Ünnepi magyar ezüstérem Debrecenben

Nemzeti ünnepünkön nagyszerű magyar sikereknek örülhettünk a debreceni veterán vívó-világbajnokságon. Az addigi három bronzérmet sikerült tovább fényesíteni: Gasztonyi Károly férfi kard A kategóriában ezüstérmet nyert, míg a férfi tőrcsapat a negyedik helyen végzett.

Miközben Debrecenben szerdán hatalmas dugók kíséretében araszolhattak az utakon az autók, csütörtökön, nemzeti ünnepünkön a Főnix Csarnokban volt csúcsforgalom. Ezen a napon ugyanis öt számban, három egyéniben és két csapatban osztottak érmeket a veterán világbajnokságon. 

 

Mielőtt azonban a nap eseményeit taglalnánk, néhány szót áldozzunk a verseny egyik főtámogatójára, a Pbt.-re. Mert megérdemli. A Kovács-család vállalkozása rég túlnőtt egy egyszerű családi vállalkozáson… Mára vívó világcég vált belőle, amely a legnagyobb márkákkal is felveszi a versenyt. Emellett pedig arról sem feledkezik meg, hogy magyar, és mindig, mindenben támogatja sportágunkat – jelen esetben a veterán világbajnokságot is. Szóval ennél rövidebben: köszönjük!
 
 A Pbt, a vívó világversenyek állandó szereplője és a magyar vívás támogatója.
 
Miként azt is, hogy ünnepre való tekintettel a magyar vívók lyukas nemzeti színű karszalaggal léptek pástra. És a kardozók legfiatalabb korosztályában (itt az ötven feletti annak számít…) sikerült elérni a vb addigi legnagyobb magyar sikerét. A soproni Gasztonyi Károly ugyanis remek vívással bejutott az esti döntőbe. Érdekesség: az addigi hét aranyérem hét nemzethez került, így megvolt az esély arra, hogy a nyolcadik Magyarország legyen, már csak azért is, mert az esti első döntőt éppen Gasztonyi vívta – méghozzá olyan nagyszerű szurkolótábor előtt, melynek tagja volt két ötven évvel ezelőtti olimpiai bajnoknőnk, Rejtő Ildikó és Dömölky Lídia.
 
Csakhogy addig még akadt az ittenieknek izgulnivaló, a címvédő férfi tőrcsapat ugyanis esélyesként lépett pástra. Ijesztésképpen egy vereséggel kezdtek a mieink a csoportmeccseken, aztán viszont rendkívül magabiztosan jutottak az elődöntőbe. A folytatás azonban nem jözz össze, a négy között, majd a bronzmeccsen alulmaradtak a magyarok, amiben közrejátszhatott az is, hogy az egyéni bronzérmes Csák Attila megsérült.
 
 Gasztonyi Károly nagyszerű ezüstérmet szerzett.
 
Este hatkor kezdődtek a már említett finálék, melyben Gasztonyi Károlynak nem sikerült folytatnia menetelését, az olasz Carlucci jobbnak bizonyult nála. Ugyanakkor Gasztonyi Károly így is minden dicséretet megérdemel, ezüstérmével a saját és a magyar küldöttség eddigi legjobb eredményét érte el. 
 
Úgyhogy emeljük előtte ünnepi kalapunkat!
 
Eredmények. Veterán világbajnokság, Debrecen, férfi kard A kategória, 43 induló: 1. Carlucci (olasz), 2. Gasztonyi Károly, 3. Pimenau (holland) és Volkov (orosz), …12. Takácsy László, …29. Nagy András, …38. Árpási Tibor.
 
Férfi kard B kategória, 35 induló: 1. Parisi (olasz), 2. Yung (amerikai), 3. Seuss (amerikai) és Pele (francia), …22. Környei Tamás, …24. Nagy Zsolt, …34. Illés Attila.
 
Női tőr A kategória, 35 induló: 1. Csernova (orosz), 2. Bonney-Millett (ausztrál), 3. Reese (német) és Shand (kanadai), …26. Nagyné Mercs Angéla.
 
 Férfi tőrcsapatunk ezúttal a negyedik helyen végzett. 
 
Férfi tőrcsapat, 9 induló: 1. Olaszország, 2. Németország, 3. Oroszország, 4. Magyarország (Csák Attila, Péntek Tamás, Imreh László, Pap Jenő, Boros Péter, Szentkirályi István).
 

Női párbajtőrcsapat, 6 induló: 1. Németország, 2. Franciaország, 3. Finnország. 

2014. október 23.

hírek

Eb-váró – Boczkó Gáborral

Boczkó Gábor szövetségi kapitány a csapatversenyekre fókuszál a kedden kezdődő bázeli Eb-n, és annak örül, hogy mindenki egészséges.

Magyarok Párizsban – Siklósi Gergely

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Siklósi Gergellyel folytatjuk!

Boros Péter a világ legidősebb aktív vívója

Bekerült a Guinness-rekordok könyvébe Boros Péter, a világ legidősebb aktív vívója. Aki továbbra sem pihen, 90 évesen is ott volt a hétvégi Csacsi Kupán.

Magyarok Párizsban – Nagy Dávid

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Nagy Dáviddal folytatjuk!

Kijelölték az Eb-csapatot

Boczkó Gábor szövetségi kapitány előterjesztése alapján kijelölte az MVSZ elnöksége a bázeli Eb-n részt vevő magyar válogatottat.

Élő eredmények

Közelgő események