Siklósi Gergely ezüstérmes a kadet Eb-n

A jeruzsálemi kadet Európa-bajnokság második napján is örülhettünk magyar éremnek. Záhonyi Petra remek aranyérme után a férfi párbajtőröző Siklósi Gergely jutott az esti döntőbe, és lett két izgalmas csörte után második, gratulálunk! Képek, nyilatkozatok hamarosan!

Azért az egy idegnyugtató dolog, hogy kadet férfi párbajtőrözőink láthatóan remek formában érkeztek a jeruzsálemi Európa-bajnokságra. Ennek köszönhetően a csoportmérkőzések során sok izgulni való nem akadt, három magyar (Bakos Bálint, Esztergályos Patrik és Siklósi Gergely) egészen kiváló mérleggel zárt, de Tóth Gergely továbbjutásáért sem kellett körmöt rágni. Meg így jutott idő megbeszélni a helyiek transzferszokásait is a szálloda és a verseny helyszíne, a Malha Sport Center között. 

 

Az első napi tortúrákat még a minden kezdet nehéz elv alapján akceptáltuk. Aztán hétfőn történt, hogy mintegy nyolcvan vívó és kísérő várakozott fegyelmezett pontossággal reggel kilenckor az addigra kiírt buszjáratra. Az első ráncok a homlokokon tíz perc késés után jelentek meg, a szájak pedig újabb tíz után gördültek lefelé. A szállodai szervezők – mosolygósan, mint mindig… – közölték, hogy a busz úton van, legyünk türelemmel. Namármost miután a hotel és a csarnok közötti távolság tíz perc, így a busz amennyiben valóban úton volt, akkor valamerre másfelé járt. De leginkább nem volt úton. Fél tíz felé már többen jelezték, hogy nem Holt-tengerre tartó japán turistacsoportot, hanem Európa-bajnoki résztvevőket kell szállítani, és ilyen esetekben a pontosság elengedhetetlen. A válasz mosoly és bólogatás volt, majd negyven perc késéssel a busz is befutott… 
 
siklototolel[1]
 Siklósi Gergely és Tóth Gergely. Csak az egyik győzhetett…
 
De mondom, a csarnokba érve elpárolgott a bosszúság, legalábbis magyar szempontból, látva a mieink csoportbéli szereplését. Aztán az újabb hangulatváltozás a 64-es tábla megpillantásakor következett, ugyanis mind a négy magyar egy ágra került, ami sosem kellemes “házi párbajokat” ígért. Az elsőre már a legjobb 32 között sor került, amikoris az első, majdhogynem kötelezőnek tekinthető kör után Siklósi és Tóth került össze. Két tavalyi Európa-bajnok csapattárs, két szobatárs, két jó barát és két Gergő. A példamutatóan sportszerű asszó közben ugyanakkor hihetetlen feszültség rejtőzhetett a két félben, és persze a csörte – miként is másként – a lehető legélesebben alakult. Hosszabbítás után egy tussal Siklósi győzött, végre kiszakadt egy hatalmas kiáltás, majd jött egy hosszú és őszinte ölelés. Szép volt, fiúk, tényleg! A többiek pedig tették a dolgukat, ami annyit jelent, hogy külföldi ellenfeleiket legyőzték… Igaz, Esztergályosnak ez nem ment olyan könnyen, két piros lapot hozó meccsen gyűrte le francia riválisát 15:14-re.
 
sikloviv[1]
 Az osztrák Mahringer hiába támadott, Siklósi biztos kézzel védett, visszaszúrt és nyert.
 
Jöhettek a nyolcaddöntők, Siklósinak jutott a lengyel Marcol, aki francia párbajtőrt markol, és sokat akart markolni, viszont keveset fogott. Hiába támadott vehemensen, Gergő átmentette addigi remek formáját, és alig kezdődött el a második három perc, máris véget ért az asszó. Ahhoz, hogy egy magyar érem zsebbe kerüljön, már “csak” Bakosnak kellett megvernie az osztrák Mahringert. Ekkor azonban egy kis hiba csúszott az addig remek forgatókönyvbe. A sógor túl nagy falatnak bizonyult, ráadásul a másik páston Esztergályos hiába kezdte 3 tus előnnyel az utolsó 3 percet, az olasz Toni beérte, majd a hosszabbításban le is győzte. És ugye a vívóversenyek forgatókönyve annyiban feltétlenül különbözik a hollywoodiakétól, hogy előbbit nem lehet átírni, tehát egy magyar, Siklósi Gergely mérkőzhetett az éremért.
 
sikloszalay[1]
 Így könnyű… Siklósinak a hétszeres világbajnok Szalay Gyöngyi adja a tanácsokat.
 
Ő viszont alapos bosszút állt a Bakost legyőző osztrákon. Mahringer, akinél nem volt már inger, bizony alapos verésbe szaladt bele. A Balaton versenyzője ezzel a második napon megszerezte küldöttségünk második érmét úgy, hogy mesterének, a helyszínen ott lévő hétszeres világbajnok Szalay Gyöngyinek még csak izgulnia sem kellett a nap során. (Kivéve persze  a Tóth Gergely elleni asszót, de azt meg, ugye, nem illett kimutatnia…)
 
Közben a hölgyek is elkezdték tőrversenyüket, és a csoportkörben érdekes módon bizonyították a lányok rendkívüli egységességüket. Történt ugyanis, hogy szinte teljesen azonos mutatóval zártak valamennyien a csoportkörben. Ez azt jelentette, hogy mind a négyüknek vívnuk kellett a 32 közé kerülésért, és a házi feladatot, azaz a kötelezőnek számító győzelmet valamennyien könnyedén teljesítették. A következő kör viszont kemény diónak bizonyult. Ha őszinték akarunk lenni – és miért ne akarnánk… -, akkor Kondricz Katának és Kálmán Eszternek nem volt reáls esélye a sikerre. Ugyanakkor Pásztor Flóra kiesése fájó volt. 12:7-re vezetett a magyar, eztán viszont jött egy blokk, ami számszerűen 1:8-at és kiesést jelentett. A nyolcaddöntőre egyedüliként maradt Tóth Janka, neki viszont sajnos neki sem volt sok esélye francia ellenfelével szemben, így nem jutott magyar a 8 közé, és megintcsak az őszinteség kategóriához tartozik, hogy ennél kicsit többet vártunk.
 
De a nap a hangulatváltásokról szólt eddig is, és következett Siklósi Gergely elődöntője az angol Sinclairrel szemben. Pikáns mellékszál, hogy a brit mellett Keszler Dávid állt edzőként, aki történetesen annak az Eitner Kingának volt a tanítványa, aki Siklósi mesterét, Szalay Gyöngyit vezette hét világbajnoki címig. Hiába no, Izraelben is kicsi a világ. Hát izgalmasabban nem alakulhatott volna a két korábbi Eitner-tanítvány két tanítványának mérkőzése, helyesebben csatája. Sokáig Gergő vezetett, rendre 2-3 tussal. Így 10:7-re is. Aztán viszont egy együttes kíséretében öt brit tus következett, és 13:11-re már Sinclair vezetett. Csakhogy Gergő hét másodperccel a vége előtt egyenlített, majd hirtelen halált okozott a derék angolnak, és ezzel Európa-bajnoki döntőbe jutott! Az i-re a pontot azonban nem sikerült feltenni, a fináléban a német Braun a második három percben meggyőző előnyre tett szert, és ezt meg is tudta tartani az asszó végéig. Az ezüstérem így is nagyszerű, Siklósi Gergely egész nap remekül vívott, gratulálunk, és szerdán jöhet a csapatverseny…
 
Eredmények. Kadet férfi párbajtőr egyéni Európa-bajnokság, 86 induló. A csoportmérkőzéseken: Siklósi Gergely 6 győzelem/0 vereség, Esztergályos Patrik 6/0, Bakos Bálint 5/1, Tóth Gergely 3/2.
A legjobb 64 között: Siklósi-Dean (brit) 15:1, Tóth-Dagani (svájci) 12:9, Bakos-Panelius (finn) 15:8, Esztergályos-Jordan (brit) 15:11.
A legjobb 32 között: Siklósi-Tóth 15:14, Bakos-Dossou-Gouin (norvég) 15:12, Esztergályos-Cannone (francia) 15:14
Nyolcaddöntő: Siklósi-Marcol (lengyel) 15:8, Bakos-Mahringer (osztrák) 13:15, Esztergályos-Timo (olasz) 11:12.
Negyeddöntő: Siklósi-Mahringer (osztrák) 15:8.
Elődöntő: Siklósi-Sinclair (brit) 14:13.
Döntő: Siklósi-Braun (német) 11:15
Végeredmény: 1. Braun (német), 2. Siklósi Gergely, 3. Sinclair (angol) és Vismara (olasz), …10. Esztergályos Patrik, 11. Bakos Bálint, …27. Tóth Gergely.
 
Eredmények. Kadet női tőr egyéni Európa-bajnokság, 61 induló. A csoportmérkőzéseken: Pásztor Flóra 4 győzelem/2 vereség, Kondricz Kata 4/2, Tóth Janka 4/2, Kálmán Eszter 3/3.
A legjobb 32 közé jutásért: Pásztor-Garcia-Mendicino (spanyol) 15:7, Tóth-Diachenko (ukrán) 15:7, Kálmán-Spanger-Ries (dán) 15:6, Kondricz-Engström (svéd) 15:5.
A legjobb 16 közé jutásért: Pásztor-Bitterova (szlovák) 13:15, Tóth-Melnyikova (orosz) 15:5, Kondicz-Szymczak (lengyel) 7:15, Kálmán-Martyanova (orosz) 6:15.
Nyolcaddöntő: Tóth-Gullaume (francia) 7:15.

Végeredmény: 1.Szymczak (lengyel), 2. Martyanova (orosz), 3. Guillaume (francia) és Kontokrisztopulu (görög), …15. Tóth Janka, …24. Pásztor Flóra, 25. Kondricz Kata, …27. Kálmán Eszter.

2014. február 24.

hírek

Tőrbravúrokra várva

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a tőrözőkkel fejezzük be beharangozónkat.

Távoli, de nagyon fontos párbajtőr hétvége következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a párbajtőrözőkkel folytatjuk beharangozónkat.

Imre Géza – apaszerepben a sportkonferencián

A négyszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes párbajtőröző, elnökségi tagunk, Imre Géza ezúttal szülői szerepéről nyilatkozott párjával, Kökény Beatrixszal az utanpotlassport.hu konferenciáján.

Veterán országos bajnokokat avattunk

A hét végén az UTE vívótermében rendezték a veterán országos bajnokságot. 161 vívó indult az egyéni versenyeken, míg vasárnap 27 csapat lépett pástra a három fegyvernemben.

Ünnepek előtti “vívónagyhét” következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a kardozókkal kezdjük beharangozónkat.

Élő eredmények

Közelgő események