezen versenyen a dobogó legfelső fokára állhatott. Azóta Békéscsabáról a Honvédba igazolt, és most a korábbi nevelő edző, Galli Zsolt válogatott edző és az új mester, László István “keze alatt” végzett az ötödik helyen. Nála bizonyára boldogabb volt a nyolcadik helyen végzett Horváth Lotti. Elvégre ő a legfiatalabb tagja a magyar küldöttségnek, Kovács Attila óbudai tanítványa alig múlt el 14 esztendős! Úgyhogy még három éve van arra, hogy a kadetok között tovább javítson helyezésén… A negyeddöntőig mindketten remek vívással meneteltek, Gréta magabiztos győzelmekkel, Lotti pedig a verseny egyik, olasz esélyesét búcsúztatva. A további két magyar induló közül Nagy Blanka 32-ig jutott, Terhes Hanna a csoportkörből kiesett,. 

A kadet Európa-bajnokság csütörtökön a női tőr, női kard és a férfi párbajtőr csapatversenyeivel folytatódik, hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet Európa-bajnokság, Tallinn. 

Női párbajtőr egyéni, 99 induló. A csoportmérkőzéseken: Gachályi Gréta 6 győzelem/0 vereség, Nagy Blanka 5/1, Horváth Lotti 3/3 (továbbjutottak), Terhes Hanna 1/4 (kiesett).

A legjobb 32 közé jutásért: Gachályi-Erten (török) 15:8, Nagy-Bezuglaya (ciprusi) 15:11, Horváth-Szucskova (bolgár) 15:5.

A legjobb 16 közé jutásért: Gachályi-Jurkova (cseh) 15:10, Horváth-Proosvali (észt) 15:14, Nagy-Cohen (izraeli) 13:15.

Nyolcaddöntő: Gachályi-Torrego Alvarez (spanyol) 15:11, Horváth-Zogno (olasz) 15:9.

Negyeddöntő: Gachályi-Conrad (ukrán) 8:15, Horváth-Makszimenko (ukrán) 9:15.

Végeredmény: 1. Emili Conrad (ukrán), 2. Sofija Prosina (lett), 3. Cagla Aytekin (német) és Anna Makszimenko (ukrán), 5. Gachályi Gréta (edző: László István, válogatott edző: Galli Zsolt), …8. Horváth Lotti (edző: Kovács Attila, válogatott edző: Galli Zsolt), …20. Nagy Blanka, …85. Terhes Hanna.

Férfi tőr egyéni, 84 induló. A csoportmérkőzéseken: Rubin Mattia 6 győzelem/0 vereség, Gergely Zoltán 5/1, Zsögön Andor 3/3, Orovecz Gergely 3/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Gergely-Cecet (moldáv) 15:10, Zsögön-Asztasov (ukrán) 15:10, Orovecz-Lemberger (izraeli) 14:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Rubin-Dubreuil (francia) 15:11, Zsögön-Juras (litván) 15:8, Gergely-Kim (spanyol) 15:6.

Nyolcaddöntő: Rubin-Bogdans (lett) 15:2, Zsögön-Duraj (lengyel) 9:15, Gergely-Holy (cseh) 7:15.

Negyeddöntő: Rubin-Duraj (lengyel) 15:9.

Elődöntő: Rubin-Cserkasin (ukrán) 15:12.

Döntő: Rubin-Lemberger (izraeli) 15:12.

Végeredmény: 1. Rubin Mattia (edző: Fekete Gábor, Kárpáthy Krisztián, válogatott edző: Szabó István), 2. Eitan Lemberger (izraeli), 3. Mattia De Cristofaro (olasz) és Andrij Cserkasin (ukrán), …9. Gergely Zoltán, …15. Zsögön Andor, …41. Orovecz Gergely.

Férfi kard egyéni, 77 induló. A csoportmérkőzéseken: Vajda Oszkár 6 győzelem/0 vereség, Szalai Zalán 5/1, Monori Mátyás 5/1, Papp Zsadány 4/2 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Szalai-Kral (cseh) 15:9, Papp-Alijev (azeri) 15:6, Monori-Casaus Pielago (spanyol) 15:7.

A legjobb 16 közé jutásért: Vajda-Roman Blanque (spanyol) 15:5, Szalai-Atincekic (török) 15:14, Papp-Tori (francia) 15:10, Monori-Goszpodinov (bolgár) 11:15.

Nyolcaddöntő: Vajda-Buchmann (német) 15:14, Papp-Enache (román) 15:5, Szalai-Altincekic (török) 12:15.

Negyeddöntő: Vajda-Papp 15:13.

Elődöntő: Vajda-Couderc (francia) 15:9.

Döntő: Vajda-Cidu (román) 15:11.

Végeredmény: 1. Vajda Oszkár (edző: Patócs Ákos, válogatott edző: Kósa Miklós), 2. Casian Cidu (román), 3. Tom Couderc (francia) és Enes Talha Kalender (török), …7. Papp Zsadány (edző: Bódy Benjámin, válogatott edző: Kósa Miklós), …14. Szalai Zalán, …23 Monori Mátyás.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Negyedik helyezés – kis lépés előre

A férfi párbajtőrcsapat negyedik helyével az eddigi legjobb eredményét érte el a rijádi korosztályos vb-n a magyar küldöttség, de az érem továbbra is hiányzik. A nők 6. helyen zártak. Jönnek a kardozók, hajrá, magyarok!

KÖZGYŰLÉS 2024

Tisztelt Egyesületek! A Magyar Vívó Szövetség elnöksége 2024. április 11-i elnökségi ülésén,  7/2024/3 számú határozatával elfogadta az éves rendes közgyűlés kiírására vonatkozó előterjesztést, mely szerint 2024. május 17-én, péntek 15.00 órára a Magyar...

Szilárd Anna 5. – egyet léptünk előre

Megszerezte első egyéni “kisdöntőjét” a magyar küldöttség a rijádi korosztály világbajnokságon. Kadet női párbajtőrben Szilárd Anna lett ötödik, gratulálunk!

Tovább tart a böjt

Keresztes Ádám szerepelt a legjobban a magyarok közül a kadet és junior világbajnokság junior párbajtőr egyéni versenyszámában. A tatai vívó nyolcaddöntőig jutott.

Közgyűlés következik

Május 17-én tartja a Magyar Vívó Szövetség az évi rendes, egyben tisztújító közgyűlését a Magyar Sport Házában.

Élő eredmények

Közelgő események