Világbajnok a junior női kardcsapat!

ápr 8, 2019 | Hírek

Vívástörténeti aranyérem! A Battai Sugár, Bérczy Dorottya, Nagy Valentina, Pusztai Liza összeállítású junior kardcsapat világbajnok lett - a szakágban először. Gratulálunk a lányoknak és a mestereknek

Helyszíni jelentésünk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

(További fotók, nyilatkozatok hamarosan.)

Vívóhorror három felvonásban, happy end-del, és némi előjátékkal. Színházi előadásokon tán így lehetne hirdetni mindazt, ami hétfőn történt a toruni kadet és junior világbajnokságon. Kezdjük a happy end-del: világbajnok lett a Battai Sugár Katinka, Bérczy Dorottya, Nagy Valentina, Pusztai Liza összeállítású válogatott! A fegyvernem és a sportág történetében először nyert Magyarország világbajnokságot női kardcsapatban, gratulálunk Gulácsi Ferenc válogatott edzőnek, Dávid László, Varga József, Ravasz Etele, Bódy István, Bódy Benjámin mestereknek, és az otthonról szurkoló, remélhetőleg jogosan büszke vezetőedzőnek, Gárdos Gábornak!

És akkor a részletek! 

Némi előjáték – a hölgyek a 32 között előbb Grúziát kicsit döcögősen (45:40), majd a 16 között a kaukázusiaknál jóval erősebb Törökországot biztosabban, 45:38-ra verték. Ennyit erről, mert bőven akad még miről beszélnünk. 

Öröm első felvonás – győzelem az oroszok ellen.

Első felvonás – negyeddöntő a világranglistát vezető Oroszország ellen. És egy csodás, egységes, végig vezetve nyerő magyar csapat. Pusztai Lizára rá sem lehetett ismerni az egyéni verseny után! Igazi vezéregyéniségként tüzelte a lányokat, amikor pedig pástra lépett, akkor alig lehetett megvágni. De a többiek is nagyszerűek voltak. Bérczy Dóri pluszban végzett a kétszeres junior világbajnok Mihajlovával felálló oroszokkal szemben, és a kiskadet Battai Sugi is igazán remekül helytállt. Igazából csak azért izgultunk, hogy végig úgy alakuljon a mérkőzés, ahogy elkezdődött… Úgy alakult, Lizi kétséget kizárólag őrizte meg, mi több növelte az előnyt a már említett Mihajlova ellenében, és a világelső egy 45:39-es vereséggel mehetett az alsóházba. Bravúr a javából!

Öröm második felvonás – győzelem az amerikaiak ellen.

Második felvonás – elődöntő a nagyon erős Egyesült Államok ellen. Na, ilyen meccset annak se kívánhatunk, akinek drótkötélből vannak az idegei. Persze, miért ne? Hiszen a végén mi nyertünk… Na de hogyan?! Álomszerűen indult a meccs. Az első öt meccset sorra nyerték a mieink, és öt asszó után 25:15-öt mutatott az eredményjelző. Ekkor Sugi kikapott 9:5-re, és 30:24-re zárkóztak az amerikaiak, de továbbra sem éreztük a veszélyt. Csakhogy a csereként beálló Fox-Gitomer 11:3-ra verte az addig kimagaslóan vívó Dórit, és Sugi sem remekelt Jenkins ellen. Mindezekután 25:15-ről 35:40 lett az állás… Csakhogy következett Pusztai Liza. Akiről teljes joggal írtunk már annyi szépet és jót! Most újabb, csodaszép arcát mutatta meg. Csupaszív és nagyszerű vívással, ezer fokon égve megfordította a meccset! 42:44 után három tust adott zsinórban, és ezt követően okkal ünnepelhetett a magyar csapat!

Öröm harmadik felvonás – győzelem a németek ellen.

Harmadik felvonás – döntő a junior Európa-bajnok Németország ellen. Az igazi drámai finálé, és az i-re a pont… Hullámvasút volt az egész meccs, az elején minden jól ment, 15:12 volt ide az első kör után. Aztán Dóri és Sugi beleszaladt egy 4-4 tusos vereségbe, és a második harmad után már 30:26 volt az állás – nem ide… Utána viszont Dóri egy rendkívül fontos 8:5-tel visszahozta az esélyt, majd Sugi is nagyon szépen helytállt, mi több, 16 évesen topot nyújtott. Mindez számszerűleg annyit tett, hogy Liza 37:40-nél kezdett az utolsó váltásnál. Addig is csak szuperlatívuszokban lehetett beszélni Liza szerepléséről, hát még ezek után! Liza kétséget nem hagyó, egyértelmű tusokkal azonnal fordított 42:40-re, és utána “hazautazott” az előnnyel. 45:43 lett a vége, és ezzel – lásd fentebb… – megíródott egy új fejezet a magyar női kardvívás történetében. Csodálatos nap volt, köszönjük! 

És a főszereplő: Pusztai Liza egyik nagyszerű találata a döntő utolsó asszójában.

Férfi kardcsapatunk szerepléséről mindent elmond, hogy a György Lehel, Kaiser Balázs, Rabb Krisztián, Urbán Tamás összeállítású csapat számára reggel 10 órakor véget ért a világbajnokság. A tavalyi 16. hely után idén a 16-ba sem jutott be a válogatott, miután Ukrajnától 45:39-es vereséget szenvedett. És amikor egy magyar férfi kardválogatott a 18. helyen végez egy világbajnokságon, akkor semmiféle elemzésnek nincs helye, úgyhogy ez a passzus itt fejeződött be…

A kadet és junior világbajnokság kedden a junior tőrözők versenyeivel folytatódik.

Eredmények. Junior és kadet világbajnokság, Torun. 

Junior női kardcsapat, 25 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarorsázg-Grúzia 45:40 (Bérczy +6, Pusztai +1, Battai -2).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Törökország 45:38 (Battai +6, Bérczy +1, Pusztai 0).

Negyeddöntő: Magyarország-Oroszország 45:39 (Pusztai +7, Bérczy +1, Battai -2).

Elődöntő: Magyarország-Egyesült Államok 45:44 (Pusztai +9, Bérczy -2, Battai -6).

Döntő: Magyarország-Németország 45:43 (Pusztai +10, Bérczy +1, Battai -9).

Végeredmény: 1. Magyarország (Battai Sugár, Bérczy Dorottya, Nagy Valentina, Pusztai Liza, válogatott edző: Gulácsi Ferenc, edzők: Dávid László, Varga József, Ravasz Etele, Bódy István, Bódy Benjámin), 2. Németország, 3. Olaszország.

Junior férfi kardcsapat, 31 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Ukrajna 39:45 (Rabb +1, Kaiser -1, Urbán -2, György -4).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Egyesült Államok, …18. Magyarország (György Lehel, Kaiser Balázs, Rabb Krisztián, Urbán Tamás).

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Magyarok Párizsban – Siklósi Gergely

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Siklósi Gergellyel folytatjuk!

Boros Péter a világ legidősebb aktív vívója

Bekerült a Guinness-rekordok könyvébe Boros Péter, a világ legidősebb aktív vívója. Aki továbbra sem pihen, 90 évesen is ott volt a hétvégi Csacsi Kupán.

Csacsi Kupa a “fellegekben”

Csák Attila szervezésében ismét megrendezték a veterán tőrözők Csacsi Kupáját. Újra különleges helyszínen, a visegrádi Fellegvár teraszán vívtak.

Magyarok Párizsban – Nagy Dávid

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Nagy Dáviddal folytatjuk!

Kijelölték az Eb-csapatot

Boczkó Gábor szövetségi kapitány előterjesztése alapján kijelölte az MVSZ elnöksége a bázeli Eb-n részt vevő magyar válogatottat.

Élő eredmények

Közelgő események