Százszázalékos hölgyek, megnegyedelt urak

A kazanyi vívó-világbajnokság második napján a tőrözők selejtezőit rendezték. Valamennyi magyar női versenyző (Jeszenszy Szilvia, Knapek Edina, Kreiss Fanny, Varga Gabi) bejutott a legjobb 64 közé, ugyanez a férfiak közül azonban egyedül Németh Andrásnak sikerült.

Helyszíni jelentésünk

A világbajnokság második napjának a krónikáját az előző éjszakával illik kezdeni. Mielőtt bárki rosszra gondolna, gyorsan leírjuk, éjfél felé érkezett meg a magyar küldöttség harmadik, legnagyobb része, élén világbajnok férfi párbajtőrözőinkkel. Mindenki megjött, mindenki jól van, egyedüli gond talán csak azzal akadt, hogy az egyébként tágas és kényelmes szobákat egytől egyig franciaágyakkal szerelték fel. Ami például Somfai Péter és Szényi Péter esetében méretüket figyelembe véve valóban bizarr eset, de reméljük, megbarátkoznak a helyzettel és egymással. 

 
 Knapek Edina, Kreiss Fanny és Varga Gabi elégedetten értékelhetett a csoportkör után.
 
Reggelre már félretettünk minden viccet, ugyanis a tőrözők selejtezőjével folytatódott a világbajnokság, és tekintve a fegyvernem helyzetét, bizonyosak lehettünk abban, hogy nem lesz sétagalopp a verseny a mieink – különösen a férfiak számára. A napot a hölgyek kezdték, méghozzá  kifejezetten jól. Leginkább Knapek Edina remekelt, aki veretlenül zárta a csoportkört, kimagaslóan szerepelt, legszorosabb asszóját, egy 5:3-at, a malajziai Abu Bakarral vívta… A többiek egységesen teljesítettek, Varga Gabi, Kreiss Fanny és Jeszenszky Szilvi egyaránt 4 győzelemmel és 2 vereséggel zárt. Ami pedig azt jelentette, tekintettel a viszonylag alacsony indulólétszámra, hogy valamennyi magyar közvetlenül a 64-es táblára jutott. Ami pedig feltétlenül dicsérendő, igaz, a szombati folytatásban egyiküknek sem lesz könnyű dolga. 
 
 Jeszenszky Szilvi világbajnoki újoncként magabiztosan lépett tovább a főtáblára.
 
Ezzel 12-ből 12 magyar lépte túl az első kaput, a selejtezőkört, és délután azon izgulhattunk, hogy továbbra is százszázalékosak maradjunk. Ez azonban csöppet sem tűnt egyszerűnek. Egyrészt azért, mert férfi tőrben a mezőny több mint fele kiesésre ítéltetett, másrészt mert férfi tőrről beszélünk, melyben a szezon során nem kényeztettek el káprázatos eredményekkel a mieink. Miként jókkal sem… Az aggodalmunk, sajnos, korántsem bizonyult alaptalannak. A baj nemcsak az volt, hogy a mieink nem arattak egyetlen bravúrgyőzelmet sem, hanem hogy olyanoktól is kikaptak, akiktől nem lett volna szabad. A magyaroknál jobbnak bizonyult mexikói, tunéziai, egyiptomi, mi több indiai tőröző is, és ez nem fért bele. Így aztán Szabados Gábor már a csoportkörben búcsúzni kényszerült, de nehézelyzetbe került a legfiatalabb magyar válogatott, Dósa Dani is. Dicséret jár ugyanakkor a még junior korú Németh Andrásnak, és Szabados Kristófnak, mindketten 4 győzelmet értek el, ami jó eredménynek tekinthető. 
 
 Németh András imponáló vívással jutott a 64 közé.
 
A folytatásban Dósa rendkívül kemény ellenfelet kapott a japán Csida személyében, és a fiatal magyar közel állt a bravúrhoz, de végül nem sikerült győznie (12:15). Egészen különleges körülmények között búcsúzott Szabados Kristóf. Abban bíztunk, hogy az argentin Saucedo nem okozhat neki gondot, de erre sosem tudjuk meg az igazi választ. 2:0-ról ugyanis 2:11-re fordított a dél-amerikai. De hogy? Négyszer szúrta meg őt egyértelműen, akcióban, csaknem derékszögben görbülő pengével hasba Kristóf, azonban a lámpa egyszer sem szólalt meg! Cserélt három tőrt és két vezetéket – hiába. Emellett rendre megszólalt a fehér lámpája, katasztrofális volt a felszerelése! Ezt – némileg érthetően – nem tudta fejben feldolgozni a magyar, elkerülhetetlen volt a kiesése. Kár. Üdítő kivételként hatott viszont Németh András, akinek valószínűleg jóval nagyobb gondot jelentene tizenötször egymás után leírni görög ellenfele, Panajotisz Teliporanidisz nevét, mint tizenötször megszúrni őt… Marco Goncalves tehetséges tanítványa imponáló magabiztossággal, 15:4-re nyert, és ezzel 19 évesen, vb-újoncként, egyedüli magyar férfi tőrözőként jutott a legjobb 64 közé.
 
A selejtezők utolsó napján a férfi és a női párbajtőrözők lépnek pástra, 3-3 magyarral a hatalmas mezőnyben. Budai Dorina, Révész Julianna és Tóth Hajnalka, illetve Boczkó Gábor, Somfai Péter és Szényi Péter küzd majd meg a legjobb 64 közé jutásért, míg Szász Emese és Rédli András kiemeltként pihenhet.
 
Női tőr egyéni világbajnokság, 87 induló. A csoportmérkőzéseken: Knapek Edina 6 győzelem/0 vereség, Varga Gabriella 4/2, Jeszenszky Szilvia 4/2, Kreiss Fanny 4/2. (Valamenyien továbjutottak a 64-es főtáblára.)
Szombaton a legjobb 64 között: Knapek-Wang (kínai), Varga-Bindenheimer (német), Jeszenszky-Sheppard (brit), Kreiss-Guyart (francia). 
 
Férfi tőr egyéni világbajnokság, 133 induló. A csoportmérkőzéseken: Németh András 4 győzelem/2 vereség, Szabados Kristóf 4/2, Dósa Dániel 2/4, Szabados Gábor 1/4 (kiesett).
A 96 közé jutásért: Dósa-Csida (japán) 12:15. 
A 64 közé jutásért: Németh-Teliporanidisz (görög) 15:4, Szabados K.-Saucedo (argentin) 6:15.

Szombaton a legjobb 64 között: Németh-Majewski (lengyel). 

2014. július 16.

hírek

Tőrbravúrokra várva

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a tőrözőkkel fejezzük be beharangozónkat.

Távoli, de nagyon fontos párbajtőr hétvége következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a párbajtőrözőkkel folytatjuk beharangozónkat.

Imre Géza – apaszerepben a sportkonferencián

A négyszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes párbajtőröző, elnökségi tagunk, Imre Géza ezúttal szülői szerepéről nyilatkozott párjával, Kökény Beatrixszal az utanpotlassport.hu konferenciáján.

Veterán országos bajnokokat avattunk

A hét végén az UTE vívótermében rendezték a veterán országos bajnokságot. 161 vívó indult az egyéni versenyeken, míg vasárnap 27 csapat lépett pástra a három fegyvernemben.

Ünnepek előtti “vívónagyhét” következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a kardozókkal kezdjük beharangozónkat.

Élő eredmények

Közelgő események