Újabb lépés előre – bronzérmes a férfi párbajtőrcsapat!

máj 29, 2022 | Hírek

Folytatja “nyomulását” előre a világranglistán a magyar férfi párbajtőrcsapat! A tbiliszi Világkupán bronzérmet nyert az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású kvartett. 

Magyar szempontból a tokiói olimpiával kapcsolatosan a legfájóbb tény talán az volt, hogy rendkívül erős férfi párbajtőrcsapatunk az utolsó pillanatban lecsúszott a kvalifikációról. Ezt követően pontosan tudta mindenki, hogy nehéz út vezet vissza a világ közvetlen élmezőnyébe. Ám azt is tudtuk, hogy ennek a nagyon erős társaságnak ott a helye a legjobbak között. Az erről szóló igényüket be is jelentették egy nagyszerű párizsi Világkupa-aranyéremmel, és a vasárnapi, tbiliszi Vk-n jöhetett az újabb lépés előre – egy remek bronzéremmel. 

Bronzmosolyok. Andrásfi Tibor, Koch Máté, Dancsházy-Nagy Tamás, Nagy Dávid, Siklósi Gergely.

Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású válogatott ezúttal is részletesen kidolgozott, emberre szabott taktika alapján lépett előrébb és előrébb. Grúzia legyőzése nem lehetett kérdéses (45:20), a spanyolok elleni nyolcaddöntő már jóval keményebb diónak bizonyult, de egyenletes teljesítménnyel megoldották a fiúk (31:27). Aztán annak okán sem kellett elkeserednünk, hogy az olimpiai bajnok japán válogatottat az águnkon legyőzte Izrael, így ellenük következett a nagyon fontos negyeddöntő. Amit rendkívül simán lehozott a csapat, megint csak úgy, hogy mindenki plusszal zárt (45:32). Az azért ritka, hogy férfi párbajtőrben három meccset zárt a válogatott úgy, hogy egyiken, egyik vívónk sem zárt mínusszal. Márpedig ez így történt. 

Sajnos, csak az elődöntőig. A svájciak ellen sem tűnt lehetetlennek a küldetés a négy között, ám ne legyünk telhetetlenek, minden nem sikerülhet… Az ellenfél végig vezetett, ám az utolsó asszóban Siklósi Geri egy tusra feljött Max Heinzer ellen, ám a befejezés nem sikerült (40:45). A nap befejezése viszont igen! A bronzéremért ugyanis az olasz válogatott volt az ellenfél, és a mieink a meccs közepétől kezdve végig uralták a meccset, 44:38-ra nyertek. Ezzel a mieink megszerezték a rendkívül értékes bronzérmet, és sorozatban harmadszor jutottak négy közé a Világkupán. Jelezve, hogy a fentebb írottakat kéretik teljesen komolyan venni…! 

Együtt a csapat! A jelek, pontosabban a fotó szerint Siklósi Geri a páston, a többiek a kispadon szurkolnak!

Mielőtt Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedző nyilatkozatával fejeznénk be tudósításunkat, számoljunk be még egy Guinness-rekordról, amely az egészen különleges Max Heinzer nevéhez fűződik. A svájci klasszis vezérletével az aranyat is behúzták az esélyesebb franciák ellen a helvétek. A döntő első asszójában pedig Heinzer 5:2-re győzte le a tokiói olimpia bajnokát, Cannone-t. Alig több, mint 13 másodperc alatt! Elképesztő…! Dancsházy-Nagy Tamás így foglalta össze napi tapasztalatait, egyben vázolta saját csapatát is a közelgő világversenyekre. 

Akad ok az örömre bőven! Sorozatban harmadik Vk-versenyén jutott négybe férfi párbajtőrcsapatunk!

“Ismét nagyon jó érzés volt együtt dolgozni ezzel a csapattal. Szinte mindenkinél akadtak kisebb hullámvölgyek, ám közösen azonnal megtaláltuk mindenre a megoldást. Természetesen szerettük volna megnyerni a svájciak elleni elődöntőt is, ám az összkép abszolút pozitív. Harmadszor voltunk négy között zsinórban Világkupán, ami azért ritkaság a fegyvernemünkben. Azt még azért nem jelenteném ki, hogy visszakerültünk a világ közvetlen élmezőnyébe, de remélem, hogy jó úton járunk efelé. Azt viszont kijelenthetem, hogy megtaláltam azt a csapatot, amellyel elképzelem az idei Európa- és világbajnokságot.”

Eredmények.
Férfi párbajtőrcsapat Világkupa-verseny, Tbiliszi, 25 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarorság-Grúzia 45:20 (Nagy +9, Andrásfi +7, Siklósi +5, Koch +4).

Nyolcaddöntő: Magyarorság-Spanyolország 31:27 (Andrásfi +2, Koch +2, Nagy 0).

Negyeddöntő: Magyarország-Izrael 45:32 (Nagy +7, Koch +3, Andrásfi +3).

Elődöntő: Magyarország-Svájc 40:45 (Nagy +4, Siklósi -1, Andrásfi -2, Koch -6).

A 3. helyért: Magyarország-Olaszország 44:38 (Koch +3, Nagy +3, Andrásfi +2, Siklósi -2).

Végeredmény: 1. Svájc, 2. Franciaország, 3. Magyarország (Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás, edzők: id. Andrásfi Tibor, Halla Péter, Dancsházy-Nagy Tamás). 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események