Másfél hónap a veterán vb-ig

A debreceni Főnix Csarnok ad otthont a 2014-es veterán vívó-világbajnokságnak október 21. és 26. között. Ebből az alkalomból tartottak a debreceniek sajtótájékoztatót, melyen részt vett Max Geuter, a FIE veterán bzottságának elnöke, Papp Lszló alpolgármester és Tóth Ildikó, a szervező bizottság elnöke is.

A hatnapos eseményen a női és férfi versenyzők három fegyvernemben mérik össze erejüket egyéniben és csapatban egyaránt. Azonban a veterán vívásban egyéniben három külön korosztályban (50+, 60+, 70+) kell pástra lépniük az indulóknak, míg csapatban mind a három életkor képviselői együtt vívnak.

A verseny nevezési határideje október 6. és bár van egy hónap, de már olyan külföldi versenyzők jelentkeztek, mint Gari Aftandilov, orosz veterán világbajnok tőröző, a női mezőnyből pedig a francia Marie-Chantal Depetris-Demaille emelkedik ki, aki mindhárom fegyvernemben a legjobbak közé tartozik. De a magyar résztvevők között is lesznek nagy sikereket megélt vívók, mint Kamuti Jenő, aki kétszeres olimpiai ezüstérmes tőröző, de itt lesz Pap Jenő is, aki kétszer volt felnőtt világbajnok párbajtőrben. A női párbajtőrözőknél Hoffmann Ibolya minden bizonnyal éremesélyekkel indul, hiszen ő már nyert veterán Eb-t, illetve világbajnoki bronzérmet. A tornán indul egy debreceni tőröző is, Szentkirályi István, aki a veteránoknál már nyert Eb-címet, sőt a csapatversenyekben címvédőként indulhat. A Debreceni Honvéd Sport Egyesület Vívóklubjának versenyzője minden bizonnyal dobogós helyezésre tör majd ezúttal is.
veteránst1
Max Geuter, Tóth Ildikó, Papp László és Serra György a debreceni sajtótájékoztatón.
“Egyéniben indulok tőrben és párbajtőrben is.” – mondta Szentkirályi István. – „Szeptember 28-ától itthon leszek, és teljes gőzzel készülődök a világbajnokságra. Tőrben sajnos nincs edzőpartnerem, viszont párbajtőrben kiválóak a felkészülési lehetőségeim, mert rengeteg jó párbajtőröző van Debrecenben, és azok mindig készséggel állnak a rendelkezésemre. Tőr egyéniben szeretnék a legjobb négy közé jutni, csapatban pedig meg akarom védeni a címünket. Párbajtőrben a nyolc közé jutás nagy eredmény lenne. Remélem, hogy sok barátom és ismerősöm eljön majd szurkolni, amely biztos segíteni fog” – fejezte be mondandóját a DHSE-PMD tőrözője.
Papp László, Debrecen alpolgármestere szerint a város számára fontos, hogy egy újabb világeseménynek adhat otthont, és segíteni fog a világbajnokság sikeres lebonyolításában.
„Minden világesemény és sportesemény, ami Debrecen zajlik, az alkalmas, hogy a város imidzsét, marketingjét jelentősen erősítse és ismertté tegye városunkat a világban. Egyrészt a média közreműködésével, másrészt pedig azokon keresztül, akik idelátogatnak a városba, eljönnek versenyzőként, nézőként vagy szurkolóként. Debrecen az elmúlt jó másfél évtizedben sok rangos eseménynek adott otthont a sport területén, amelyen jól vizsgáztunk, és úgy érzem, meg is van ehhez a szükséges infrastruktúra. A sport iránti elkötelezettségünket mutatja minden olyan esemény, amely Debrecenben zajlik, hiszen a város közreműködése nélkül ezeket a rendezvényeket nem lehetne megrendezni. Az eddigi megbeszélések alapján gyakorlatilag arra van szükség, hogy a Főnix Csarnokot biztosítsuk a rendezvényre, amelyet a város meg fog tenni. A médián keresztül pedig tudjuk erősíteni ennek ez eseménynek a sikerét” – beszélt az esemény fontosságáról Papp László.
Max Geuter, a Nemzetközi Vívó Szövetség Veterán Bizottságának elnöke nagyon bizakodó a verseny lebonyolításával kapcsolatban és beszélt a veterán vívás fontosságáról napjainkban.
„Már jártam itt egy jól sikerült U23-as Európa-bajnokságon. Most pedig visszatértünk ide és ugyanazt a minőségi szervezést várjuk, mint ami akkor volt. Amit ma láttam az még biztosabbá tesz abban, hogy jól választottunk, amikor Debrecent tettük meg a vb helyszínének. Örülök annak, hogy megint erre a városra bíztuk ennek az eseménynek a rendezését. A Főnix Csarnok kiváló építmény és remek otthona lesz ennek a versenynek. Most több ország szövetsége elkezdte értékelni a veterán vívást, hiszen rájöttek, hogy ez fontos része ennek a sportágnak. Sok veterán csak erre a versenyre készül, erre spórol minden évben, izgalmas és érdekes versenyeket láthatunk majd” – beszélt a veterán vívás fontosságáról Max Geuter.
Tóth Ildikó és a debreceni Serra György a szervező bizottság nevében elmondta, hogy az előkészületekkel rendben haladunk, minden adva van ahhoz, hogy 50 ország 700 veterán vívója összemérje erejét a Főnix Csanrokban.
(A veterán vívó vb pontos programja az esemény honlapján megtalálható, erre főoldalunkon keresztül lehet rákattintani.)

2014. szeptember 06.

hírek

Tőrbravúrokra várva

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a tőrözőkkel fejezzük be beharangozónkat.

Távoli, de nagyon fontos párbajtőr hétvége következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a párbajtőrözőkkel folytatjuk beharangozónkat.

Imre Géza – apaszerepben a sportkonferencián

A négyszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes párbajtőröző, elnökségi tagunk, Imre Géza ezúttal szülői szerepéről nyilatkozott párjával, Kökény Beatrixszal az utanpotlassport.hu konferenciáján.

Veterán országos bajnokokat avattunk

A hét végén az UTE vívótermében rendezték a veterán országos bajnokságot. 161 vívó indult az egyéni versenyeken, míg vasárnap 27 csapat lépett pástra a három fegyvernemben.

Ünnepek előtti “vívónagyhét” következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a kardozókkal kezdjük beharangozónkat.

Élő eredmények

Közelgő események