Világbajnokokkal, olimpiai bajnok nélkül

nov 7, 2022 | Hírek

Különleges hétvége jön. Kezdődik a felnőttek Világkupa-sorozata, rögtön öt fegyvernem egyéni és csapatversenyével. Sorra vesszük a szakágakat, kezdjük a kardozókkal, akik kedden repülnek Algírba!

Miként a címben jeleztük, világbajnokokkal, de olimpiai bajnok nélkül utazik kedd délután Algírba, a szezonnyitó férfi és női kard Világkupára a magyar válogatott, Tamás Henriette főtitkár vezetésével. A különleges, kétfegyvernemes Világkupa ötletét a kényszer szülte a covid idején, ám az egyáltalán nem rossz tapasztalatok okán ebben a szezonban minden szakágban lesznek “hibrid Világkupák”, azaz egy helyszínen, egy hosszú hétvégén  rendezik meg a két szakág egyéni és csapat Vk-ját. 

Így fordulhat elő, hogy férfi és női világbajnokokat egyaránt repít majd holnap a gép Párizson keresztül Algír felé, és fentiekből azt is könnyű kikövetkeztetni, hogy Szilágyi Áron ezt az eseményt még kihagyja. Ott lesz viszont hiánytalanul az újdonsült vb-aranyérmes női csapat (Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca), valamint akadnak nekünk férfi világbajnokaink is, Decsi Tamás (csapat) és Szatmári András (egyéni) személyében… A férfi csapat további két tagja Gémesi Csanád, és az ebben a tekintetben újonc, fiatal Rabb Krisztián lesz. Egy bizonyos: a korai nyitány, és a közepesen vonzó – fogalmazzunk így… – helyszín ellenére nagyon erős mezőnyök neveztek, a férfiaknál a világranglista első 32 helyezettje közül egyedül Áron hiányzik (!), és a nőknél is hiánytalanul ott lesz az első tíz helyen rangsorolt vívó. 

Az elutazás előtt arra kértük a két vezetőedzőt, Gárdos Gábort, illetve Decsi Andrást, hogy meséljenek a felkészülés eddigi állomásairól, illetve arról: milyen elvárásokkal várják az algíri Világkupát. 

Világbajnokként (Pusztai Liza, Katona Renáta, Szűcs Luca, Battai Sugár) az első versenye következik a női kardcsapatnak.

“Túl vagyunk az ausztriai fizikai edzőtáboron, és azóta is, hetente ötször együtt készülünk. Szerencsére mindenki egészséges, pontosabban a szülés és műtét után visszatérő Márton Anna térdét kitisztították, ő most kezdi újra a gyógytornát, de reményeink szerint a jövő évi versenyeken már ott lehet. A világbajnok lányokra nagyon büszke vagyok abból a szempontból, hogy alaposan beleálltak a munkába. Nemhogy lazulást nem éreztem rajtuk, de még jobban és többet dolgoztak, mint eddig bármikor. Persze, ez nem jelenti azt, hogy ettől kezdve sorra nyerjük majd a versenyeket, de úgy érzem, senki sem szállt el a vb-aranytól, sőt… Úgyhogy a szokásos ‘szezonnyitó izgalommal’ várjuk a rajtot, ám korántsem ez lesz a legfontosabb versenyünk… Egyéniben szeretném, ha jutna magyar a nyolc közé, egy világbajnok csapatnak pedig csak illik négy közé jutnia, nem igaz…?” – fejezte be nyilatkozatát Gárdos Gábor. 

Decsi Andrást először tanítványáról, a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronról kérdeztük. A vezetőedző elmondta, hogy Áron október eleje óta edz, de végül úgy döntöttek, hogy ezt az állomást még kihagyja, csak akkor szeretne versenyezni, ha közel százszázalékos állapotban érzi magát. Az eddigi felkészüléssel és az algíri versennyel kapcsolatosan pedig a következőket nyilatkozta honlapunknak. 

Legutóbb 2018 novemberében rendeztek kard Világkupa-versenyt Algírban, ott készült ez a felvétel. Most Szilágyi Áron helyét Rabb Krisztián foglalja el Gémesi Csanád, Szatmári András és Decsi Tamás társaságában.

“A fizikai felkészülést egyénileg, mindenki a saját edzőjével végezte el, és október eleje óta tartunk közös keretedzéseket. Szerencsére mindenki egészséges, úgyhogy várjuk a rajtot. Rendkívül erős lesz az algíri mezőny, az, hogy Áronon kívül egyetlen hiányzó sincs, pontosan jelzi, hogy az áprilisban kezdődő olimpia kvalifikációs sorozat szele már mindenkit megérintett. Áron helyén a fiatal, korábbi junior Eb-ezüstérmes és ifi olimpiai bajnok Rabb Krisztiánt próbáljuk ki. Utazott ő már többször velünk, csapatban most debütál, kíváncsian várom, hogyan. Rutinos társak veszik majd körül, Szatmári Andrissal, Gémesi Csanáddal és Decsi Tomival sem adjuk alább, jó lenne éremmel kezdeni a szezont.” – fejezte be Decsi András. 

Az algíri kard Világkupa csütörtökön, a selejtező nappal kezdődik, pénteken a nők 64-es táblájára és döntőjére kerül sor, a férfiaknak szombaton lesz hasonló a program. Vasárnap a két csapatversennyel zárul a kard Vk-hétvége. Mindeközben szombaton a sportcsarnokban rendeznek junior Magyarkupa-fordulót, egyben korosztályos válogatót. Honlapunk minderről beszámol, kövessenek bennünket, hajrá, magyarok!

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Élő eredmények

Közelgő események