Befejeződött a kadet és junior világbajnokság

Véget ért a plovdidi kadet és junior világbajnokság. A zárónapon a mieinknek nem sikerült az újabb bravúr, a női kardozók az ötödik, a férfi tőrözők a tizenegyedik helyen végeztek. Ezzel a magyar válogatott emlékezetes szerepléssel, három arany-, két ezüst- és négy bronzéremmel zárta a világbajnokságot, és így Oroszország mögött, Olaszországot és az Egyesült Államokat megelőzve a második helyen végzett az éremtáblázaton! GRATULÁLUNK!

Tudósításunk a Volánbusz támogatásával készült.

 

Újabb általánosság egy világversenyről: amennyire várja az ember az elejét, annyira örül, ha vége van. Igaz ez a plovdivi kadet és junior világbajnokságra is. Főleg úgy, hogy eddigi szereplésünk okán joggal jár a kalaplengetés. Akármerre sétálunk a plovdivi vásárcsarnokban, mindenfelé veregetik az ember vállát, és elismerően gratulálnak szakemberek, edzők, vezetők, nemzetközi tisztségviselők. Sajnos, sportágunk archívuma még nem tökéletes, de több évtizedes tapasztalattal és tudással bíró szakmabéliek állítják: nem emlékeznek hasonlóan eredményes szereplésre korosztályos világbajnokságon. 
 
Három arany-, két ezüst- és négy bronzérem, azaz összesen kilenc medál a termés, és Csampa Zsolt elnök az utolsó versenynap előtt fel is tette a könnyen feltehető kérdést: akkor már miért ne jöhetne össze a tizedik? Na persze kérdezni könnyű, világbajnoki érmet szereni nehéz. Iszonyú nehéz. A férfi tőrözőknek nem is sikerült. Női tőrben és férfi kardban is kárhoztattuk Fortunát a csapatsorsolásért, bátran tehetjük ezt ezúttal is. A közepesen sikerült egyéni verseny alapján ugyanis nyolcadikként rangsorolták a mieinket, erre kit kapunk kilencesként? Az olaszokat… Ez azért még akkor is hatalmas pech, ha idén valóban nem a fegyvernem klasszikusai számítanak a legnagyobb favoritnak. 
 
A besorolás és a szezonbéli eredmények alapján nagyjából egyenlő esélyekkel állt tehát fel a két válogatott, és az első tust Németh András adta. Aztán kaptunk zsinórban tízet. Majd négy asszó után 20:4-et mutatott az ereményjelző. Hogy mi történt a mieinkkel, azt nehéz megmondani. Biztos megvolt a hit, az akarat, a tűz, a taktika, a lelkesedés. Csak kintről ebből semmi sem látszott. Ez van, egyetlen pillanat akadt, amikor úgy tűnt, sikerül kozmetikázni az eredményt, de a vége 45:22 lett, ezzel véget is ért a mieink számára a vb. Elmondható: a remek Eb-szereplést nem sikerült megismételni, sőt. Ugyanakkor a fiúk ebben a szezonban többször bizonyítottak, emellett az olaszoktól valóban ki lehet kapni, ezúttal ennyi jött össze. Soha rosszabb szezont férfi tőrben – és reméljük lesz jobb is. Mondjuk már jövőre…
 
Maradt tehát utolsó mohikánnőként a kardcsapat. Köszönhetően a rendkívüli egyéni teljesítménynek, Márton Panka arany- és László Luca bronzérmének, itt valóban bemelegítésnek számított a spanyolok elleni nyolcaddöntő, 45:29 lett a vége. A franciákkal szembeni következő lépcsőfok viszont már magasnak ígérkezett. Aztán hogy ennyire magasnak, azt nem hittük volna. Amikor az első asszóban Panka 5:4-re kikapott, már ráncoltuk a homlokunkat, aztán amikor az első, majd a második kör is úgy ért véget, hogy egyetlen csörtét sem nyertünk, akkor már pontosan lehetett tudni, hogy innen nincs visszaút. Valahogy ez az utolsó nap éppen az ellenkezőjét adta ki, mint az előzőek. Ezúttal semmi sem sikerült, annek ellenére, hogy a jeruzsálemi Eb-elődöntőben éppen a franciákat vertük 45:44-re.  
 
Ám fordítsuk egy kicsit vissza a dolgot: ha valaki az esemény előtt azt mondja, hogy kilenc éremmel a zsebünkben kicsit bosszankodunk majd az utolsó nap eseményei okán, akkor nyilvánvalóan komoly elmebetegnek nézzük. Úgyhogy inkább fogalmazzunk úgy: remek dolog az, hogy ilyen nagyszerű szereplés után is akadnak olyanok, akik elégedetlenek lehetnek a vb-szerepléssel. És ez hatalmas teljesítmény.
 
A végelszámolás tehát a tegnapi állapotot tükrözi: a magyar válogatott három arany-, két ezüst- és négy bronzéremmel zárta a plovdivi kadet és junior világbajnokságot. Ami – fogalmazzunk visszafogottan – az utóbbi időszak legsikeresebb szereplése. Gratulálunk minden érintett versenyzőnek, mesternek, segítőnek, illetve mindenkinek, aki bármit is hozzátett ehhez a gyönyörű eredményhez!
 
Eredmények. Férfi tőrcsapat junior világbajnokság, 30 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Olaszország 22:45 (Németh -2, Mátyás -9, Dósa -12).
Végeredmény: 1. Kína, 2. Egyesült Államok, 3. Olaszország, …11. Magyarország (Dósa Dániel, Mátyás Bálint, Mészáros Tamás, Németh András).
 
Női kardcsapat junior világbajnokság, 23 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Spanyolország 45:29 (László +7, Márton +6, Záhonyi +3).
Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 27:45 (Márton -2, Mihalik -3, László -6, Záhonyi -7).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Franciaország, 3. Egyesült Államok, …5. Magyarország (László Luca, Márton Anna, Mihalik Nóra, Záhonyi Petra). 

2014. április 12.

hírek

Tőrbravúrokra várva

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a tőrözőkkel fejezzük be beharangozónkat.

Távoli, de nagyon fontos párbajtőr hétvége következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a párbajtőrözőkkel folytatjuk beharangozónkat.

Imre Géza – apaszerepben a sportkonferencián

A négyszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes párbajtőröző, elnökségi tagunk, Imre Géza ezúttal szülői szerepéről nyilatkozott párjával, Kökény Beatrixszal az utanpotlassport.hu konferenciáján.

Veterán országos bajnokokat avattunk

A hét végén az UTE vívótermében rendezték a veterán országos bajnokságot. 161 vívó indult az egyéni versenyeken, míg vasárnap 27 csapat lépett pástra a három fegyvernemben.

Ünnepek előtti “vívónagyhét” következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a kardozókkal kezdjük beharangozónkat.

Élő eredmények

Közelgő események