Negyedik, ötödik és hetedik hely zárásként Jeruzsálemben

Véget ért a jeruzsálemi kadet és junior Európa-bajnokság. A zárónapon a magyar férfi kardcsapat a negyedik, a női tőrcsapat az ötödik, a női párbajtőrcsapat a hetedik helyen végzett. A magyar válogatott ezzel három arany-, négy ezüst- és hat bronzérmet nyert, ami nagyszerű teljesítmény, gratulálunk valamennyi sikeres versenyzőnek és mesternek. Folytatás egy hónap múlva, a plovdivi kadet és junior világbajnokságon!

A bab azért nem hús. Az addig remekül sikerülő kadet és junior Európa-bajnokság utolsó napján azok az apróságok, amelyek eddig rendre mellénk álltak, most egytől egyig ellenünk fordultak. A keddi csapatversenyeken szoros meccseken, sorra apróságokon, de elbuktak csapataink. 

 

Időrendi sorrendben kezdődött a női párbajtőrözőkkel. A britek elleni kötelező nyolcaddöntős győzelem után ismét az oroszokkal hozta össze a lányokat a sors a négy közé jutásért, így volt ez a tavalyi korosztályos Eb-n és vb-n egyaránt. Akkor mindkétszer viszonylag simán nyertek az oroszok, most viszont egész más mérkőzést láthattunk. Végig fej-fej mellett haladtak a felek, többnyire nálunk volt az előny, a hatodik mérkőzés után egyenlítettek a riválisok, majd a döntést tulajdonképpen az utolsó asszóra, magyar részről Bohus Rékára bízták a kapitányok. Hogy tovább fokozódjon a helyzet, a 18:18-nál kezdődött csörtében ismét csak ráhagyták a vívók, így a hosszabbítás utolsó perce döntötte el a meccset. Húsz másodperccel a vége előtt szúrt az ellenfél egy tust, és eztán Réka már nem tudott egyenlíteni. A vége hetedik helyezés lett, jobb is lehetett volna. 

 
noitorudvozlet[1] Női tőrcsapatunk üdvőzlése látványos volt, de sajnos nem sikerült nagyot ugrani.
 
Női tőrben más típusú mérkőzés hozott, sajnos ugyancsak negyeddöntős vereséggel. A lengyelek ellen jelentős fölénnyel vezettünk, ám a találkozó közepén egy 11:5-ös vereséggel visszajött a meccsbe a rivális. A hajrára egyetlen tussal ugyan, de már a lengyelek fordultak előnnyel, és a befejezés is nekik sikerült, 45:42 lett a vége. Ezzel maradt a hátramérkőzés az ötödik helyért, melyet meg is szerzett  magyar válogatott, amelyből Szalai Szonját kell feltétlenül kiemelni, aki a három mérkőzését plusz huszonhéttel teljesítette. 
 
Az utolsó remény a férfi kardcsapatban volt, amely a feledhető, spanyolok elleni nyolcaddöntőt követően nemes egyszerűséggel leiskolázta a német csapatot. Jöhetett az oroszokkal szembeni elődöntő, ami a papírforma alapján nem nekünk állt. Azonban Singer Martin olyan szintű extrát produkált, amivel nemhogy tartottuk a lépést, de 30:26-ra nálunk volt az előny. Csakhogy a csereként beálló Habony Viktor lélektelen és erőtlen vívással pillanatok alatt kikapott 9:2-re, és innen sajnos már nem volt visszaút. A harmadik helyért a verseny előtt nagy favoritnak kikiáltott olaszok következtek – újabb balszerencse -, és ismét egy hihetetlenül fordulatos meccset láthattunk. Pillanatok alatt fordult a kocka ide is, oda is, annak ellenére, hogy négy-öt tussal elhúzott hol az egyik, hol a másik oldal. Nagy balszerencsénkre ezúttal Bancsics Máté nem talált igazi társra, így hiába remekelt ezúttal ő, 45:44-re az olaszok győztek, és ezzel kardcsapatunk a negyedik helyen végzett. 
 
singertus[1]
 Singer Martin (balra) éppen egyenlít az oroszok elleni meccs hajrájában. Sajnos fordítani nem sikerült.
 
Az embernek a mai nap alapján akár keserű is lehetne a szájíze, elvégre mindhárom csapatunknak reális esélye volt a jobb helyezésre. Azonban igazságtalanok lennénk, ha a jeruzsálemi tíz versenynap után a szerencsét kárhoztatnánk. A magyar válogatott nagyszerűen teljesített, három arany-, négy ezüst- és hat bronzérmet nyert, és a megszerzett tizenhárom medállal bizonyította, hogy nagyon jó szakmai úton jár sportágunk. Gratulálunk minden versenyzőnek és mesternek, folytatás nagyjából egy hónap múlva Plovdivban, a kadet és junior világbajnokságon!
 
Eredmények. Junior női párbajtőrcsapat Európa-bajnokság, 15 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Nagy-Britannia 45:26 (Kun +9, Bohus +6, Felker +3, Siklósi +1).
Negyeddöntő: Magyarország-Oroszország 19:23 (Kun 0, Felker -1, Bohus -3).
Az 5-8. helyért: Magyarország-Svájc 28:32 (Kun 0, Felker -1, Bohus -3).
A 7. helyért: Magyarország-Izrael 41:39 (Felker +5, Siklósi +2, Kun -2, Bohus -3).
Végeredmény: 1. Lengyelország, 2. Olaszország, 3. Franciaország, …7. Magyarország (Bohus Réka, Felker Adrienn, Kun Anna, Siklósi Enikő).
 
Junior női tőrcsapat Európa-bajnokság, 10 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Lengyelország 42:45 (Szalai +5, Schmél -2, Gólya -6).
Az 5-8. helyért: Magyarország-Ukrajna 45:30 (Szalai +7, Schmél +5, Pásztor +3, Gólya 0).
Az 5. helyért: Magyarország-Németország 45:36 (Szalai +15, Gólya +3, Schmél -9).
Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Franciaország, …5. Magyarország (Gólya Fruzsina, Pásztor Flóra, Schmél Viktória, Szalai Szonja).
 
Junior férfi kardcsapat Európa-bajnokság, 12 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Spanyolország 45:41 (Kossuth +7, Bancsics +1, Singer -4).
Negyeddöntő: Magyarország-Németország 45:21 (Bancsics +12, Singer +8, Kossuth +4).
Elődöntő: Magyarország-Oroszország 43:45 (Singer +12, Bancsics -2, Kossuth -5, Habony -7).
A 3. helyért: Magyarország-Olaszország 44:45 (Bancsics +12, Singer -5, Kossuth -8).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Oroszország, 3. Olaszország, 4. Magyarország (Bancsics Máté, Habony Viktor, Kossuth Bálint, Singer Martin).

2014. március 04.

 

hírek

Magyarok Párizsban – Gémesi Csanád

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Gémesi Csanáddal folytatjuk!

Olimpiai ellenfélmustra

A közelmúltban bizonyossá vált, mely válogatott lesz három vívócsapatunk ellenfele a párizsi olimpia negyeddöntőjében. Lássuk!

Magyarok Párizsban – Battai Sugár

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Battai Sugárral folytatjuk!

Letették az esküt olimpikonjaink

Szilágyi Áron és Kapás Boglárka mondta el az olimpiai fogadalmat a Művészetek Palotájában rendezett látványos ünnepségen.

Négy érem a paralimpia előtt

Osváth Richárd arany-, Krajnyák Zsuzsa két bronz-, Hajmási Éva bronzérmet nyert a párizsi paralimpia előtti utolsó, varsói kerekesszékes Vk-n. Gratulálunk!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.