Négy magyar vívó indulhat az ifjúsági olimpián

Utánpótlásunk újabb nagy sikereként könyvelhető el, hogy négy magyar vívó indulhat a nyári, nancsingi ifjúsági olimpia vívóversenyein. Egy országból fegyvernemenként egy vívó, Európából fegyvernemenként maximum négy-öt vívó kvalifikálhatott. Így aztán hatalmas bravúr, hogy Esztergályos Patrik, Nagy Kinga, Pásztor Flóra és Záhonyi Petra is ott lehet Kínában!

Ezt még Riba Ferenc, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Vívó Szövetség mindenre gondoló, utánpótlás ügyekért felelőse sem gondolta volna! “Öcsi bácsi” ugyanis úgy engedte el a magyar küldöttséget a nancsingi ifjúsági olimpiára kvalifikáló plovdivi kadet vb-re, hogy négy-öt üres nancsingi nevezési lapot küldött el otthonról. Mondván, hogy bőven legyen tartalék is, ha elrontanának valamit a kitöltésben a fiatalok…

 
esztergalyosnagy[1]
Egy kadet világbajnok és egy ezüstérmes: Esztergályos Patrik és Nagy Kinga nancsingi induló.
 
Korántsem a pesszimizmus beszélt belőle, ugyanis a nyári ifjúsági olimpián fegyvernemenként 12-14-es indulhatnak, és Európából maximum öten. Hogy tovább nehezítsük a feltételeket, egy nemzetből egy szakágban csak egy vívó kvalifikálhatta magát. Így fordulhatott elő férfi párbajtőrben az, hogy a kadet világbajnoki harmadik Tóth Gergő, illetve a kadet Európa-bajnoki második Siklósi Gergely sajnos nem indulhat az ázsiai versenyen. A kadet világbajnokot ugyanis Esztergályos Patriknak hívják… 
 
Ennek függvényében talán már érthető az, miért is számít nagy bravúrnak, hogy négy magyar fiatal lehet majd Kínában. A tatai vb-aranyérmesről már ejtettünk szót, és Esztergályos Patrik igazán irigylésre méltó helyzetben lesz azért is, mert hölgytrió kíséretében utazhat majd Nancsingba. A kadet vb-ezüstérmes női párbajtőröző Nagy Kinga (Diósgyőr), a kadet vb-bronzérmes női tőröző Pásztor Flóra (Törekvés) és a kadet Európa-bajnok női kardozó Záhonyi Petra (Kárpáti) lesz az útitársa. 
 
Természetesen szakmailag a négy-öt európaival együtt 12 fős ifi olimpiai mezőnyöket össze sem lehet hasonlítani mondjuk egy kadet világbajnoksággal. Ugyanakkor nyilvánvalóan eddigi pályájuk legnagyobb élménye lehet az esemény a magyar fiataloknak, akik igazán megérdemlik a részvételt, elvégre remekeltek az év világversenyein. Aztán persze akkor sem lennénk, szomorúak, ha az ifjúsági olimpiáról is éremmel térnének haza…
 

2014. május 09.

hírek

Kollár Anna és Zsögön Andor a kadet tőrbajnok

A törekvéses Kollár Anna és a budakalászi Zsögön Andor nyerte a kadet tőr országos bajnokságot. Gratulálunk!

Aranyérmes a kadet férfi kardcsapat

Aranyérmet nyert az eislingeni kadet férfi kard európai körversenyen a Berkeszi Dániel, Csaba Botond, Monori Mátyás, Szalai Zalán összeállítású magyar csapat. Gratulálunk!

Taivainen Bence és Horváth Lotti a kadet bajnok

A honvédos Taivainen Bence, illetve a ferencvárosi Horváth Lotti nyerte a kadet párbajtőr országos bajnokságot, gratulálunk!

Szekeres Pál elnökségi tag az új fogyatékossport szervezetben

Új szervezet képviseli a jövőben a mozgássérült sportolók érdekeit. A World Abiltysport (WAS) elnökségében helyet kapott Szekeres Pál.

Mohamed Aida nyolcaddöntős

Mohamed Aida szerepelt legjobban női tőrözőink közül az újvidéki Világkupa-versenyen. 48 esztendős vívónk a nyolcaddöntőig jutott.

Élő eredmények

Közelgő események