Vk-ezüstérmes a magyar férfi kardcsapat

máj 8, 2022 | Hírek

Második lett a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású férfi kardcsapat a madridi Világkupán. Klasszisaink az elődöntőben az olaszokat verték, a finálét Korea nyerte.

Arany után ezüst – gyakorlatilag így teljesítette a pandémia miatt e fegyvernemben csonka  Világkupa-szezont hozó idényt a magyar férfi kardválogatott! A budapesti első helyezés után vasárnap a második helyen ért célba a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású kvartett, ami tökéletesen jelzi, továbbra is a világ közvetlen élvonalához tartozik csapatunk!

Újabb érem a vitrinben! Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szilágyi Áron.

Az elődöntőig tükörsima út vezetett a spanyol fővárosban. Azt azért mertük remélni, hogy a nyolcaddöntőben Tunézia nem jelent majd akadályt (45:20), a 8 között viszont a grúzok következtek, akik már sok csapatnak okoztak kellemetlen peceket. Nos, nekünk ezúttal kellemetlen pillanatok sem jutottak, az első két asszóban Áron és Andris egy 10:0-lal lombozta le a riválist, és a vége 45:23 lett. 

Aztán az elődöntőben azok az olaszok jöttek szembe, akik nemhogy kellemetlen perceket, de órákat, napokat is okoztak már, példának okáért a tavalyi, tokiói olimpia elődöntőjében… Most viszont akkori bronzérmes együttesünk, az erre a viadalra visszatérő Gémesi Csanád vezérletével gyakorlatilag végig vezetve, 45:38-ra hozták a meccset. Tegyük hozzá, a tavalyi itáliai kvartettből egyedül Curatoli lépett pástra, ám ez csöppet sem kisebbíti a mieink sikerének értékét, csak a puszta tényt rögzítettük. 

Gémesi Csanád (balra) az olaszok ellen remek vívással tért vissza a válogatottba.

A döntőben viszont az a Korea következett, amely olimpiai és világbajnoki címvédő, és a legerősebb négyesével lépett pástra. A két válogatott legutóbbi meccsét, a tavalyi budapesti olimpiai kvalifikáló Vk harmadik helyéért a mieink nyerték, most erre nem volt esély. Az ázsiai klasszisok gyorsan elhúztak, végig kézben tartották a meccset, a kilenc asszóból egyet sikerült megnyernünk, azt is már erősen vesztes pozícióban. A vége 32:45 lett, ami ugyanakkor egy remek és értékes ezüstérmet jelentett. A koreaiakkal legközelebb a világbajnokságon találkozhatunk, vágjunk vissza majd akkor…!

Döntőre várva az emelt páston.

Decsi András vezetőedzőt a döntő után értük utol, és a következőket nyilatkozta: “Idén két csapatversenyen vettünk részt, és az első, majd a második hely igazolja, hogy nagyon együtt van a válogatottunk. Ez fontos visszajelzés számunkra, egyben erősíti a többiekkel szembeni presztízsünket is. Ezúttal Áron és Andris mellett Csanád vívta végig a napot, úgy éreztem, hogy sérülése után ismét meg kell érezze a csapatverseny ritmusát, és a döntőig a többiekkel együtt tökéletesen helytállt. Jó volt látni, mennyire magabiztosan jutottunk el a fináléig! Igaz, a végére elfogytunk a koreaiakkal szemben, de lesz ez még másként, remélem, már a közeljövőben…” 

Két hét múlva a padovai Luxardo Kupával – ami ezúttal férfi és női egyéni Grand Prix lesz – fejeződik be a 2021/22-es kard Vk-szezon, majd jöhet a java. A júniusi antalyai Eb, aztán a júliusi kairói vb. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Férfi kardcsapat Világkupa, Madrid, 26 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Tunézia 45:20 (Szilágyi +13, Gémesi +9, Szatmári +3).

Negyeddöntő: Magyarország-Grúzia 45:23 (Szatmári +11, Szilágyi +7, Gémesi +4).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 45:38 (Gémesi +7, Szilágyi +2, Szatmári -2).

Döntő: Magyarország-Korea 32:45 (Szatmári +1, Szilágyi -6, Gémesi -8).

Végeredmény: 1. Korea, 2. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron, válogatott edző: Decsi András, edzők: Decsi István, Navarrete József, Gárdos Gábor, Decsi András), 3. Olaszország.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Minden napra jutott érem 

A csütörtökön Nápolyban befejeződött kadet és junior Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Négy kardozónk folytatja Padovában

A férfi kardozók olaszországi Világkupáján a kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád és Rabb Krisztián folytathatja a legjobb 64 között.

Öten az athéni 64-ben

A négy milánói világbajnok (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) női kardozó, továbbá Keszei Kira jutott a legjobb 64 közé az athéni Világkupán.

Két bronzérem a zárónapon

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Arany és ezüst a hölgyektől

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Élő eredmények

Közelgő események