Két fegyvernem, egy arany, egy ezüst!

Ismét csodálatos eredményeket, magyar aranyérmet hoztak a hétvégi Világkupa-versenyek. Az egyaránt rendkívül patinásnak számító heidenheimi férfi párbajtőrviadalon Rédli András második lett, míg a padovai Luxardo Kupán Szilágyi Áron lenyűgöző vívással végzett az első helyen. GRATULÁLUNK!

Egy, csak egy legény maradt talpon magyar részről a német, illetve az olasz vidéken, Rédli András és Szilágyi Áron viszont egyaránt fantasztikusan teljesített.

 

Heidenheimben, a férfi párbajtőrözők Vk-klasszikusán rosszul kezdődött a reggel. A 64 közé jutott öt magyar közül ugyanis négy már az első körben búcsúzott. Pádár és Peterdi veresége “belefért”, remek ellenféltől kaptak ki. Egyik vb-aranyérmesünk, Szényi Péter azzal a finnel szemben maradt alul, aki a pesti vb-n is elbúcsúztatta. Boczkó Gábor pedig kazah riválistól szenvedett vereséget. Ennél nagyobb baj, hogy Boczek szó szerint szenvedett, ugyanis vállsérülése továbbra sincs rendben. Olyannyira, hogy elmondása szerint ismét hosszabb pihenő vár rá, százszázalékosan meg kell gyógyuljon, ezért nemcsak a holnapi csapatviadalt, hanem a jövő heti tallinni Vk-t is bizonyosan kihagyja.
 
redleszorom[1]
 Rédli András a nyári budapesti vb után ismét remek formában vívott, és nyert fényes ezüstérmet.
 
Maradt tehát Rédli András, akinek rosszul kezdődött a szezon, Dohában és Legnanóban sem szerepelt jól. Jól itt sem. Viszont fantasztikusan! Négy szoros asszót nyert egymás után, ebből kettőt hirtelen halálban. Az olasz Garozzo skalpja is jelentősnek számít, de az igazi “nagyvad” nem ő volt. A negyeddöntőben a budapesti egyéni világbajnok, világranglistaelső észt Novoszjolov következett, és Bandi bebizonyította, hogy már a legkiválóbbaknak is méltó riválisa. A hosszabbításban ő győzött, és ezzel az érem már zsebébe került Udvarhelyi Gábor tanítványának. Csakhogy még fért abba a zsebbe… Az elődöntőben a venezuelaiak nagy öregje, Fernandez következett, és Rédli végig kézben tartotta az asszót, még akkor is, ha a végső különbség a végjátéknak tudható be. Jöhetett az aranycsörte! Ahol a 3×3 perc alatt mindössze egy-egy találat született, így következett a hosszabbítás. Az első tust az ukrán Nikisin szúrta, és ettől kezdve Andrisnak kellett mennie. Ami pedig nem sikerült, ugyanakkor 261 indulóból lett második nagyszerű skalpokat begyűjtve a tapolcai klasszis, aki nemhogy feledtette, de “meg nem történtté” tette az előző két versenyét… Bravó! 
 
Rédli Andrást a doppongszobán értük el, ahol akadt ideje a nyilatkozatra, mivel nem ment neki az anyagszolgáltatás… „Azért nagyon elfáradtam. Nem voltam kiemelt, végigvívtam a csoportot, két tizenötös asszót és utána jött a mai nap. A második asszóm után, Garozzo ellen szakad át a lélektani gát. Utána megjött az önbizalmam, éreztem az akciókat. Novoszjolovot például a hirtelen halálban megflesseltem úgy, hogy a kezét alig bírta felemelni. Sajnálom a finálét, mennem kellett előre és húsz másodperccel a vége előtt ő talált. Úgyhogy a szám egyik fele most még lefelé billen, de holnapra már bizonyosan az is felfelé áll. Az a két hét katonaság, amin túlvagyok, máris sokat segített, jobb az erőnlétem, tudatosabbak az edzéseim. Nagyon örülök ennek az eredménynek, remélem ez Rio felé jó üzenet, hogy akarok és tudok vívni.”
 
Az olaszországi Padovában nagyjából hasonlóan alakult a Vk-verseny magyar szempontból, mint Heidenheimben. A 32 közé két magyar került, Szilágyi Áron és az ismét egyre jobb formába lendülő Decsi Tamás. Iliász Nikolász és az egy hete ezüstérmes Gémesi Csanád viszont rögtön búcsúzott. Aztán Tamás egyetlen tussal alulmaradt a német Wagnerrel szemben, így itt is egyke maradt a magyar. És itt is remekelt! Olimpiai bajnokunk mestere, Somlai Béla betegség miatt nem tarthatott a tanítványával, és Áron a lehető legjobb medicinát küldte haza, győzelmeket, naponta többször adagolva. Igazán szoros asszója az elődöntőig nem is igen volt, a tavalyi junior világbajnok orosz Ibragivomot pedig alaposan megleckéztette a negyeddöntőben. 
 
szilaronorom[1]
 Szilágyi Áron nagyszerű napot fogott ki, 15:12 volt a legszorosabb asszója.
 
A négy között Berre következett, akinek járt a visszavágás, elvégre a zágrábi Eb-n tőle szenvedett vereséget Áron. Most a hazai pást ellenére sem volt esélye az itáliainak, a Vasas 24 éves klasszisa újabb biztos sikert könyvelhetett el. Az utolsó rivális – nem fogytak, miként a vb kampányfilmjében sem… – a koreai Gu Bon Gil volt. Ha már a kampányfilmről beszéltünk, akkor az ázsiainak jutott tehát Darth Vader szerepe. És, tudom ugyan, hogy gyenge a hasonlat, a koreainak annyi esélye sem volt mint az öreg Darth-nak Luke ellen. Áron egész napi káprázatos formáját tovább élesítette, és fölényesnek mondható 15:7-es győzelmet aratott. 
 
padovaaron[1]
 Négy éve Padovában nyerte első felnőtt Vk-versenyét Áron, most ismételt! 
 
Ezzel egyfelől elmondható: Szilágyi Áron fantasztikus aranyéremmel köszönt be ismét a kardvívóvilágnak. Másfelől pedig ebben a szezonban külföldi még nem győzte le bajnokunkat, elvégre egy hete Gémesi Csanádtól kapott ki a magyar klasszis. Mit lehet ehhez hozzátenni. Csak így tovább… De olvassuk, mit nyilatkozott a doppingvizsgálatra várva Áron:
 
„A számok csalnak, nagyon nyögvenyelősen indult a napom… Egy iránival, egy nem túl acélos némettel és egy junior korú franciával küszködtem, és valóban csak annak örültem, hogy legalább a küzdeni tudásommal nem volt baj. Aztán a negyedik-ötödik meccsen megjött az érzés, ültek a parádok, megéreztem a tempót. A döntőben az emelt páston meg már úgy ment a vívás, ahogy azt szeretem. Mesteremmel, Béla bácsival minden asszóm után tartottam a kapcsolatot, köszönöm, hogy betegen is segített a távolból, természetesen azonnal felhívtam a győztes asszóm után. Hogy idén még nem kaptam ki külfölditől? Valóban… Örültem is, hogy elkerültem Csanádot. És ha már így alakult, akkor jó lenne megtartani ezt a jó szokásomat.”
 
Eredmények. Férfi párbajtőr egyéni Világkupa, Heidenheim, 261 induló. A legjobb 64 között: Rédli-Mirgorodszki (ukrán) 15:13, Szényi-Vuorinen (finn) 11:15, Peterdi-Garozzo (olasz) 10:15, Boczkó-Alekszanyin (kazah) 9:15, Pádár-Trevejo (francia) 11:15.
A legjobb 32 között: Rédli-Garozzo (olasz) 15:12.
Nyolcaddöntő: Rédli-Reizlin (ukrán) 7:6.
Negyeddöntő: Rédli-Novoszjolov (észt) 6:5.
Elődöntő: Rédli-Fernandez (venezuelai) 14:9.
Döntő: Rédli-Nikisin (ukrán) 3:7.
Végeredmény: 1. Nikisin (ukrán), 2. Rédli András, 3. Fernandez (venezuelai) és Beran (cseh), …34. Boczkó Gábor, …42. Szényi Péter, …55. Pádár Tamás, …57. Peterdi András, …110. File Mátyás, …124. Somfai Péter, …152. Újvári Dániel, …184. Komáromy-Poros Csongor, …224. Tallár Ákos.
 
Férfi kard egyéni Világkupa, Padova, 191 induló. A legjobb 64 között: Szilágyi-Abedini (iráni) 15:12, Decsi-Pillet (francia) 15:12, Gémesi Cs.-Murolo (olasz) 10:15, Iliász-Barruyer (francia) 13:15.
A legjobb 32 között: Szilágyi-Hartung (német) 15:12, Decsi-Wagner (német) 14:15. 
Nyolcaddöntő: Szilágyi-Lambert (francia) 15:12.
Negyeddöntő: Szilágyi-Ibragimov (orosz) 15:8.
Elődöntő: Szilágyi-Berre (olasz) 15:11.
Döntő: Szilágyi-Gu (koreai) 15:7.

Végeredmény: 1. Szilágyi Áron, 2. Gu (koreai), 3. Samele (olasz) és Berre (olasz) és , …21. Decsi Tamás, …34. Gémesi Csanád, …38. Iliász Nikolász, …83. Gáll, …89. Ravasz Etele, …110. Szatmári András, …133. Puy Kristóf, …152. Puy Sebestyén, …157. Gémesi Bence, …167. Soproni Szabó Ágoston. 

2014. február 15.

hírek

Tőrbravúrokra várva

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a tőrözőkkel fejezzük be beharangozónkat.

Távoli, de nagyon fontos párbajtőr hétvége következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a párbajtőrözőkkel folytatjuk beharangozónkat.

Imre Géza – apaszerepben a sportkonferencián

A négyszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes párbajtőröző, elnökségi tagunk, Imre Géza ezúttal szülői szerepéről nyilatkozott párjával, Kökény Beatrixszal az utanpotlassport.hu konferenciáján.

Veterán országos bajnokokat avattunk

A hét végén az UTE vívótermében rendezték a veterán országos bajnokságot. 161 vívó indult az egyéni versenyeken, míg vasárnap 27 csapat lépett pástra a három fegyvernemben.

Ünnepek előtti “vívónagyhét” következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a kardozókkal kezdjük beharangozónkat.

Élő eredmények

Közelgő események