Strasbourg: prêt? allez!

A férfi párbajtőrözők egyéni versenyével szombat reggel megkezdődik a strasbourgi felnőtt Európa-bajnokság. Minden és mindenki készen áll, a város, a csarnok, minden körülmény tökéletes, reméljük, a mieink formája is az lesz. HAJRÁ, MAGYAROK!

Tudósításunk a VOLÁNBUSZ támogatásával készült.
 
Azért a D-Day mindent vitt. A 36 fokos kánikula közeledik Strasbourg felé, a város férfi kosárlabda-csapata elveszítette a Limoges elleni bajnoki döntőt, hajrájához közeledik a Roland Garros, hamarosan kezdődik a foci vb a gallkakasosokkal, és számunkra csöppet sem mellesleg kezdődik a vívó Európa-bajnokság, de a fő téma a pénteki újságokban természetesen Kelet-Franciaországban is a normandiai partra szállás hetvenedik évfordulója.
 
Döbbenetes archív felvételek és fotók az újságokban és a tévében, megható helyszíni képek és beszámolók a még élő, értelemszerűen kilencven körüli veteránokról. A D-Day-re, únius 6-ára emlékezik a világ, és értelemszerűen Franciaország. Megszállták természetesen az országot a földkerekség legjelentősebb politikusai is. Francois Holland fogadta Obamát, Putyint, Merkelt és Cameront, megérkezett Erzsébet királynő is, úgyhogy jelen körülmények között talán bocsánatos a bűn, mely szerint a magyar vívóválogatott első felének strasbourgi érkezése – a röpke tizenöt órás, egyébként kényelmes buszutazás után – kevésbé számított kiemelt médiaeseménynek. Pedig az aktuális világbajnok férfi párbajtőr-válogatott és a világranglistát női párbajtőrben vezető Szász Emese landolt csütörtök este kilenc óra felé a strasbourgi szálloda előtt…
 
katedralis[1]
A világhírű egytornyú strasbourgi katedrális. Szép.
 
Ugyanakkor – a viccet félretéve – az is kiderült péntek reggelre, hogy a helyiek igenis nagyon komolyan veszik az Európa-bajnokságot. A DNA elnevezésű regionális napilap sportrovatában az első oldalon a már említett kosárdöntő szerepelt, de az Eb akkora helyet kapott, mint a Roland Garros és a foci-vb összesen, és ez mindennél többet mond. A szervező bizottság elnöke az a Frederic Pietruszka, aki egyben a FIE főtitkára, így aztán meg sem lepődtünk, amikor a pénteki edzésre, akkreditációs ügyintézésre és fegyverhitelesítésre érkezve majdnem olyan tökéletes állapotokat és helyszínt találtunk, mint a budapesti világbajnokság esetében… (Mert ennyire azért hadd beszéljünk haza!)
 
A Rhenus sportközpontban 2500-an figyelhetik majd a döntőket, a nagytermet a pesti vb mintájára rendezték be. A csarnok a város modern, Európai Parlamenthez tartozó negyedében található, ugyanakkor a csodaszép belváros sem esik messze küldöttségünk szálláshelyétől. Persze a városnézés nem szerepelt világbajnok férfi párbajtőrözőink tegnapi programjában. Ők az utolsó simításokat is végigvették, elvégre az integrált Eb a fegyvernem egyéni versenyével, és a kerekes székesek kardviadalával kezdődik. Természetesen Udvarhelyi Gábor fegyvernemi vezetőedző és segítője, Dancsházy-Nagy Tamás felvette a mesterplasztront, azaz minden úgy történt, mint más világversenyek esetében, Boczkó Gábor, Rédli András, Somfai Péter és Szényi Péter nem először él át hasonló órákat.
 
Szombat reggel fél kilenctől azonban új, még számukra is ismeretlen fejezet, a 2014-es vívó Európa-bajnokság kezdődik.
 
Ami, ha nem is sorsfordító partra szállás, de lényeges pástra lépés lesz.
 

 

2014. június 06.

hírek

Döntő nélkül Vancouverben

Kun Anna szerepelt a legjobban a magyarok közül a vancouveri férfi és női párbajtőr Világkupán. Sérülése után nyolcaddöntőig jutott, a többiek korábban búcsúztak.

Kollár Anna és Zsögön Andor a kadet tőrbajnok

A törekvéses Kollár Anna és a budakalászi Zsögön Andor nyerte a kadet tőr országos bajnokságot. Gratulálunk!

Aranyérmes a kadet férfi kardcsapat

Aranyérmet nyert az eislingeni kadet férfi kard európai körversenyen a Berkeszi Dániel, Csaba Botond, Monori Mátyás, Szalai Zalán összeállítású magyar csapat. Gratulálunk!

Taivainen Bence és Horváth Lotti a kadet bajnok

A honvédos Taivainen Bence, illetve a ferencvárosi Horváth Lotti nyerte a kadet párbajtőr országos bajnokságot, gratulálunk!

Szekeres Pál elnökségi tag az új fogyatékossport szervezetben

Új szervezet képviseli a jövőben a mozgássérült sportolók érdekeit. A World Abiltysport (WAS) elnökségében helyet kapott Szekeres Pál.

Élő eredmények

Közelgő események