Nálunk víkendezik a kardvilág

 A világ legjobb kardvívói kivétel nélkül Budapesten randevúznak ezen a hétvégén! Pénteken és szombaton a WestEnd Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi egyéni Világkupa-versenyt, vasárnap a Zarándi Csaba csapat Világkupa-versenyt rendezünk a MOM Sportban, ahol az esemény szerdai sajtótájékoztatóját rendeztük.

 
WestEnd Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard egyéni Világkupa-verseny
 
Helyszín: MOM Sport (Csörsz utca)
Selejtezők: november 21., péntek, 14 óra
        64-es tábla: november 22., szombat, 10 óra
        8-as döntő: november 22., szombat, 16 óra
 
Westend Zarándi Csaba férfi kardcsapat Világkupa-verseny
Helyszín: MOM Sport
        32-es tábla: november 23., vasárnap, 10 óra
        Döntő: november 23., vasárnap, 15 óra  
 
Több mint fél évszázados történelemre tekint vissza a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kardvívó Világkupa-verseny. A sorozatot 1962-ben hívták életre, a sors fintora, hogy a magyar sport három ikonja éppen nem sokkal korábban vonult vissza az aktív vívástól. Gerevich Aladár, Kovács Pál és Kárpáti Rudolf 1932 és 1960 között 19 olimpiai aranyérmet nyert úgy, hogy közben a második világháború miatt két játékok elmaradt. A magyar és a nemzetközi vívóvilág három meghatározó klasszisa visszavonulását követően, haláláig szolgálta edzőként, illetve sportvezetőként hasonlóan magas színvonalon a sportágat. 
 
áron-és-a-nagyok1
 A legendák és a méltó követő. Kovács Pál és Kárpáti Rudolf „árnyékában” Szilágyi Áron.
 
A Hungária Kupa első győztese Mendelényi Tamás volt, és a verseny az azóta eltelt időszakban a világ túlzás nélkül állíthatóan egyik legnagyobb kardeseményévé nőtte ki magát. Ezt tökéletesen bizonyítják a főtámogatónk, a WestEnd által szponzorált esemény nevezési adatai. A hétvégén 208-an lépnek pástra a MOM Sportban, abban a Csörsz utcai csarnokban, mely mérete és eleganciája tekintetében egyaránt nagyszerű otthonként szolgálhat a három nap alatt. 
 
A 208 induló a fegyvernemben hatalmas létszámnak számít, a korlátozott nemzetenkénti indulólétszám mellett minden idők egyik legnépesebb Vk-ja lesz. Négy kontinens legjobbjai érkeznek Budapestre, jellemző, hogy a verseny első 16 kiemeltje a világranglista első 16 helyezettje, tehát senki sem hiányzik. A 2008-as pekingi olimpia óta a szakág valamennyi egyéni olimpiai és világbajnoka pástra lép, az olasz Montano, kínai Zheng, a német Limbach, a koreai Von, az orosz Resetnyikov és Kovaljev, no meg Szilágyi Áron egyaránt ott lesz a mezőnyben. Hogy mekkora a fegyvernemi rivalizálás, azt mi sem jellemzi jobban, minthogy nem a fenti, veretes névsorban taláható a jelenlegi világranglista első két helyezettje, az egyaránt koreai Gu és Kim. A kiemeltek között található idei Eb-bronzérmesünk, Gémesi Csanád is, de természetesen valamennyi válogatott magyar kardozó rajthoz áll. 
 
 A legnagyobbak tekintenek le a sajtótájékoztató szereplőire. (Balról: Udvarhelyi Gábor, Buranics Ildikó, Csampa Zsolt, Prosits Attila, Somlai Béla, Szilágyi Áron.)
 
A versenynaptár átalakításának köszönhetjük, hogy vasárnap hosszú évek után ismét rendkívül rangos kardcsapatversenyt rendezhetünk idehaza. A csapat Világkupát a legendás Mesterről, Zarándi Csabáról neveztük el. Az Újpesti Dózsa, majd az UTE csodálatos alakja évtizedekig dolgozott Nagyházi Zoltánnal, Gedővári Imrével, Csongrádi Lászlóval és Szabó Bencével, mellettük tanítványa volt még több nagy bajnok, példaként Abay Péter is. A magyar kardvívás “legújabb kori aranykorszakának” kimagasló alakja volt, nem csak szakmai tudása, emberi nagysága is példaként állítható minden mai követője elé. 
 
Természetesen ezen a versenyen is minden számottevő válogatott rajthoz áll, a rangsor első 16 nemzete hiánytalanul, és a legerősebb összeállításában sorakozik fel. Magyar részről Somlai Béla fegyvernemi vezetőedző a kazanyi világbajnoki bronzérmes kvartettnek (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron) szavazott bizalmat. A csapat a nyári vb-n a két legnagyobb riválist, Olaszországot és Oroszországot legyőzve lett harmadik – várjuk a hasonló folytatást!
 
Az eseményre mindhárom nap díjtalan a belépés, reményeink szerint lesznek magyar szereplői a fináléknak, és ebben az esetben megtelhet a MOM Sport lelátója! 
 
zsoltattilabéla1
 Kis esélylatolgatás. Csampa Zsolt MVSZ-elnök, Prosits Attila WestEnd ügyvezető és Somlai Béla fegyvernemi vezetőedző.
 
Az esemény tegnapi sajtótájékoztatóján a házigazda, MOM Sport képviseletében Buranics Ildikó ügyvezető igazgató köszöntötte a vendégeket, majd a főtámogató WestEnd Zrt. nevében Prosits Attila ügyvezető igazgató nyugtatta meg sportágunkat, hogy a cég, miként a múltban, úgy a jövőben is lehetőségei szerint támogatja a vívósportot. Csampa Zsolt elnök hangsúlyozta, hogy a kormánytámogatás mellett továbbra is nagy szükség van minden szponzorra, és kiemelte a WestEnd Zrt.- vel évek óta tartó remek kapcsolatot. Egyben  megköszönte a MOM Sport házigazdaként nyújtott segítségét, hangsúlyozva, hogy minden szempontból ideális helyszínt talált a versenyre a szövetség. Ezt követően a rövid szakmai beszámolók következtek Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitánytól, Somlai Béla fegyvernemi vezetőedzőtől, no meg Szilágyi Árontól. 
Amiben mindannyian közös nevezőn voltak az az: izgalmas, világszínvonalú kardhétvége vár mindenkire a MOM Sportban.  

2014. november 19.

hírek

Tőrbravúrokra várva

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a tőrözőkkel fejezzük be beharangozónkat.

Távoli, de nagyon fontos párbajtőr hétvége következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a párbajtőrözőkkel folytatjuk beharangozónkat.

Imre Géza – apaszerepben a sportkonferencián

A négyszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes párbajtőröző, elnökségi tagunk, Imre Géza ezúttal szülői szerepéről nyilatkozott párjával, Kökény Beatrixszal az utanpotlassport.hu konferenciáján.

Veterán országos bajnokokat avattunk

A hét végén az UTE vívótermében rendezték a veterán országos bajnokságot. 161 vívó indult az egyéni versenyeken, míg vasárnap 27 csapat lépett pástra a három fegyvernemben.

Ünnepek előtti “vívónagyhét” következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a kardozókkal kezdjük beharangozónkat.

Élő eredmények

Közelgő események