Következik a négyfegyvernemes Héraklész junior Világkupa

 

Nincs megállás, Budapest sorozatban a harmadik hétvégén fogadja a vívóvilág elitjét. A WestEnd női párbajtőr GP, illetve a WestEnd női tőr Vk után szombaton és vasárnap a komoly hagyományokkal rendelkező Héraklész junior Világkupa-versenynek ad otthont a Gerevich Aladár Sportcsarnok – négy fegyvernemben.

Budapest nemzetközi junior bajnokságként indult – még valamikor a hetvenes években, azaz lassan fél évszázada. És nem is sokkal később a világ talán legnagyobb korosztályos vívó Világkupájává nőtte ki magát a BVSZ-től “örökölt” viadal, melyen megannyi későbbi olimpiai és világbajnok lépett pástra – az azóta Gerevich Aladárrá átkeresztelt Nemzeti Sportcsanokban. 
 
Évtizedeken át tartó négy, öt, majd hat fegyvernemes versenyünk mostanra kicsit átalakult. A FIE szabályai szerint ugyanis maximum négy fegyvernemben lehet egy helyszínen Vk-t rendezni, ezért a férfi tőr, illetve a női párbajtőr kikerült a programból. Aztán a hagyományos január eleji évnyitó helyünket is februárra tolták – itt tartunk most. És talán éppen ezért nem számolhatunk be a megszokott létszámrekordról. A jelenlegi időpont ugyanis nem a legszerencsésebb. Alig több mint egy hét múlva kezdődik a jeruzsálemi kadet és junior Európa-bajnokság, ezért több, főleg kadet korú fiatal már nem áll rajthoz Budapesten. A másik szerencsétlen egybeesés, hogy két fegyvernemben – férfi kardban és párbajtőrben – rendeznek párhuzamosan Világkupa-versenyt a felnőtt korosztályban, és természetesen ez is megrostálja valamelyest a mezőnyt. A kadet és junior Eb elsősorban mennyiségben, a felnőtt egybeesés minőségben. 
 
Nos, a fenti okok miatt is döntött szövetségünk úgy, hogy a megújuló 2014/15-ös versenyrendszerben más időpontra, őszre pályázza meg a viadalt, és ugyancsak négy fegyvernemben. Pályázatunk nyertesként zárt, így fordulhat elő, hogy Budapest 2014-ben nyolc junior Vk-t rendez, négyet ezen a hétvégén a 2013/2014-es szezonban, négyet szeptemberben a 2014/15-ös szezon nyitóeseményeként. 
 
E hosszadalmas, ám szakmai szempontból lényeges bevezető után akár arra is következtethetnénk, hogy minimezőnyök várják majd a rajtot idehaza, ám erről szó sincs. A négy fegyvernemben közel ötszáz induló lép pástra, és egyetlen szakágban sem lesz száz alatti létszám. Természetesen rajthoz áll a teljes magyar élmezőny – kivéve a női kardozó Márton Annát, aki betegség miatt hagyja ki a versenyt -, és eljönnek a legjobb olaszok is, akik tavaly taroltak a korosztály világversenyein. Itt lesznek az oroszok is, talán az amerikaiak számítanak a legjelentősebb hiányzónak. 
 

Magyar részről férfi párbajtőrben (Cho Taeun Sándor, Berta Dániel, Bányai Zsombor) legjobbak az éremesélyeink, de női tőrben (Gólya Fruzsina, Szalai Szonja) és férfi kardban (Bancsics Máté) is állhattak már dobogóra a mieink a szezon korábbi Vk-eseményein. Szombat reggel kilenckor a párbajtőrözők kezdenek, majd aznap rendezzük meg a női tőrözők versenyeit is, míg vasárnap a női, majd a férfi kardozók következnek. Valamennyi versenyszám négyes döntője is a Gerevich Aladár Sportcsarnokban lesz, folyamatos lebonyolítás mellett szombaton várhatóan este 6-tól, vasárnap délután 2-től kezdődhetnek az elődöntők. 

2014. február 14.

hírek

Tőrbravúrokra várva

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a tőrözőkkel fejezzük be beharangozónkat.

Távoli, de nagyon fontos párbajtőr hétvége következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a párbajtőrözőkkel folytatjuk beharangozónkat.

Imre Géza – apaszerepben a sportkonferencián

A négyszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes párbajtőröző, elnökségi tagunk, Imre Géza ezúttal szülői szerepéről nyilatkozott párjával, Kökény Beatrixszal az utanpotlassport.hu konferenciáján.

Veterán országos bajnokokat avattunk

A hét végén az UTE vívótermében rendezték a veterán országos bajnokságot. 161 vívó indult az egyéni versenyeken, míg vasárnap 27 csapat lépett pástra a három fegyvernemben.

Ünnepek előtti “vívónagyhét” következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a kardozókkal kezdjük beharangozónkat.

Élő eredmények

Közelgő események